Honkongas buvo grąžintas Kinijai 1997 metais, Britanijai ir Kinijai susitarus, kad tame regione galios plati autonomija pagal principą „viena šalis, dvi sistemos“. Pekinas taip pat žadėjo užtikrinti demokratinius rinkimus, tačiau nenurodė, kada tai padarys.

Tačiau socialinė įtampa Honkonge nuolat didėjo: daugelis gyventojų būgštavo dėl varžomų jų pilietinių teisių, o demokratijos aktyvistai grasino blokuoti dalį šio miesto centrinio finansų rajonų, jeigu Kinija nesilaikys savo pažadų.

Balsavimas neoficialiame referendume buvo pratęstas nuo birželio 22 iki birželio 29 dienos, kai šios akcijos tinklalapis praeitą savaitę tapo masinės kibernetinės atakos taikiniu. Dėl šios priežasties organizatoriai sekmadienį buvo priversti atidaryti 15 balsaviečių visame mieste.

Gyventojai iki šiol balsuodavo internetu arba išmaniaisiais telefonais.

Nors Pekinas aiškina, kad Honkongas galės surengti miesto vadovo rinkimus 2017 metais, atskiroje Honkongo konstitucijoje – Pagrindiniame įstatyme – nurodoma, kad kandidatus gali paskirti tik atrankos komitetas. Demokratijos aktyvistai reikalauja, kad ši sąlyga būtų pakeista ir kad kandidatūras galėtų iškelti pati visuomenė.

„Kokia nauda iš (principo) „vienas žmogus – vienas balsas“, jeigu galiausiai turime rinktis iš trijų ar keturių marionečių, palaimintų Pekino?“ – sekmadienį klausė Ansonas Chanas (Ansonas Čanas), buvęs aukštas Honkongo administracijos pareigūnas ir aistringas „referendumo“ šalininkas.

Šis neoficialus referendumas buvo surengtas praėjus savaitei po to, kai Pekinas paskelbė dokumentą, kuriame pabrėžia savo valdžią Honkonge. Tas žingsnis sukėlė nerimą ir supykdė daugelį buvusios britų kolonijos gyventojų, nuogąstaujančių dėl Pekino vyriausybės tiesioginio kišimosi.

Prie vienos balsavietės apie 20 žmonių, priklausančių Pekino politiką palaikančiam judėjimui „Caring Hong Kong Power“, triukšmingai ragino lietaus nepabūgusius piliečius nebalsuoti.

„Jūs siunčiat mūsų vaikus į mūšio lauką“, – vienas iš aktyvistų šaukė balsuoti atėjusiam žmogui.

Referendume, organizuotame protesto grupės „Occupy Central“, siūlomi trys pasirinkimai, kurie visi numato visuotinius rinkimus. Taip pat yra galimybė nesirinkti nei vieno varianto, tačiau šio balsavimo rezultatai kol kas neskelbiami.

Iki sekmadienio vidurdienio savo valią pareiškė apie 590 tūkst. žmonių arba beveik 10 proc. potencialių rinkėjų 7 mln. gyventojų turinčiame mieste, nurodė organizatoriai.

„Occupy Central“ išreiškė viltį, kad „referendume“ dalyvaus bent 300 tūkst. žmonių. Šis judėjimas taip pat siekia išvesti tūkstančius žmonių į centrinio finansų rajonų gatves reikalauti visiškos demokratijos.

Pekino politiką palaikantys laikraščiai, Kinijos pareigūnai ir Honkongo verslo magnatai griežtai kritikavo „Occupy Central“ kampaniją, sakydami, kad ji tik pakenks Honkongui.

Tačiau aktyvistai tikino, kad jų taikus judėjimas reikalauja užtikrinti „realų pasirinkimą“ Honkongo piliečiams.