Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as antradienį atidarydamas keturias dienas truksiančią konferenciją Londone savo ruožtu pabrėžė, kad tik „silpnas arba nepilnavertis vyras“ išnaudoja moteris. Šį pareiškimą auditorija palydėjo pritarimo šūksniais.

Surengta konferencija yra dvejus metus trukusios Jungtinių Tautų (JT) specialiosios pasiuntinės A.Jolie ir W.Hague'o kampanijos rezultatas.

Aukšto rango pareigūnai iš daugiau kaip 100 valstybių, tarp jų – JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, Londono parodų ir suvažiavimų centre „Excel Centre“ prisidėjo prie daugiau kaip 900 ekspertų, nevyriausybinių organizacijų narių, aukų ir religinių lyderių.

Vykdydami savo kampaniją už pasaulio dėmesio atkreipimą į šią problemą, A.Jolie ir W.Hague'as lankėsi Kongo Demokratinėje Respublikoje ir Bosnijoje, kur susitiko su lytinio smurto karo metu aukomis.

Prasidedant susitikimui „Global Summit to End Sexual Violence in Conflict“, kuris truks iki penktadienio, A.Jolie sakė, jog Bosnijoje su W.Hague'u sutiko moterį, kuri vis dar gėdijasi pasakyti sūnui, kad buvo išžaginta.

„Ši diena yra jai, – sakė A.Jolie. – Manome, tai išties yra susitikimas, nepanašus į jokius į kitus“.

Kalboje, kurią lydėjo audringi plojimai, A.Jolie sakė, jog „mitas“, kad išžaginimai karo metu yra neišvengiami: „Čia nėra nieko neišvengiama, tai karo ginklas, nukreiptas prieš civilius gyventojus. Tai neturi nieko bendra su seksu ir yra glaudžiai susiję su galia“.

„Per ilgai buvo tabu“

Pasak A.Jolie, tarptautinei bendrijai reikia siekti, kad „teisingumas taptų norma“.

Ji paragino išžaginimų per konfliktus prevencijos klausimą įtraukti į visų armijų, taikos palaikymo pajėgų ir policijos parengimo programas.

„Visas šis klausimas per ilgai buvo tabu“, – sakė ji.

A.Jolie pažymėjo, jog dėl priskiriamos gėdos aukos jaučiasi „menkavertės“ ir tai „palaiko neišmanymą, tokį, kaip mintis, kad išžaginimas yra kaip nors susijęs su normaliais seksualiniais impulsais“.

„Tačiau visų svarbiausia, jog tai sudaro sąlygas žagintojui išsisukti. Jie jaučiasi virš įstatymo, nes įstatymas retai juos paliečia, o visuomenė juos toleruoja“, – kalbėjo aktorė.

W.Hague'as paskelbė, kad Britanija pažadės dar 6 mln. svarų (7,4 mln. eurų) padėti aukoms.

Per minimą susitikimą įvyks 150 renginių, atvirų visuomenei, kurie, kaip tikisi organizatoriai, bus didžiulės pratybos šviečiant visuomenę.

Beveik 150 vyriausybių pritarė deklaracijai dėl įsipareigojimo nutraukti seksualinį smurtą konfliktų metu.

Organizatoriai taip pat nori gerinti išžaginimų karo zonose dokumentavimą, kad būtų galima inicijuoti daugiau teismo procesų.

Liesl Gerntholtz iš „Human Rights Watch“ AFP sakė, kad nors dauguma aukų yra moterys ir mergaitės, daugėja duomenų, kad taikomasi ir į vyrus.

Trečiadienį W.Hague'as ir A.Jolie pristatys tarptautinį pasiūlymų protokolą.

Sulaukė kitų garsenybių palaikymo

Aktorės A. Jolie organizuotas Londono viršūnių susitikimas dėl lytinio smurto karo zonose sulaukė palaikymo iš būrio garsenybių, tarp kurių yra Thandie Newton, Kathleen Turner, modelis Cara Delevingne ir net katalikų lyderis popiežius Pranciškus.

Holivudo aktorei antradienį pradėjus pasaulinį viršūnių susitikimą dėl lytinio smurto įveikimo konfliktų zonose, netrukus po internetą pasklido jo šūkis „Laikas veikti“ (#timetoact).

Netrukus ši frazė tapo viena populiariausių tinkle „Twitter“, vis daugiau ir daugiau žvaigždžių ėmė skelbti savo nuotraukas, kuriose laiko ženklą su šiais žodžiais.

Prie jų prisijungė Th.Newton, K.Turner ir C.Delevingne, pastaroji dar paskelbė A.Jolie palaikančią žinutę: „Taip, Angie! Laikas veikti! Kankinimams Stop!“

Savo pritarimą akcijai pareiškė ir „Hario Poterio“ žvaigdė Bonnie Wrigh, madų kūrėjos Stella McCartney ir Vivienne Westwood, dainininkės Paloma Faith, Mollie King ir Eliza Doolittle ir net popiežius Pranciškus.

Katalikų bažnyčios vadovas tinkle „Twitter“ parašė: „Melskimės už visas karinių konfliktų lytinio smurto aukas ir tuos, kurie dirba, kad šie nusikaltimai liautųsi. Laikas veikti!“