Laikas, kada buvo surengtos atakos, veikiausiai dar sustiprins įtarimus, kad abi šalys bendradarbiauja šioje srityje, nors nepilotuojamų lėktuvų atakos, kaip pranešama, buvo sustabdytos pernai gruodį Islamabado prašymu, siekiant suteikti Pakistanui daugiau erdvės tęsti taikos procesą su sukilėliais.

Smūgiai buvo surengti dramatišką savaitę, kuri prasidėjo visą naktį iš sekmadienio į pirmadienį trukusia apsiaustimi Jinnah tarptautiniame oro uoste Karačyje, per kurią žuvo 37 žmonės, tarp jų – dešimt užpuolikų.

Po šio išpuolio vyriausybė buvo spaudžiama surengti sausumo pajėgų operaciją Šiaurės Vaziristano genčių rajone, kuriame aktyviai veikia Talibano kovotojai.

Susirūpinimas dar labiau padidėjo po dar vienos atakos Karačio oro uoste antradienį, dėl kurios atsakomybę prisiėmę grupuotė „Tehreek-e-Taliban Pakistan“ (TTP). Jos kovotojai tąsyk apšaudė oro uosto apsaugininkų postą, tačiau nepadarė jokios žalos ir galiausiai pabėgo.

Pakistano oro pajėgos tą pačią dieną surengė reidus prieš numanomas kovotojų buveines ir nukovė mažiausiai 25 talibus.

JAV bepiločių lėktuvų smūgiai buvo surengti kelių valandų skirtumu: pirmasis – trečiadienio vakarą, o antrasis – toje pačioje vietoje ketvirtadienį paryčiais, kai kovotojai susirinko ir savo slėptuvės griuvėsiuose pradėjo ieškoti žuvusiųjų bei sužeistųjų.

Pirmojo smūgio taikiniais tapo vienas automobilis ir namas Darga Mandžio kaime Šiaurės Vaziristane, iš kurio nuo gegužės pasitraukė beveik 60 tūkst. gyventojų, sunerimusių dėl seniai sklandančių gandų apie gresiantį kariuomenės puolimą.

Vienas žvalgybos pareigūnas regiono pagrindiniame mieste Miranšahe sakė, kas per ataką kaime, esančiame už maždaug 10 km į vakarus, raketos smogė pikapui, kuriuo važiavo šeši kovotojai ir kuriame buvo prikrauta daug sprogmenų.

Antrasis smūgis surengtas ketvirtadienį paryčiais. „Trys JAV bepiločiai lėktuvai paleido šešias raketas į kovotojus, kurie buvo susirinkę rausti namo griuvėsių“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas vietos saugumo pareigūnas, turėdamas omenyje namą, sugriautą per ankstesnį antskrydį.

„Raketos taip pat pataikė į du automobilius toje vietoje“, – pridūrė šaltinis.

Pastarąjį kartą nepilotuojamų lėktuvų atakos Pakistano teritorijoje buvo surengtos praėjusių metų gruodžio 25 dieną – tuomet buvo nukauti trys įtariami kovotojai.

Bepiločių lėktuvų smūgius Pakistanas oficialiai laiko jo suvereniteto pažeidimu, bet nutekinti dokumentai rodo, kad abiejų šalių žvalgybos anksčiau derindavo savo veiksmus.

AFP duomenys rodo, kad jau daugiau nei 2 000 žmonių žuvo per bepiločių lėktuvų atakas nuo 2008 metų rugpjūčio.

Kritikai piktinasi, kad per tokius smūgius žūva daug civilių gyventojų.