Grėsmė Baidžio naftos perdirbimo gamyklai iškilo, kai kovotojai iš „Irako ir Levanto islamo valstybės“ (ISIL) užėmė šalies šiaurėje esantį Mosulo miestą, siekdami savo tikslo įkurti sunitų kalifatą palei Irako ir Sirijos sieną.

Mosulo – antrojo pagal dydį Irako miesto – kritimas yra smūgis premjero Nuri al Maliki (Nurio Malikio) bandymams įveikti kovotojus, kurie per pastaruosius vienus metus po JAV pajėgų pasitraukimo užėmė nemažai Irako teritorijos.

Iš 2 mln. gyventojų turinčio Mosulo ir aplinkinės provincijos jau pabėgo maždaug 500 tūkst. irakiečių, kurių daugelis ieško prieglobsčio autonominiame Kurdistano regione.

Sukilėliai, kurie taip pat yra užėmę du į šiaurę nuo Bagdado esančius miestelius Duloją ir Jantribą, kontroliuoja nuo 10 iki 15 proc. šalies teritorijos neskaitant Kurdistano, ir daugelis irakiečių baiminasi, kad jie yra nusitaikę į sostinę Bagdadą.

Saugumo šaltiniai sakė, kad ISIL kovotojai trečiadienį daugiau kaip 60-čia transporto priemonių įvažiavo į buvusio diktatoriaus Saddamo Husseino gimtąjį miestą Tikritą, kuris yra 160 km į šiaurę nuo Bagdado.

Kovotojai užėmė provincijos administracijos būstinę ir iškėlė juodą ISIL vėliavą.

„Mūsų pajėgos buvo užkluptos netikėtai, jos niekada nesitikėjo, kad ISIL panaudos policijos ir armijos „Humvee“, mes juos palaikėme vyriausybinėmis pajėgomis ir buvo per vėlu juos sustabdyti“, – sakė vienas policijos kapitonas, kuris pabėgo iš Tikrito į Samarą.

Maždaug 100 ISIL kovotojų po Tikrito užėmimo jo centre surengė bendrą maldą.

Užsienio reikalų ministras Hoshyaras Zebari sakė, kad Irako lyderiai privalo susivienyti prieš „mirtiną“ pavojų. „Turi būti greitas atsakas tam, kas įvyko“, – sakė jis, lankydamasis Graikijoje.

Pasak H.Zebari, Bagdadas dirbs su jėgomis iš Kurdistano šiaurėje, kad išstumtų kovotojus iš Mosulo, iš kurio saugumo pajėgos pabėgo antradienį.

Mosule kovotojai įkaitais laiko 80 Turkijos piliečių, Ankaroje pranešė Užsienio reikalų ministerija. Turkija pagrasino keršyti, jeigu kas nors iš tų žmonių, tarp kurių yra specialiųjų pajėgų karių, diplomatų ir vaikų, nukentės.

ISIL, kuriai vadovauja Abu Bakras al Baghdadi, nutraukė ryšius su „al Qaeda“ tarptautiniu lyderiu, buvusiu Osamos bin Ladeno pavaduotoju Aymanu al Zawahiri, ir buvo susirėmusi su „al Qaeda“ kovotojais Sirijoje.

ISIL pergalės rodo, kad Irako saugumo pajėgos, kurias už beveik 25 mlrd. dolerių parengė ir aprūpino Vašingtonas ir kurias sudaro daugiau kaip milijonas karių, nėra pranašesnės už sukilėlius, kurie anksčiau susiremdavo su Jungtinių Valstijų galia.