B.Obama sakė, kad Vašingtonas pasiruošęs išsiųsti patarėjus, kurie išnagrinėtų, kaip būtų galima apmokyti ir aprūpinti Irako pajėgas. Prezidentas pridūrė, kad Jungtinės Valstijos jau suintensyvino stebėjimo ir žvalgybos priemones toje šalyje.

JAV komandos galėtų įkurti junginius operatyvinius centrus Bagdade ir netoli Mosulo – šiaurinio Irako miesto, kuris pateko į ekstremistų sukilėlių rankas praeitą savaitę, siūlė B.Obama.

„Judant į priekį, būsime pasiruošę tikslingiems ir preciziniams kariniams veiksmams – jeigu nustatysime ir kuomet nustatysime, jog padėtis to reikalauja“, – prezidentas sakė Baltuosiuose rūmuose po susitikimo su savo nacionalinio saugumo komandos aukšto rangos nariais.

B.Obama pažymėjo, kad Vašingtonui būtų naudinga įsikišti į įvykius Irake, jeigu tai sutrukdytų džihadistų judėjimo „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL) kovotojams įkurti bazes, kurios galiausiai pradėtų kelti grėsmę Vakarų šalių interesams.

Tačiau jis dar kartą patvirtino, kad JAV kariai negrįš kautis Irake, praėjus pustrečių metų po to, kai paskutiniai amerikiečiai kariai grįžo namo iš karo toje šalyje.

Kita vertus, B.Obama pažadėjo padėti Irakui sustiprinti savo pajėgas, atakuojamas sunitų kovotojų.

„Esame pasiruošę pasiųsti nedidelę grupę papildomų Amerikos karinių patarėjų – iki 300 – kad jie įvertintų, kaip galėtume geriausiai apmokyti, patarti ir padėti Irako saugumo pajėgoms judėti į priekį“, – nurodė jis.

Prezidentas dar kartą per perspėjo, kad tik su kuria nors viena religine arba etnine grupe nesusisaisčiusi vyriausybė galėtų išgelbėti Iraką nuo dabartinės krizės, akivaizdžiai priekaištaudamas šiitui premjerui Nuri al Maliki.

„Šiitai, sunitai, kurdai – visi irakiečiai – turi pasitikėti, kad gali ginti savo interesus ir siekius politiniame procese, o ne smurtu, – pažymėjo B.Obama. – Aišku, kad tik lyderiai, pajėgūs vadovauti visus įtraukiančiai programai, gali iš tikrųjų suvienyti Irako žmones ir padėti jiems išeiti iš šios krizės.“

B.Obama perspėjo, kad jis neduos leidimo politizuotoms operacijoms, kuriomis būtų siekiama vienai Irako religinei grupei suteikti pranašumą prieš kitas.