Internete paskelbtame garso įraše judėjimas „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL) pareiškė, kad jos vadas Abu Bakras al Baghdadi  yra „kalifas“ ir „visų musulmonų lyderis“.

Džihadistai nurodė, kad kalifatas apims jų kontroliuojamose teritorijose Sirijoje ir Irake.

„Islamo valstybės“ Šura (taryba) susirinko ir aptarė (kalifato) klausimą ... „Islamo valstybė“ nusprendė įkurti islamo kalifatą ir paskirti kalifą musulmonų valstybei“, – sakė ISIL atstovas Abu Mohammadas al Adnani.

„Džihadistas dvasininkas Al Baghdadi buvo paskirtas musulmonų kalifu“, – nurodė A.M.al Adnani ir pridūrė, kad kalifato teritorija tęsis „nuo Alepo (šiaurės Sirijoje) iki Dijalos“ Irake.

A.B.al Baghdadi „priėmė šį paskyrimą ir tapo visų musulmonų lyderiu“.
„Žodžiai „Irakas“ ir „Levantas“ buvo pašalinti iš „Islamo valstybės“ pavadinimo oficialiuose raštuose ir dokumentuose“, – aiškino A.M.al Adnani, sakydamas, kad kalifatas yra „svajonė visų musulmonų širdyse“ ir „visų džihadistų viltis“.

Nuo pranašo Muhammedo mirties kalifas buvo įvardijamas kaip tikinčiųjų emyras (valdovas).

Po keturių kalifų, valdžiusių po Muhammedo, kalifatas suklestėjo ir pasiekė savo aukso amžių Omajadų imperijoje (661–750 mūsų eros metais), o vėliau – valdant Abasidų dinastijai (750–1517 metais).

Jis buvo panaikintas žlugus Osmanų imperijai 1924 metais.

Garso įraše A.M.al Adnani pareikalavo, kad „visi musulmonai prisiektų ištikimybę kalifui“.

Vienas aktyvistas, esantis ISIL tvirtovėje Rakoje, sakė internetu naujienų agentūrai AFP: „Didelės ISIL narių kolonos atvažiavo į miestą, kai buvo paskelta ta deklaracijas, švęsdami savo kalifato“ įkūrimą.
„Buvo labai smarkiai šaudoma. ISIL šalininkai šaudė į orą iš džiaugsmo“, – sakė aktyvistas Hadi Salameh.

Sirijoje ISIL kovotojai kontroliuoja dideles teritorijas Deir ez Zoro provincijoje netoli sienos su Iraku, šiaurinėje Rakos provincijoje, taip pat dalyje kaimyninės Alepo provincijos.

Irake ši grupuotė vadovavo pastarosiomis savaitėmis surengtam žaibiškam puolimui, per kurį sunitai džihadistai užėmė dideles teritorijas konfliktų krečiamos šalies šiaurėje ir vakaruose.

Sirijos sukilėliai, siekiantys nuversti prezidentą Basharą al Assadą, iš pradžių sveikino ISIL kovotojus, bet vėliau tas judėjimas užsitraukė opozicijos rūstybę dėl sistemingų žmogaus teisių pažeidimų.