Dešimtys kinų būriavosi prie į vakarus nuo Londono esančios viduramžių pilies, kad galėtų išvysti savo premjerą dar pirmąją trijų dienų vizito Britanijoje dieną.

88-erių karalienė šypsodamasi priėmė 48-erių Li Keqiangą Baltojoje svetainėje ir pasveikino paspausdama jam ranką.

Susitikime Kinijos premjerą lydėjo jo sutuoktinė Cheng Hong, o Elizabeth II draugiją palaikė jos antrasis sūnus princas Andrew (Endriu), kurio veikla – skatinti kvalifikuoto darbo vietų kūrimą Britanijoje.

Princas Andrew, kuris tai pat yra Jorko kunigaikštis, pasitiko Li Keqiangą ir jo palydą iš karto, kai šie išlipo iš limuzinų prie Vindzoro pilies.

Praėjusią savaitę laikraštis „The Times“ pranešė, kad Li Keqiango susitikimas su karaliene buvo viena išankstinių vizito sąlygų, kurios neįvykdžius vizitas būtų buvęs atšauktas.

Vėliau darbotvarkėje numatytas Li Keqiango susitikimas su premjeru Davidu Cameronu Dauning Strite, siekiant sustiprinti šalių ekonominius ryšius ir pataisyti dėl Tibeto atšalusius šalių santykius.

Pekiną įsiutino 2012 metų gegužę įvykęs D.Camerono susitikimas su tremtyje gyvenančiu Tibeto dvasiniu vadovu Dalai Lama.

Li Keqiango vizitas yra paskutinis uolių diplomatinių pastangų atkurti santykius etapas, kurio rezultatas gali būti 18 mlrd. svarų vertės sutartys.

Didžiosios Britanijos energetikos milžinė BP jau pareiškė, kad ketina pasirašyti maždaug 20 mlrd. JAV dolerių sutartį daugiau nei 20 metų laikotarpiui su Kinijos valstybine kompanija CNOOC dėl suskystintų dujų tiekimo Kinijai.

Didžioji Britanija taip pat pranešė supaprastinanti vizų išdavimo tvarką Kinijos turistams ir verslininkams.

Li Keqiango apsilankymas Britanijoje yra pirmasis kinų premjero vizitas šioje šalyje nuo 2011 metų, kai Londone lankėsi dabartinio vyriausybės vadovo pirmtakas Wen Jiabao.

Paskutinis Britanijoje viešėjęs Kinijos prezidentas buvo Hu Jintao (Hu Dzintao), kurio apsilankymą čia 2005 metais aptemdė Tibetą palaikančių žmogaus teisių gynėjų protestai.

Judėjimas „Free Tibet“ parašė laišką karalienei Elizabeth, kuriame ragino ją nesusitikti su Kinijos vyriausybės vadovu, kadangi „monarchija, Jungtinė Karalystė ir tie, kurie priešinasi priespaudai visame pasaulyje, neatrodo esą suinteresuoti šiuo susitikimu“.

Tibetą palaikantys protestuotojai antradienį protestavo prie Dauning Stryto. užsisegę antrankius ir laikydami plakatą su užrašu „Free Tibet before Free Trade“ (Laisvę Tibetui anksčiau už laisvą prekybą).