JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį perspėjo, kad gali būti paskelbtos papildomos sankcijos, jeigu Rusija nesiims skubiai mažinti įtampos neramioje rytų Ukrainoje.

Kalbėdamasis telefonu su Italijos premjeru Matteo Renzi, B.Obama taip pat žadėjo spausti Rusiją, kad ji skatintų separatistų grupuotes laikytis susitarimo dėl ugnies nutraukimo ir „sustabdytų per sieną plūstantį ginklų bei kovotojų srautą“, nurodė Baltieji rūmai.

Kijevas ir Vašingtonas tebekaltina V.Putiną slapta ginkluojant sukilėlius, Kremliui keršijant už prorusiškos administracijos nuvertimą Ukrainoje.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry trečiadienį atkartojo B.Obamos poziciją, sakydamas per NATO derybas Briuselyje, kad Rusija turi atlikti „daug konkrečių“ žingsnių, kad sumažintų įtampą didžiausioje Rytų ir Vakarų santykių krizėje nuo Šaltojo karo.

Sukilėlių vadai pirmadienį sutiko su laikinomis paliaubomis, kurias vienašališkai paskelbė Ukrainos prezidentas Petro Porošenka.

Tačiau P.Porošenka antradienio vakarą pagrasino atnaujinti didelį karinį puolimą, kai prorusiški kovotojai numušė armijos sraigtasparnį netoli sukilėlių tvirtovės Slovjansko. Per tą incidentą žuvo devyni kariai, o dar dviejų karių Ukrainos pajėgos neteko per kitus kovotojų išpuolius.

Ukrainai vadovaujančio 48 metų konditerijos pramonės magnato perspėjimas aptemdė tarpininkaujančių šalių viltis, kad pavyks užbaigti jau 11 savaičių vykstantį partizaninį karą, pareikalavusį daugiau nei 435 žmonių gyvybių ir atvedusį 46 mln. turinčią valstybę prie žlugimo slenksčio.

Numatoma, kad paliaubos galios iki penktadienio, tačiau iki šiol įvyko tik dvejos konfliktuojančių šalių derybos, neatnešusios rezultatų.

P.Porošenka trečiadienį dalyvavo paskubomis organizuotame konferenciniame pokalbyje telefonu su Vokietijos kanclere Angela Merkel, Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u ir V.Putinu, kuris, kaip nurodė Paryžius, truko ilgiau nei valandą.

Prancūzijos prezidentūra pranešė, kad F.Hollande'as ir A.Merkel „skatino“ V.Putiną ir P.Porošenką „dirbti kartu, ypač siekiant nustatyti paliaubų priežiūros mechanizmą“.

P.Porošenkos biuras pridūrė, kad keturi lyderiai sutiko atnaujinti derybas ketvirtadienį ir aptarti kelis A.Merkel pateiktus pasiūlymus, kuriuos gali būti sunku priimti Kremliui.