Tai, anot jo, yra ne tik rimtas netikėtumas Vakarams, bet ir rimtas iššūkis visoms to regiono kaimyninėms valstybėms.

„Aplinkinėms valstybėms yra dėl ko sunerimti, nes jie labai aiškiai nubraižė ir įvardijo savo „Irako ir Levanto islamo valstybės“ (ISIL) sienas. Į jų įsivaizduojamas teritorijas patenka ir didelė dalis Turkijos, ir visas Libanas, ir didelė Jordanijos teritorija. Jie net žada prie savęs prisijungti Palestiną su Izraeliu“, – interviu LRT radijo laidai „60 minučių“ teigia doc. dr. R. Trimakas.

– Kiek rimtai reikia vertinti šį kovotojų pareiškimą?

– Manau, reikėtų vertinti pakankamai rimtai, nes kovotojai aktyvūs jau ne pirmi metai, o nuo pat tada, kai buvo įkurta jų organizacija, kovojanti už Islamo valstybės įkūrimą. Ji nuosekliai didino savo galią, įtaką ir todėl birželio 29 d. oficialiai paskelbta nauja valstybė, kurios niekas nepripažįsta. Tai tapo rimtu netikėtumu visų pirma Vakarams, bet ir sykiu rimtu iššūkiu visoms to regiono kaimyninėms valstybėms.

– Ką reiškia kalifatas?

– Jei žiūrėtume istoriškai, kalifatas yra valstybės organizavimo principas Viduramžių arabų pasaulyje, kur vyriausias vadovas yra kalifas. Kalifas yra visų pasaulio musulmonų religinis valdovas, bet islamo atveju politika tarnauja religijai, taigi jis sykiu yra ir politinis valdovas.

– Islamo valstybės kalifu išrinktas Abu Bakras al Baghdadi. Kas jis toks? Ar apie jį žinoma seniai?

– Taip, jis jau senokai žinomas, beveik 10 metų. Bent jau Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) specialiųjų tarnybų bendruomenės atstovams, kurie stebėjo, kontroliavo padėtį Irake, jis yra neblogai žinomas.

Dar 2005 m. jis buvo sulaikytas, ir JAV specialiųjų tarnybų specialistai bei kariuomenės atstovai dėl jo teroristinės veiklos jį laikė uždarę stovykloje. Su tuo yra susijusi ir „anekdotinė“ situacija, kai 2009 m. sulaikytojų stovyklos perduodamas jau naujajai Irako valdžiai A. B. al Baghdadi, kaip teigiama, asmeniškai amerikiečių atstovams pažadėjo: „Vyručiai, mes su jumis netrukus susitiksime Niujorke“. Kol kas Niujorke džihado jis dar nepradėjo, bet pirmąjį žingsnį žengė – pasiskelbė kalifu ir įkūrėju naujos Islamo valstybės, kuri turėtų suvienyti visus musulmonus, nepriklausomai nuo to, kokiai genčiai ar islamo krypčiai jie priklauso.

– Dabar ši paskelbta valstybė apima Sirijos ir Irako valstybių dideles teritorijas. Kas gresia aplinkiniams kaimynams?

– Matote, reikalas yra tas, kad nuo pat pradžių niekas šių islamistų rimtai netraktavo. Tai atrodė nedidelė ir nereikšminga grupuotė, kuri, priminsiu, iš pradžių prisiekė savo lojalumą, ištikimybę „Al Qaeda“. Tai vyko 2004 m. spalio mėnesį. Ji buvo laikoma vienu iš „Al Qaeda“ padalinių.

Tačiau greitai tiek dėl efektyvaus žiaurumo, tiek dėl sadizmu pasižyminčių veiksmų jie pelnė ypač negailestingų ir žiaurių teroristų reputaciją. Per dešimtį metų nuosekliai siekę savo užsibrėžto tikslo, jie jau kontroliuoja didžiules teritorijas Sirijoje ir Irake.

O aplinkinėms valstybėms yra dėl ko sunerimti, nes jie labai aiškiai nubrėžė ir įvardino savo „Irako ir Levanto islamo valstybės“ (ISIL) sienas. Į jų įsivaizduojamas teritorijas patenka ir didelė dalis Turkijos, ir visas Libanas, ir didelė Jordanijos teritorija. Jie net žada prie savęs prisijungti Palestiną su Izraeliu.