Tokią Lenkijos užsienio reikalų ministro Radoslawo Sikorskio nuomonę pirmadienį nutekintuose pokalbiuose paskelbė lenkų žurnalas „Wprost", skelbia euobserver.com.

„Wprost" jau anksčiau yra paskelbęs privačius lenkų politikų pokalbius, įrašytus nežinomų asmenų.

Praėjusį kartą buvo paviešintas R. Sikorskio ir finansų ministro Jaceko Rostowskio pokalbis apie Lenkijos santykius su JAV, Vokietija ir Rusija. Juose R. Sikorskis teigė esą Lenkija nuolaidžiauja Jungtinėms Valstijoms ir tai sukuria klaidingą saugumo jausmą, nors iš tiesų šalis dėl to susipyks su Vokietija ir Rusija.

Pirmadienį paviešintas pokalbis irgi yra R. Sikorskio ir J. Rostowskio. Teigiama, kad jis vyko šių metų pavasarį.

Paviešintame pokalbyje užsimenama apie britų premjero Davido Camerono pažadą persiderėti dėl Jungtinės Karalystės narystės Europos Sąjungoje sąlygų ir surengti referendumą iki 2017 m.

Jacekas Rostowskis
J. Rostowskis ir R. Sikorskis kalba, kad Lenkija sutiks dėl britų sąlygų persiderėjimo tik tuo atveju, jeigu dėl to bus visų Europos Sąjungos narių sutarimas ir jeigu Didžioji Britanija arba Vokietija pažadės Lenkijai „kalną aukso".

„Britai mums nieko neduos, o vokiečiai, norėdami išlaikyti britus kartu, irgi nieko nepažadės. Taigi atsakymas bus: atsikniskit", - sako J. Rostowskis.

Jis taip pat priduria manantis, kad būtent dėl savo veiksmų D. Cameronas pralaimės rinkimus: „Didžioji Britanija išstos, o kai jie išstos, jie paliks sienas atviras. Bet ne (čigonų) skurdžiams".

R. Sikorskis irgi atrodo esąs įsitikinęs, jog Jungtinė Karalystė išstos iš Europos Sąjungos.

Jis taip pat kritikavo D. Camerono politiką Europos Sąjungos atžvilgiu: „Referendumas yra arba labai blogai apgalvotas žingsnis, arba nekompetencija Europos reikaluose - o tai būtų ne pirmas kartas. Prisimeni? Jis sumovė Europos Sąjungos fiskalinį paktą. Jis viską sumovė. Taip paprastai. Jam neįdomu, jis nesupranta, jis tiki kvaila propaganda ir kvailai bando žaisti sisteminius žaidimus... Visa jo strategija maitinti britų euroskeptikus ir taip juos patenkinti virsta metalo laužu ir, kaip prognozavau, atsisuką prieš jį patį. Jis turėjo pasakyti: „Atsikniskit". Arba bandyti įtikinti žmones, arba izoliuoti skeptikus. Bet jis užleido vietą tiems, kurie dabar jam trukdo".

Kitame pokalbyje tarp lenkų premjero Donaldo Tusko tuometinio atstovo spaudai Pawelo Graso ir vieno didžiausių lenkų verslininkų Jaceko Krawieco taip pat kritikuojamas britų premjeras D. Cameronas.

Prisimindamas negatyvius D. Camerono pasisakymus apie lenkų imigrantus P. Grasas sako: „Tai neapgalvota, galbūt pasiūlyta kokių nors užkulisinių patarėjų iš kokios nors grupuotės. Jis nepagalvojo apie pasekmes, visas reikalas buvo kvailas. Donaldas paskambino jam pakalbėti, jis labai jį sukritikavo, velnias, gaila, kad mes neįrašėm to, jis buvo taip sukritikuotas".

Kiti pokalbiai atskleidė, kad R. Sikorskis JAV saugumo garantijas laiko „nieko vertomis" ir kalba apie slaptos JAV operacijos gaudant islamistų kovotojus Afganistane detales.

Viešumoje atsidūrę pokalbiai taip pat atskleidė D. Tusko Piliečių platformos sandėrį su Lenkijos centriniu banku, kuris turėjo pagelbėti išpūsti ekonominio augimo skaičius ir taip padėti D. Tusko partijai laimėti rinkimus.

Lenkijos Vyriausybė neneigia pokalbių autentiškumo, tačiau nuo komentarų susilaikoma.

Pokalbiai paviešinti gana jautriu metu, kai Europos Sąjungos ir Rusijos santykiai nėra patys geriausi. Maža to, R. Sikorskis yra minimas kaip kandidatas užimti Europos Sąjungos užsienio reikalų įgaliotinio vietą, tačiau po paviešintų pokalbių Jungtinė Karalystė jo kandidatūrai gali nepritarti.

Jungtinė Karalystė bei Vokietija taip pat nesutaria dėl būsimo Europos Komisijos vadovo.

Lenkija buvo šalis, kuri labiausiai rėmė griežtas Europos Sąjungos sankcijas Rusijai dėl jos agresijos prieš Ukrainą. Ji taip pat pasisako už Europos Sąjungos plėtrą į Rytus.

R. Sikorskis pirmadienį viešėdamas Liuksemburge sakė, kad Lenkijos Vyriausybė yra puolama „organizuotos kriminalinės grupės" ir šiuo metu stengiasi išsiaiškinti, kas užsakė klausytis pokalbių.

Vienas savo pavardės atskleisti nenorėjęs Europos Sąjungos diplomatas „EUobserver" sakė, kad nutekinti pokalbiai labiausiai tarnauja Rusijos interesams, nes taip suskaldoma Europos Sąjunga, atskleidžiami joje esantys nesutarimai, o Lenkijai sumažėja galimybės gauti įtalkingą postą.

Lenkija stengiasi suvaldyti skandalo pasekmes

Lenkijos vyriausybė stengiasi suvaldyti didelio pasiklausymo skandalo pasekmes.

Premjeras D. Tuskas po pranešimų apie įrašą stengėsi laikytis tvirtai. „Lenkijos vyriausybei nediktuos žmonės, kurie neteisėtai padėjo tas „blakes“ - ar piktavališkai, ar naiviai, ar iš godumo, ar siekdami pasitarnauti politiniams interesams“, – pirmadienį sakė jis žurnalistams.

Opozicija ragina D. Tusko centro dešinės vyriausybę atsistatydinti, todėl jis pagrasino pirmalaikiais rinkimais. Tačiau analitikai mano, kad pirmalaikiai rinkimai mažai tikėtini, nes dauguma parlamentarų nori užbaigti savo ketverių metų kadenciją.

Vis dėlto D.Tusko Pilietinės platformos ateitis neatrodo labai užtikrinta.

Apklausos rodo, kad parama šiai partijai nukrito iki 25 proc., o parama opozicinei konservatorių partijai „Įstatymas ir teisingumas“ išaugo iki 32 proc.

Didėjantis nepasitenkinimas antrą kadenciją dirbančiu premjeru tapo akivaizdus praėjusį mėnesį, kai Pilietinė platforma tik per plauką laimėjo Europos Parlamento rinkimus.JAV ambasadorius Varšuvoje Stephenas Mullas ramiai reagavo į nutekintus R. Sikorskio pareiškimus apie santykius su JAV ir socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Nekomentuosiu įtariamo privačių pokalbių turinio. Kas dėl mūsų aljanso – manau, kad jis tvirtas“.

Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis pirmadienį sakė, kad minimi nutekinimai „nieko nekeičia“ dvišalių santykių srityje.

„JAV yra be galo svarbus partneris, ypač – saugumo klausimais“, – sakė jis.

Prokurorai apklausė žurnalo redaktorių

„Wprost“ vyriausiasis redaktorius Sylwesteris Latkowskis antradienį buvo apklausiamas kaip liudininkas tiriant slaptą pasiklausymą, kuris Lenkijoje yra nelegalus ir už kurį galima skirti įkalinimo bausmę iki dvejų metų.

Restorano, kur buvo slapta įrašyti politikų pokalbiai, vadovui buvo pateikti du kaltinimai dėl pasiklausymo.

Premjeras D. Tuskas tuos nutekinimus pavadino bandymu įvykdyti „valstybės perversmą“, kuriuo siekiama „destabilizuoti“ Lenkiją.

Tačiau dienraštis „Gazeta Wyborcza“ pirmadienį užsiminė, kad tikrasis motyvas galėtų būti turto prievartavimas.

Laikraštis rašė, kad trys restorano „Sowa & Przyjaciele“ padavėjai slapta pasiklausydavo Varšuvos politinio ir verslo elito, tikėdamiesi juos šantažuoti.