„Jasen“, arba projekto 885 klasės laivas taps revoliucinis sovietinius laikus menančiame povandeniniame jūsų laivyne, rašo businessinsider.com.

Povandeninių laivų statyba iki šiol išlieka vienu akyliausiai saugomų Rusijos gynybos pramonės projektų. Pagrindinis „Jasen“ klasės povandeninio laivo bruožas – jo universalumas. Nei šio laivo Rusijos gamybos pirmtakuose, nei jų užsienio ekvivalentuose iki šiol tai esą nebuvo pasiekta.

„Jasen“ klasės povandeninis laivas pavadinimu „Severodvinsk“ oficialiai buvo pristatytas birželio 17 d. Bet jau 1991 m. užbaigus jo dizainą tapo aišku, kad šis povandeninis laivas žymi naują erą Rusijos povandeninių laivų statybos istorijoje.

Atsisakė siauros specializacijos

Kitaip nei JAV, kur nuo pat branduolinių povandeninių laivų atsiradimo buvo siekiama vientisumo, Sovietų Sąjunga įvairiuose skirtinguose projektuose sukūrė daugybę povandeninių laivų – juos buvo sunku apjungti, o jų funkcijos dažnai sutapdavo.

Šios praktikos teko atsisakyti, 1977 m. pradėjus kurti ketvirtosios kartos povandeninius laivus. Buvo priimtas sprendimas atsisakyti siauros kovinės specializacijos. Naujieji povandeniniai laivai turėjo vienodai gerai kovotii tiek su kitais povandeniniais laivais, tiek į antžeminius taikinius paleisti sparnuotąsias raketas, ką puikiai parodė gebantis JAV laivynas. Kitaip tariant, nauji rusų povandeniniai laivai turėjo sugebėti atlikti bet kokias užduotis, su kuriomis gali susidurti povandeninis laivynas.

Siekdami šio tikslo, Rusijos povandeninių laivų inžinieriai pasinaudojo originaliais inžineriniais sprendimais. Nuspręsta, kad „Jasen“ klasės povandeniniai laivai nebeturės dvigubo korpuso konstrukcijos, kokią turėjo to meto sovietų povandeniniai laivai. Teoriškai toks dvigubas korpusas turėjo geriau apsaugoti nuo fizinio pažeidimo. Tačiau jie ir neturėjo tapti viengubo korpuso povandeniniais laivais, kaip jų JAV "Los Angeles", "Ohio" ir Virginia" klasės povandeniniai laivai.

Dvigubas korpusas užtikrina povandeninio laivo patikimumą ir plūdrumą, o viengubas korpusas reiškia tylų veikimą ir nematomumą. „Jasen“ tapo kažkuo tarpiniu – vadinamosios „pusantro korpuso“ konstrukcijos, su lengvu korpusu, dengiančiu tiktai dalį povandeninio laivo slėgio korpuso.

Prikimšti raketų

Kita tradicinė sovietinių povandeninių laivų dizaino savybė, kuri nebuvo pritaikyta „Jasen“ klasės povandeniniuose laivuose – torpedinio aparato vieta laivo priekyje. Ten buvo įrengta povandeninio laivo sonaro sistema „Irtyš“, tad paprasčiausiai neliko vietos torpedoms.

Taigi, torpediniai aparatai buvo įrengti vidurinėje povandeninio laivo sekcijoje už vidurio linijos, pasiskolinant JAV plačiai naudojamą konstrukcinį sprendimą.

Pagrindinis povandeninio laivo ginklas yra viršgarsinė priešlaivinė raketa P-800 "Jachont", galinti pasiekti taikinį už 350 km. 24 tokių raketų paleidimas gali sukelti rimtų problemų netgi JAV laivams, turintiems galingą oro gynybos sistemą.

„Jasen“ klasės povandeniniuose laivuose įrengti ir rusiški JAV sparnuotųjų raketų „Tomahawk“ atitikmenys RK-55 „Granat“. Šios raketos gali šauti iki 3 tūkst. km atstumu ir, kaip ir jų amerikietiški analogai, gali nešti branduolinius užtaisus.

Be to, naujasis povandeninis laivas turi 3M14 „Kalibr“ raketas, galinčias pataikyti 500 km atstumu. Dėl jų projekto 885 povandeniniai laivai gali atlikti galingus aukšto tikslumo smūgius į antžeminius taikinius.

Iš savo torpedinių aparatų povandeninis laivas gali paleisti 3M54 „Biriuza“ priešlaivines raketas ir 91R kovos prieš povandeninius laivus raketas, taip pat turi galimybę mėtyti minas.

Aplenkė amerikiečius?

Kalbant apie savigynos galimybes, kaip ir kiekvienas modernus povandeninis laivas, „Severodvinsk“ turi specialius prietaisus paleisti įvairius jaukus. Pastarieji skleidžia daug triukšmo ir imituoja povandeninį laivą, į kurį gali nusitaikyti priešininko torpeda. Spėjama, kad "Severodvinsk" taip pat turi aktyvios prieštorpedinės gynybos sistemą, galinčią sunaikinti priešo torpedas specialiomis mažomis antitorpedomis.

Savo knygoje „Šaltojo karo povandeniniai laivai“ amerikiečių karinio jūrų laivyno analitikas Normanas Polmaras skyrių apie naujausius JAV ir sovietų povandeninių laivų projektus baigė išvada, kad yra daug įrodymų, jog sovietų ketvirtosios kartos povandeniniai laivai daugeliu aspektų pasiekė lygį, prilygstantį savo JAV konkurentams ar net juos pralenkiantį.

„Jasen“ klasės povandeninių laivų atitikmuo JAV yra universalūs „Seawolf“ ir „Virginia“ klasės povandeniniai laivai, tačiau „Jasen“ skirtas platesniam užduočių spektrui. Tiesa, minėtieji JAV povandeniniai laivai jau buvo išbandyti realiomis kovos sąlygomis, tuo tarpu rusų - kol kas ne.

Rusijos karinis ekspertas Igoris Koročenka išvardija tokias naujojo povandeninio laivo užduotis: „Visų pirma, sekti JAV „Ohio“ klasės strateginių raketų povandeninius laivus". Šie JAV laivai, kurių JAV turi 18, yra itin tylūs, mat jų pagrindinė užduotis - nepastebėtiems paleisti balistines raketas su branduoliniais užtaisais. Tokių raketų-nešėjų laivų medžioklė sovietiniais laivais buvo vienas pagrindinių Sovietų laivyno prioritetų.

"Taip pat, galimas dalykas, Jasen" turės atlikti karinį patruliavimą regionuose, kur Rusijos karinis jūsų laivynas nori, kad nebūtų užsienio povandeninių laivų. Tuo pat metu „Jasen“ klasės povandeniniai laivai gali paleisti sparnuotąsias raketas į antžeminius taikinius, pavyzdžiui konfliktų metu tuose regionuose, kur neįmanoma dislokuoti Rusijos sausumos pajėgas“.