ISIS kontroliuojamo Irako Baidži miesto, kuriame įsikūrusi didžiausia šios šalies naftos perdirbimo gamykla, gyventojai pasakoja, jog juos baugina į namus ateinantys bei informaciją apie ištekėjusias ir netekėjusias namuose gyvenančias moteris renkantys islamo kovotojai.

„Pasakiau jiems, kad namuose yra tik dvi moterys ir abi ištekėjusios. Jie pasakė, kad daugybė jų kovotojų yra nevedę ir nori susirasti žmonas“ – pasakojo Abu Lahidas.

„Jie patikino, kad grįš į mano namus tam, kad patikrintų moterų asmens tapatybės korteles (Irake jose nurodoma šeiminė padėtis)“, - pasakojimą tęsė A. Lahidas.

Kaip rašo news.com.au, nepaisant ISIS įtikinėjimų, jog vyrams įsakyta netrukdyti vietos gyventojų, jei šie yra sunitai, sukilėliai užimtuose miestuose mėgina taikyti savo puritoniškas socialines normas.

Mosulo mieste įvyko siaubą keliantis incidentas: moteris buvo nuplakta rimbu kartu su savo vyru, nes ji buvo prisidengusi galvą tik skara, o ne dėvėjo visą kūną dengiantį drabužį – nikabą.

Kai kuriuose užgrobtuose miestuose ISIS nariai ėmė taikyti savo taisykles dėl moterų drabužių, televizijos žiūrėjimo bei rūkymo.

Irako karinės pajėgos siekdamos išsaugoti savo pozicijas kovoja su sukilėliais, dėl kurių kyla šalies susiskaldymo pavojus.

Vietos gyventojų teigimu, ISIS maištininkai birželio 21 d. užėmė Ravos ir Anos miestus.

Remiantis oficialiais pareigūnų ir gydytojų pateikiamais duomenimis, užėmę šiuos miestus maištininkai nušovė 21 vietos vadovą.

Irako valdžios atstovų teigimu, šalies pajėgos taktiniais sumetimais atsitraukė iš šių miestų. Tokiu būdu ISIS maištininkams atsiveria kelias į kaimyninę Siriją, kur jie taip pat kontroliuoja Eufrato upės slėnio regioną.

Šiuo metu Irako vyriausybė kontroliuoja tik vieną iš trijų pasienio su Sirija punktų. Trečiąjį kontroliuoja kurdų pajėgos.

Jau anksčiau šiais metais maištininkai užėmė vakarinėje šalies dalyje esančią su Sirija besiribojančią Anbaro provinciją.

Remiantis oficialiais duomenimis, šalia Anbaro sostinės Ramadi, kurios dalį taip pat kontroliuoja maištininkai, susisprogdinus mirtininkui bei susprogdinus automobilį žuvo šeši žmonės, dar aštuoni buvo sužeisti.

Per maištininkų kontroliuojamame Tikrito mieste Irako karinių pajėgų surengtą oro ataką žuvo septyni žmones. Irako Gynybos ministerija praneša apie oro atakas Mosulo mieste. Susirėmimai tarp sukilėlių ir Irako karinių pajėgų vyksta ir kituose šios šalies miestuose.

Pastarosiomis dienomis įvykę susirėmimai sutapo su JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry kelione į Artimuosius Rytus bei Europą, kuri skirta Vašingtono mėginimams suvienyti sunkiai suvaldomus Irako vadovus bei duoti atkirtį maištininkams.

Human Rights Watch“ organizacija pateikė sukilėliams kaltinimus dėl jaunesnių nei 15 metų amžiaus vaikų įtraukimo į maištininkų vykdomą veiklą.

Šios organizacijos atstovų teigimu, ISIS bei kitų radikaliųjų islamistų organizacijos Sirijoje „atleidžia vaikus nuo pamokų ir įtraukia į savo veiklą: jie apmokomi naudotis ginklais, jiems duodamos pavojingos užduotys, tarp kurių – ir savižudžių susisprogdinimo misijos“.

Jungtinių Tautų (JT) tarnybos teikia humanitarinę pagalbą Irakui, kur daugiau nei milijonas žmonių liko be namų.