JAV Gynybos departamento atstovas admirolas Johnas Kirby sakė žurnalistams, kad „mes pradėjome siųsti pradinio vertinimo komandas“ ir kad dvi komandos, kurias sudaro apie 40 kariškių, „pradėjo savo naująją misiją“.

Tačiau jis tvirtino, kad tiems patarėjams pavesta tik įvertinti padėtį Irako armijoje, o ne organizuoti puolimą prieš islamistų judėjimo „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL) kovotojus, kurie užėmė dideles teritorijas vakarų ir šiaurės Irake.

„Tai nereiškia, kad skubiai pulsime į pagalbą, – perspėjo J.Kirby. – Tos komandos įvertins Irako saugumo pajėgų darną ir parengtį ... bei išnagrinės, kokių efektyviausiu ir veiksmingiausiu būdu pasiųsti tolesnius patarėjus.“

JAV kariškiai pateiks išvadas savo vadams per „ateinančias 2–3 savaites“.

Pirmosios komandos buvo išsiųstos iš JAV ambasados Irake, o dar 90 karių atvyko įkurti specialaus jungtinio operatyvinio centro Bagdade. Dar 50 karių prisidės prie šios misijos artimiausiomis dienomis.

JAV prezidentas Barackas Obama praeitą savaitę paskelbė planus pasiųsti į Bagdadą karinius patarėjus, tačiau taip pat paliko atvirą aviacijos smūgių galimybę.

JAV kariuomenė, dislokavusi Persijos įlankoje lėktuvnešį ir jį lydinčių laivų grupę, pasiruošusi bombardavimo misijoms, jeigu būtų duotas toks įsakymas, nurodė J.Kirby.

„Liekame pasiruošę tai padaryti“, – sakė admirolas.

Tačiau kol kas dėmesys lieka sutelktas į Irako pajėgas ir aiškinimąsi, kaip galėtų būti organizuotos papildomos amerikiečių patarėjų grupės, aiškino Pentagono atstovas.

NATO tarsis dėl krizės

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry trečiadienį dalyvaus svarbiose NATO diskusijose dėl padėties Irake, kurios vyks kitą dieną po to, kai pirmieji Jungtinių Valstijų kariniai patarėjai atvyko į Bagdadą, pradėdami vertinti Irako pajėgų pasiruošimą atremti atakuojančius sunitus kovotojus.

Irako vyriausybės pajėgos antradienį atrėmė sunitų sukilėlių atakas viename strategiškai svarbiame mieste ir vienoje naftos perdirbimo įmonėje. Tuo tarpu J.Kerry ragino Bagdadą laikytis vienybės konflikte, kuris, kaip nurodo Jungtinės Tautos (JT), nusinešė jau beveik 1 100 žmonių gyvybių.

Tačiau vyriausybės pajėgų sėkmę aptemdė civilių žūtys per aviacijos smūgius, turėjusius padėti atremti sunitų sukilėlių puolimą, vadovaujamą džihadistų judėjimo „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL), per kurį kovotojai užėmė dideles teritorijas penkiose provincijose į šiaurę ir vakarus nuo Bagdado.

Dėl šio puolimo šimtai tūkstančių žmonių paliko savo namus, pasaulio lyderiai išsakė susirūpinimą, o premjeras Nuri al Maliki yra spaudžiamas tiek namuose, tiek užsienyje.

Pirmieji iš maždaug 300 JAV karinių patarėjų antradienį pradėjo misiją Bagdade, kad padėtų Irako armijai, bet Pentagonas nurodė, kad amerikiečiai kariai nevykdys jokių kovinių užduočių.

J.Kerry antradienio vakarą tarėsi su sąjungininkais Europoje prieš svarbias NATO derybas Briuselyje, atvykęs po trumpo vizito Irake, per kurį stengėsi pabrėžti, kad Bagdado vyriausybei reikia stiprinti vienybę.

Atskridęs JAV kariniu lėktuvu, J.Kerry susitiko us Europos Sąjungos (ES) išorės politikos vadove Catherine Ashton ir kitais europiečiais partneriais, su kuriais „aptarė sunkią padėtį Irake“, sakė viena atstovė.

Jis taip pat dalyvavo vakarienėje su 28 šalių bloko užsienio ministrais.

Tęsiantis krizėms Ukrainoje ir Sirijoje, sunitų džihadistų kampanija šiaurės Irake pridės naujų klausimų įtempto NATO susitikimo darbotvarkėje, o ministrai taip pat tarsis dėl pastangų užbaigti karą Afganistane.

„Kaip visi žino, dabar – itin kritinis metas Irakui“, – J.Kerry anksčiau antradienį perspėjo lankydamasis Arbilo mieste, kur susitiko su kurdų lyderiais aptarti ISIL puolimo.

Kovotojų puolimas atvėrė galimybę Irako kurdams perimti kontrolę ginčijamoje teritorijoje, kurią jie nori inkorporuoti į savo autonominį regioną, nors Bagdadas tam griežtai prieštarauja.

Nors per pirmąsias atakas prieš dvi savaites Irako vyriausybės pajėgos nevaldomai traukėsi, dabar jos atrodė ryžtingiau besigrumiančios su sukilėliais ir atrėmė puolimą prie šalies šiaurėje esančios Baidžio naftos perdirbimo įmonės, kuri yra didžiausia šalyje.

Besikartojantys puolimai tame komplekse, kuris anksčiau tiekdavo apie 50 proc. Irake pagaminamų perdirbtos naftos produktų, sukėlė sumaištį pasaulio rinkose.

Irako aviacija taip pat atakavo sukilėlių pozicijas Baidžio mieste, esančiame šalia tos gamyklos, ir Huseibos mieste Anbaro provincijose, esančioje į vakarus nuo sostinės.

Valstybinė televizija nurodė, kad Baidžyje ryte buvo nukauti 19 „teroristų“, tačiau pareigūnai ir incidento liudininkai teigė, kad tos aukos buvo civiliai. Per antskrydžius antradienio vakarą žuvo dar šeši žmonės.

Huseiboje tarp 13 aukų buvo šeši civiliai.

JT ketvirtadienį pranešė, kad Irake per naujausius neramumus birželio 5–22 dienomis žuvo bent 1 075 žmonės, o apie trys ketvirtadaliai jų buvo civiliai. Dar bent 658 žmonės buvo sužeisti.