Britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas, kuris savo šalyje susiduria su raginimais išstoti iš 28 valstybių bloko, nepaisydamas ES įpročio dėl konsensusų surengė įnirtingą kampaniją už tai, kad J.-C.Junckeris negautų šio posto, ir argumentavo tuo, kad šis 59 metų Briuselio biurokratijos veteranas yra federalistas, norintis plėsti ES galias.

Patvirtinimą dėl jo paskyrimo „Twitter“ paskelbė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy.

„Sprendimas padarytas. Europos Taryba siūlo Jeaną-Claude’ą Junckerį naujuoju Europos Komisijos pirmininku“, – parašė jis.

Centro dešinės J.-C.Junckeris dabar Europos Parlamente turi laimėti liepos 16 dienai numatytą patvirtinimo balsavimą dėl jo politinės darbotvarkės.

Pasak vieno britų pareigūno, už šią kandidatūrą balsavo 26 lyderiai, o du buvo prieš – Didžiosios Britanijos premjeras D.Cameronas ir Vengrijos ministras pirmininkas Victoras Orbanas.

Danijos premjerė Helle Thorning-Schmidt korespondentams teigė, kad J. C. Junckeris yra patyręs politikas, "Europos Sąjungai dirbęs daugybę metų".

Artėjant viršūnių suvažiavimui, paskutinę akimirką euroskeptikų gretas paliko DanijaŠvedija, Londono poziciją atvirai palaikė Vengrijos premjeras Victoras Orbanas.

Britanijos konservatorių lyderis ir šalies premjeras Davidas Cameronas baiminasi, kad eurointegracijos ir federalistinės buvusio Liuksemburgo premjero pažiūros iš valstybių narių atims dar daugiau suverenių galių, o euroskeptiškai nusiteikusiai Britanijos visuomenei D. Cameronas yra pažadėjęs referendumą dėl šalies ateities ES, jei tik konservatoriai laimės kitų metų parlamento rinkimus.

ES lyderiai vėl rinksis liepos 16 dieną užpildyti svarbiausius postus

Europos Sąjungos valstybių vadovai penktadienį sutarė vėl susitikti liepos 16 dieną ir nuspręsti, kas užims svarbiausius postus, pranešė ES pareigūnai.

Liepos sesijoje ES lyderiai, ši penktadienį paskyrę Jeaną Claude'ą Junckerį vadovauti Europos Komisijai, nurodys, kas pakeis ES Vadovų Tarybos pirmininką Hermaną Van Rompuy  ir ES užsienio politikos vadovę Catherine Ashton.

Eurokratas veteranas, nemėgstamas D. Britanijos

Buvęs Liuksemburgo premjeras J. C. Junckeris yra Europos Sąjungos (ES) valdžios koridorių veteranas ir itin pragmatiškas veikėjas, nevengiantis išgerti ir pasižymintis santūriu humoro jausmu.

Po 19 metų trukusio vadovavimo Liuksemburgo vyriausybei jis pasižymėjo Briuselyje per euro zonos skolų krizę, vadovaudamas eurą įsivedusių valstybių finansų ministrų forumui aštuonerius metus iki 2013-ųjų.

Šis 59 metų politikas padėjo išlaviruoti vieningosios ES valiutos bloką per jo vos nepražudžiusią skolų krizę, imdamasis pagrindinio derybininko vaidmens debatuose dėl ryžtingų taupymo programų, kurias turėjo vykdyti Graikija, Airija, Portugalija ir Kipras manais į Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir ES finansinės pagalbos paketus.

Tačiau jis taip pat palaikė pastangas sutelkti didesnį dėmesį į augimą, kai ta krizė sušvelnėjo 2012 metų pabaigoje.

J.-C.Junckeris taip pat pelnė pripažinimą dėl savo gebėjimo sutaikyti dviejų didžiausių ES ekonomikų – Prancūzijos ir Vokietijos – pozicijas, kurios neretai smarkiai skiriasi.

„Kai noriu kalbėti prancūziškai, galvoju vokiškai; kai noriu kalbėti vokiškai, galvoju prancūziškai – rezultatas toks, kad manęs visiškai neįmanoma suprasti“, – kartą juokavo jis.

Vienas Europos pareigūnas taip pat yra atkreipęs dėmesį į J.-C.Junckerio kitas „dvi lemtingas ydas – jis turi nuomonę ir nebijo ja dalytis“.

J.-C.Junckerio kandidatūrą į Europos Komisijos postą iškėlė centro dešinioji Europos liaudies partija, turinti daugiausiai vietų naujos sudėties Europos Parlamente.

Tačiau galiojanti skyrimo sistema nepatinka D.Cameronui, kuris baiminasi, kad J.-C.Junckeris vargu ar palaikys reformas, galinčias įtikinti britus rinkėjus balsuoti už Jungtinės Karalystės pasilikimą Europos Sąjungoje per referendumą, kurį premjeras žadėjo surengti iki 2017 metų, jeigu išliktų valdžioje per ateinančius visuotinius rinkimus.

J.-C.Junckeris gimė 1954 metais, kai Europa dar nebuvo atsigavusi po Antrojo pasaulinio karo, kuriame kovėsi jo tėvas, prievarta paimtas į nacistinės Vokietijos armiją.

Politiko tėvas, patyręs metalo pramonės darbininkas ir profsąjungos narys, padarė įtaką savo sūnui.

J.-C.Junckeris neabejingas žemiškiems malonumams – tabako dūmui ir geram konjakui, taip pat yra prisiekęs dešiniosios stovyklos šalininkas.

Tačiau likdamas ištikimas pragmatiško veikėjo įvaizdžiui, jis įtariai vertina idėją, kad laisvosios rinkos ekonomika gali išspręsti bet kokias problemas.

„Junckeris – didžiausias socialistas iš krikščionių demokratų“, – kartą apie savo ilgametį politinį priešininką pasakė ilgametis Žaliųjų partijos lyderis Danielis Cohnas-Benditas.

Tačiau turbūt didžiausiu jo politinio lankstumo išbandymu taptų darbas su Didžiosios Britanijos vyriausybe po dėmesio centre atsidūrusio kivirčo.