Toks įsakymas buvo duotas Irako vadams pranešus, kad kariai atsiėmė du miestus į šiaurę nuo Bagdado, o tūkstančiams savanorių atsiliepus į aukščiausio rango šiitų dvasininko, didžiojo ajatolos Ali al Sistani kvietimą imtis ginklų.

JAV prezidentas Barackas Obama sakė, kad svarsto „visas galimybes“ dėl to, kaip sustabdyti puolimą, per kurį arabų sunitų kovotojai per 80 km priartėjo prie Bagdado miesto ribos, bet atmetė galimybę JAV kovinėms pajėgoms grįžti į Iraką.

Pentagono atstovas kontradmirolas Johnas Kirby sakė, kad gynybos sekretorius Chuckas Hagelis įsakė lėktuvnešiui „USS George H.W. Bush“ plaukti į Persijos įlanką.

„USS George H.W. Bush“ lydi du kiti karo laivai: kreiseris „USS Philippine Sea“ ir eskadrinis minininkas „USS Truxtun“.

Sostinėje susisprogdinus savižudžiui nukentėjo kelios dešimtys žmonių

Remdamasi vietos policijos ir greitosios pagalbos tarnybomis, naujienų agentūra "Reuters" praneša, kad Irako sostinėje Bagdade susisprogdino savižudis. Išpuolio metu žuvo mažiausiai devyni žmonės, dar dvidešimt buvo sužeista.

Anot policijos, išpuolį Bagdado centre, netoli Tahriro aikštės, įvykdė savižudžio liemenę dėvintis užpuolikas. Irako valdžia šiomis dienomis kovoja prieš sunitų sukilėlius, kurie kelia grėsmę supriešinti šalies etnines grupes.

Irako šiitų premjeras Nuri al Maliki sakė, jog ministrų kabinetas suteikė jam „neribotus įgaliojimus“, kad būtų atremtas puolimas, kurio metu kovotojai antradienį užėmė antrąjį pagal dydį šalies miestą Mosulą ir vėliau pajudėjo Bagdado link, nors pastarosiomis dienomis neteko pagreičio.

Kariai atkovoję iš sukilėlių Išakio miestą Saladino provincijoje rado 12 sudegintų policininkų palaikus, pranešė vienas policijos pulkininkas ir gydytojas.

Tai yra vienas arčiausiai Bagdado esančių kovotojų pasiektų taškų. Kovotojai yra užėmę didelę Irako šiaurės ir centrinio regionų dalį.

Vyriausybinės pajėgos Saladino provincijoje taip pat atsiėmė Muatasamo rajoną, sakė minėtas pulkininkas.