Aiškiai susijaudinęs pontifikas, kuris buvo užsidėjęs popiežiaus mitrą, vadovavo iškilmingai 114 kardinolų procesijai į Siksto koplyčią, kur antradienį buvo išrinktas velionio Jono Pauliaus II įpėdiniu.

Benediktas XVI, kuris dar neįsikraustė į popiežiaus apartamentus prie Šv.Petro aikštės, atvažiavo juodu automobiliu "Mercedes" su baltos ir geltonos spalvų Vatikano vėliava.

"Aš kuklus darbininkas Viešpaties vynuogyne"

Netrukus po išrinkimo naujuoju Katalikų bažnyčios vadovu popiežius Benediktas XVI pasirodė Šv.Petro bazilikos viduriniame balkone ir kreipėsi į pasaulį su prašymu melstis už jį.

"Pavedu save jūsų maldoms", - kreipėsi 78 metų Vokietijoje gimęs pontifikas į šimtatūkstantinę džiūgaujančių maldininkų, susirinkusių Šv.Petro aikštėje, minią. Tada Benediktas XVI, apsivilkęs balta popiežiaus sutana, suteikė pirmą savo, kaip pontifiko, palaiminimą "Urbi et Orbi" - Romos miestui ir pasauliui.

"Brangūs broliai ir seserys, po Didžiojo Popiežiaus Jono Pauliaus II kardinolai išrinko mane, paprastą ir kuklų darbininką Viešpaties vynuogyne", - sakė jis.

"Guodžiuosi tuo, kad Viešpats žino, kaip dirbti ir veikti, net ir su netobulais įrankiais, - sakė jis. - Ženkime į priekį, ir mums padės Dievas, o Marija, jo švenčiausioji Motina, bus mūsų pusėje."

Bene pirmasis rimtas ultrakonservatyvių pažiūrų J.Ratzingerio santykių su katalikų jaunimu išbandymas bus šių metų rugpjūtį vyksiančios jaunimo dienos Kelne. Organizatoriai numato, kad renginyje Kelne dalyvaus apie 800 tūkst. jaunuolių.

Pagal Apaštalinę konstituciją, tarp pirmųjų jo, kaip naujojo popiežiaus, darbų bus konsultacijos su Vatikano pareigūnais ir darbuotojais.

Naujasis popiežius, vienas gabiausių ir labiausiai patyrusių Vatikano politikų, Šventojo Sosto administracijoje dirbęs daugiau kaip 24 metus, tikriausiai kurį laiką nedarys svarbių sprendimų dėl aukščiausių Vatikano postų skirstymo.

Nuo jo taip pat priklausys, ar bus tęsiama tradicija sekmadieniais prieš vidudienio maldą "Viešpaties angelas" kreiptis į maldininkus, susirinkusius Šv.Petro aikštėje, kurios laikėsi popiežius Jonas Paulius II, ir ar trečiadieniais toliau bus rengiamos populiariosios bendrosios audiencijos.

Naujasis popiežius taip pat turėtų sušaukti konsistoriją - bendrą viso pasaulio kardinolų susirinkimą, kurio metu gali įlieti šviežio kraujo į Kardinolų kolegiją.

Oficialios popiežiaus Benedikto XVI inauguracinės mišios bus aukojamos balandžio 24 dieną, 10 val. ryto vietos laiku (11 val. Lietuvos laiku), antradienį pranešė Vatikano atstovas spaudai Joaquinas Navarro-Vallsas. Atstovas nenurodė, ar šios mišios, kaip tikėtina, vyks po atviru dangumi Šv.Petro aikštėje, ar renesansinės Šv.Petro bazilikos viduje.

Katalikų Bažnyčiai pirmą kartą po 480 metų pertraukos vėl vadovaus vokietis. Naująjį popiežių audringais plojimais pasveikino per 100 tūkst. žmonių. Aplink Vatikaną aidėjo automobilių signalai, sutriko transportas.

Vokiečių kardinolą Josephą Ratzingerį, laikytą vienu realiausiu kandidatu tapti naujuoju Katalikų Bažnyčios vadovu, kardinolai išrinko per ketvirtą balsavimą. Konklava, kurioje dalyvavo 115 kardinolų, Siksto koplyčioje vyko nuo pirmadienio popietės.

Popiežiaus išrinkimą antradienį pirmiausiai patvirtino iš Siksto koplyčios kylantys balti dūmai bei skambantis varpas. Naujasis popiežius bus 265 pontifikas Bažnyčios istorijoje. Popiežius yra daugiau kaip milijardo pasaulio katalikų vadovas.