Maždaug 300 protestuotojų šeštadienį vakare nuplėšė vėliavą nuo Rusijos ambasados Kijeve.

Protesto akcija buvo surengta po to, kai prorusiški separatistai naktį zenitinės raketinės sistemos šūviu Luhanske numušė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinį transporto lėktuvą IL-76. Jame buvę 40 karių ir devyni ekipažo nariai žuvo.

Įtūžę protestuotojai, kai kurie iš jų skandavę "Fašistai!", apvertė kelis automobilius ir apmėtė ambasadą kiaušiniais.

Kaip pranešė AFP korespondentas, prie ambasados buvo keliolika milicininkų, bet jie nesikišdami tik stebėjo protesto akciją.

Vakare prie ambasados ėmė rinktis daugiau žmonių: suneštos automobilių padangos, kai kurie turėjo į sprogstamuosius paketus panašias medžiagas, skelbia unian.net.

Ambasados pastate išdaužta dalis langų, automobiliai su diplomatiniais numeriais apversti, išdaudytais langais, nuleistomis padangomis, apipaišyti.

Maidano atstovai paskelbė, jog neturi nieko bendro su įvykiais prie Rusijos ambasados, tai skelbia "Maidan Press Center".

Maidaną atstovaujančių organizacijų nuomone, bandymai nusiaubti Rusijos ambasadą yra naudingi Ukrainos priešams ir gali būti panaudoti prieš ukrainiečius.

Maidaną atstovaujančių organizacijų manymu, prieš šalį agresorę gali būti taikomos efektyvesnės priemonės, pavyzdžiui, diplomatinių santykių nutraukimas, sienos su Rusija visiškas uždarymas, valstybinių Rusijos bendrovių sąskaitų ir valdomo turto įšaldymas.

Luhanske numuštas lėktuvas su 49 keleiviais

Naktį į šeštadienį karinis Ukrainos pajėgų lėktuvas „Il-76“, jam leidžiantis Luhansko aerodrome, buvo pašautas separatistų.

Pranešama, kad žuvo visi 49 juo skridę žmonės. Šią informaciją patvirtino Ukrainos gynybos ministerijos atstovas Vladislavas Selezniovas.

Lėktuvas skraidino karius, gabeno karinę techniką, maisto produktus.

Lėktuvu skrido desantininkai iš 25-osios aviacijos brigados ir įgulos nariai. IL-76 leidosi rytinėje oro uosto pusėje. Separatistai nukovė jį raketa, paleista iš nešiojamojo zenitinio raketinio komplekso.

Ministerijos vadovybė išsakė užuojautą žuvusiųjų karių giminėms ir artimiesiems.

„Sekmadienį skelbiu gedulo dėl mūsų karių diena. Tai didžiulė netektis ne tik žuvusiųjų artimiesiems, bet ir visai šaliai.Ukraina gedi, bet nes ryžtingai tęsiame kovą už taiką“, – sakė P.Porošenka, nurodo prezidento spaudos tarnyba.

Prezidentas pareiškė užuojautą birželio 14 dieną žuvusių karių ir pasieniečių artimiesiems.

„Visi, kas dalyvavo tokio masto ciniškame teroro akte, būtinai bus nubausti. Ukrainai reikia taikos. Tačiau teroristai gaus tinkamą atsakymą“, – pareiškė valstybės galva.

P. Porošenka nurodė sušaukti Nacionalinę saugumo ir gynybos tarybą, o Ministrų kabinetui pasirūpinti pagalba žuvusiųjų šeimoms.

Pietų Ukrainos prokuratūra pranešė, kad pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl įvykdyto teroro akto, kai leidžiantis lėktuvui žuvo 40 kareivių ir 9 įgulos nariai.

Atsakomybę už karinio lėktuvo numušimą prisiėmė Luhansko kovotojai. Jie savo pranešime nurodė, kad numušė IL-76, po ko šis nukrito oro uosto teritorijoje.

„Jis buvo numuštas raketa“, - nurodė Luhansko kovotojai.

Teroristais pripažintos organizacijos atstovai teigia, jog virš Luhansko yra uždara oro erdvė - dėl to jie numušė lėktuvą, skelbia unian.net.

Savo ruožtu naujienų agentūra „Interfax“ praneša, kad Luhanske vėl įjungtos sirenos, įspėjančios apie galimus oro antskrydžius.

Šeštadienio rytą buvo paviešintas įrašas iš oro uosto teritorijos - kamera užfiksavo, kaip sprogo lėktuvas.

Tai didžiausia nuo antiteroristinės operacijos pradžios vyriausybės ginkluotųjų pajėgų netektis per vieną incidentą.

NATO: Rusijos tankai galėjo būti pasiųsti į Ukrainą

NATO  šeštadienį paskelbė palydovines nuotraukas, kurios, kaip teigiama, stiprina įtarimus, jog Rusija prisideda prie karinės įrangos siuntimo į Rytų Ukrainą, kur jau dešimtys žmonių žuvo per vyriausybės pajėgų ir promaskvietiškų separatistų susirėmimus.

NATO paaiškino, kad nuotraukose matomi Rusijos tankai, atvažiavę į tam tikrą teritoriją netoli sienos su Ukraina. Praėjus kelioms dienoms po jų fotografavimo, panašūs tankai šią savaitę pasirodė separatistų kontroliuojamose Ukrainos rytinėse teritorijose – tačiau iki šiol nenustatyta, iš kur jie atsirado.

Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenijus Avakovas teigė, kad tie tankai atvažiavo iš Rusijos, kirtę sieną, bet sukilėliai tvirtina radę tas mašinas Ukrainos kariuomenės garažuose.

JAV Gynybos departamentas penktadienį pateiktuose vertinimuose nurodė, kad separatistai Rytų Ukrainoje įgijo sunkiųjų ginklų ir karinės įrangos iš Rusijos – tai ir Rusijos gamybos tankai, ir salvinės raketinės artilerijos sistemos.

NATO paskelbtos nuotraukos iš komercinio palydovo „kelia reikšmingų klausimų dėl Rusijos vaidmens kurstant nestabilumą Rytų Ukrainoje ir jos dalyvavimą karinės įrangos judėjime iš Rusijos teritorijos į Ukrainą“, - sakė vienas Aljanso kariškis.

Vienoje NATO paskelbtoje nuotraukoje, padarytoje gegužės 30 dieną, matyti Rusijos karinis dalinys, dislokuotas netoli pietinio miesto Rostovo prie Dono. Tas dalinys priklausė pajėgoms, kurios buvo sutelktos netoli sienos su Ukraina, tačiau jame tankų nematyti, nurodė kariškis.

Po savaitės, birželio 6-ąją padarytoje kitoje palydovinėje nuotraukoje
matoma, kad tas pats Rusijos dalinys jau atitrauktas iš Ukrainos pasienio kartu su kitomis pajėgomis.

Tačiau teritorijoje, iš kurios išvažiavo kitos mašinos, matyti aštuoni atvažiavę pagrindiniai kovos tankai, nurodė NATO.


Tankai be atpažinimo ženklų

Kitoje nuotraukoje, padarytoje birželio 11 dieną, toje pačioje vietoje matyti dešimt tankų, iš jų trys – kraunami ant sunkvežimių platformų, tikriausiai ruošiantis išvežti keliais, sakė NATO pareigūnas.

Kitą dieną Ukraina apkaltino Rusiją, kad ši leido separatistų sukilėliams atsigabenti tris tankus ir kitokių karinių mašinų per sieną į rytinį šalies regioną.

Vėliau tą pačią dieną naujienų agentūros „Reuters“ korespondentai matė du tankus Ukrainos rytinėje Snižnės gyvenvietėje.

NATO kariškis sakė, kad tankai T-64 matyti rytų Ukrainoje, buvo be atpažinimo ženklų, taip pat nudažyti kitokia slepiamąja spalva negu naudojama Ukrainos armijos.

„Iš tiesų jie buvo be jokių atpažinimo ženklų – tai primena taktiką, naudotą Rusijos elementų, kurie dalyvavo destabilizuojant Krymą“, – aiškino jis.

Rusijos įvykdyta Krymo aneksija ir sukilimas Rytų Ukrainoje sukėlė didžiausią krizę Rytų ir Vakarų santykiuose nuo Šaltojo karo.

Šeštadienį paryčiais prorusiški separatistai nešiojamųjų zenitinių kompleksų raketomis numušė Ukrainos armijos transporto lėktuvą Il-76, kai šis ruošėsi tūpti rytiniame Luhansko mieste. Per šį incidentą žuvo visi 49 lėktuve buvę kariškiai.

NATO generalinis sekretorius Andersas Fouhas Rasmusenas penktadienį sakė, jog jeigu būtų patvirtinta, kad minėti tankai atvyko iš Rusijos, tai žymėtų didelį padėties paaštrėjimą rytų Ukrainoje.

Rusija tebeturi apie 2 000 tankų T-64, kurie yra pašalinti iš ginkluotės ir skirti sunaikinimui. Tačiau labai tikėtina, kad daugelis tų tankų tebėra tinkami naudojimui, nurodė NATO.

Kai vasarį Ukrainoje buvo nuverstas prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius, NATO nurodė, kad Rusija sutelkė prie kaimyninės šalies sienų apie 40 tūkst. karių. Anuomet aljanso vadai nerimavo, kad tikėtina Maskvos karinė intervencija.

Dabar Rusija daugumą tų pajėgų jau yra atitraukusi, o pagal NATO vertinimus, tik mažiau nei tūkstantis karių tebėra prie sienos su Ukraina.

Mariupolyje nušauti Ukrainos pasieniečiai

Patikslintais duomenimis, penki Ukrainos pasieniečiai nušauti, o dar septyni patyrė sunkius sužalojimus šeštadienį, kai buvo apšaudyti Mariupolyje.

Ukrainos žiniasklaida skelbia, kad šūviai į pareigūnus buvo paleisti, kai keturi pasieniečių automobiliai važiavo viena Mariupolio gatve šeštadienio rytą. Šūviai buvo paleisti į mikroautobusą.

Išvakarėse mieste ir šalia jo vyko Ukrainos karių ir Donecko liaudies respublika pasivadinusių kovotojų susišaudymas. Per juos žuvo penki žmonės.

Luhanskas yra vienas iš centrų, kur prorusiški separatistai Ukrainos rytuose sukilo prieš proeuropietišką Kijevo vyriausybę.

Nuo balandžio, kai rytų Ukrainoje separatistai pasiskelbė esą nepriklausomi ir norintys Donecko ir Luhansko sritis prijungti prie Rusijos Federacijos, per susirėmimus žuvo dešimtys žmonių – prorusiškų separatistų, civilių, vyriausybės pajėgų kariškių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13066)