Paskelbtame slapta įrašytame pokalbyje esą girdima, kaip vidaus reikalų ministras Bartlomiejus Sienkiewiczius mėgina įtikinti centrinio banko vadovą Mareką Belką palaikyti vyriausybės finansų ministrą mainais į tuomečio finansų ministro Jaceko Rostowskio atsistatydinimą.

„Atsiprašau, tačiau esant tokiai padėčiai, finansų ministro pasitraukimas yra būtinas“, – savaitraštis „Wprost“ citavo M.Belką, kurio balsas esą girdimas tame įraše, padarytame viename Varšuvos restorane praeitų metų viduryje.

„Tuomet ateis naujas ministras – neturiu jums sakyti, kas juo taps... Padarysime viską, kas būtina, kad išvengtume“ opozicijos pergalės kituose rinkimuose, sakė M.Belka.

„Tačiau tai neturi įvykti vėliau negu likus aštuoniems mėnesiams iki rinkimų“, – atsakė M.Sienkiewiczius.

Šešerius metus finansų ministru dirbęs J.Rostowskis buvo atstatydintas pernai lapkritį ir pakeistas 38 metų ekonomistu Mateuszu Szczureku, iki tol dirbusiu banke ING.

Lenkijos centrinis bankas neigė buvus kokių nors sandorių ir tvirtino, kad M.Belkos komentarai „ištraukti iš konteksto“. o minėtu įrašu buvo „manipuliuojama, siekiant sudaryti įspūdį, kad valdytojas viršijo savo įgaliojimus – ko niekada nebuvo“.

Tačiau kaltinimai, kad vienas iš D.Tusko ministrų siekė centrinio banko pagalbos, kad į valdžią neateitų dabartinė opozicija, neišvengiamai išprovokavo raginimus premjerui atsistatydinti.

Ši krizė įsiplieskė Lenkijai itin opiu metu, kai šalis stengiasi išspręsti saugumo problemas, kylančias dėl krizės Ukrainoje.

D.Tusko valdančioji partija „Pilietinė platforma“ (PO) taip pat patiria didėjantį rinkėjų nusivylimą – praeitą mėnesį ji laimėjo rinkimus į Europos Parlamentą, savo pagrindinę varžovę aplenkusi tik mažesne nei vieno procentinio punkto persvara.

„Vienintelė įmanoma išeitis – nedelsiamas vyriausybės atsistatydinimas“, – sakė opozicinės „Įstatymo ir teisingumo“ partijos deputatas Mariuszas Blaszczakas.

D.Tuskas paskelbė pirmadienio popietę Varšuvoje surengsiantis spaudos konferenciją, kurioje jis kalbės apie tuos kaltinimus.

„Tai nemalonus reikalas, ir aš jo neignoruoju“, – premjeras šeštadienį parašė socialiniame tinkle „Twitter“.