A.Beliackis buvo kalinamas nuo 2011 metų, prezidentui Aleksandrui Lukašenkai ėmusis griežtų veiksmų prieš opoziciją.

Šeštadienį atvykęs į Minską iš griežto režimo pataisos kolonijos, 51 metų aktyvistas pažadėjo tęsti savo darbą, daugelį metų kursčiusį A.Lukašenkos režimo pyktį.

„Darysiu tai, ką dariau anksčiau“, - sakė A.Beliackis, plikai skusta galva, vilkintis juodus marškinėlius ir striukę.

Žmogaus teisių organizacijos „Viasna“, padedančios nukentėjusiems nuo A.Lukašenkos politinių represijų, direktorius yra pelnęs kelis prestižinius Europos apdovanojimus ir buvo ne kartą siūlomas pretendentu į Nobelio taikos premiją.

2011 metų lapkritį jis buvo nuteistas kalėti 4,5 metų dėl mokesčių vengimo, argumentuojant tuo, kad „Viasna“ naudojosi bankų sąskaitomis Lenkijoje ir Lietuvoje, rinkdama lėšas, kurios būdavo skiriamos padėti politiniams kaliniams. Pagal Baltarusijos įstatymus, tokia veikla yra nusikalstama.

ES išorės politikos vadovės Catherine Ashton biuro pranešime sakoma, kad A.Beliackio paleidimas buvo „svarbus Baltarusijos valdžios žingsnis, kurį nedelsiant turėtų lydėti visų likusių politinių kalinių paleidimas“.

Iš to pranešimo buvo galima suprasti, kad ES gali peržiūrėti savo taikomas sankcijas, jeigu Minskas paleistų kitus kalinius ir atkurtų jų pilietines teises.

„Tai padėtų pagerinti ryšius tarp Europos Sąjungos ir Baltarusijos“, - sakoma dokumente.

Vašingtonas taip pat gyrė šį "teigiamą įvykį", pridūręs: "Atnaujiname savo raginimą Baltarusijos vyriausybei nedelsiant ir besąlygiškai paleisti visus tebelaikomus politinius kalinius bei atkurti jų politines teises".

ES pernai spalį atnaujino sankcijas Baltarusijai, kuri yra artima Rusijos sąjungininkė, sakydama, kad Minskas nepadarė pakankamos pažangos žmogaus teisių srityje.