Smurtas prieš musulmonus Šri Lankoje intensyvėja nuo 2012 metų, atkartodamas įvykius Mianmare, kur padaugėjo šalies gyventojų daugumą sudarančių budistų išpuolių prieš musulmonus.

Sinhalų dominuojamoje Šri Lankos pietinėje pakrantėje susirėmimai sekmadienį kilo Alutgamos ir Beruvelos miestuose, kur gyvena daugiausia musulmonai, per protesto demonstraciją, kuriai vadovavo griežtosios linijos budistų grupė „Bodu Bala Sena“ („Budistų galios armija“, BBS).

„Tiesiog negaliu suprasti vyriausybės, kuri neleidžia net profesinės sąjungos ar studentų protestuotojams eiti į protesto demonstracijas, ... (bet) leidžia rinktis BBS“, – „Reuters“ sakė teisingumo ministras ir didžiausios šalyje musulmonų partijos – Šri Lankos musulmonų kongreso – lyderis Raufas Hakeemas.

Pasak jo, musulmonai tame rajone ne kartą prašė valdžios užtikrinti jų saugumą.

Daugelis nepriklausomų analitikų sako, kad gerai koordinuotas pastarojo meto smurtas prieš musulmonus ir krikščionis atrodo nebyliai remiamas valstybės, nes tie, kas dalyvavo ankstesniuose išpuoliuose, dar nėra nubausti. Vyriausybė neigia bet kokį slaptą susitarimą.

Korespondentai Alutgamoje ir Beruveloje jautė įtampą ir matė daug policininkų, o musulmonai, kurių daug sėdėjo gatvėje priešais nusiaubtus savo namus, nerimavo dėl saugumo.

„Komendanto valanda yra tik musulmonams, ne riaušininkams, – sakė 65 metų mokytoja Fathima Fazniya. – Jie atvažiavo ... sunkvežimiais paskui policiją ir išplėšė visus mūsų namus. Tada jie padegė mano namus. Jie gerai organizuoti“.

„Reuters“ korespondentai matė 16 sudegusių namų.