74-erių R.Rivlinas, pagarsėjęs savo draugišku charakteriu ir keistoku humoro jausmu, pakeis liepą prezidento poste kadenciją baigiantį Shimoną Peresą, su kuriuo, daugelio nuomone, pasibaigs jo auksinio prezidentavimo amžius.

Teisininko išsilavinimą turintis R.Rivlinas laimėjo viso politinio spektro partijų daugumos paramą dėl savo ryžtingo demokratijos ir pilietinių teisių gynimo.

Tačiau jo politinės pažiūros yra kardinaliai priešiškos Sh.Pereso – jis griežtai pasisako prieš palestiniečių valstybę ir palaiko žydų nausėdijų statybas.

Jam teks sunkus darbas, mat Sh.Pereso charizma ir autoritetas pasaulyje leido jam viršyti savo kaip prezidento gana simbolinius įgaliojimus ir pasinaudoti šiuo postu politinei taikos žiniai skelbti.

Skelbdamas balsavimo rezultatus parlamento pirmininkas Yuli Edelsteinas pasakė, kad R.Rivlinas per antrąjį balsavimą įveikė savo varžovą, centristą Meirą Sheetritą iš partijos „HaTnuah“, slaptu balsavimu 63 balsais prieš 53.

Pirmajame rate eliminuoti kiti kandidatai buvo šie: Dalia Itzik, kuri 2006 metais tapo pirmąja Kneseto pirmininke moterimi, į pensiją išėjusi Aukščiausiojo Teismo teisėja Dalia Dorner ir Nobelio chemijos premijos laureatas Danas Shechtmanas.

Apkūniam žilagalviui politikui žingsniuojant Kneseto koridoriais, parlamentarai sveikindami plekšnojo jam per nugarą, kai kurie spaudė glėbyje, o kiti ir šypsojosi, ir pakiliai žėrė pasveikinimus naujajam prezidentui.

Karti piliulė B. Netanyahu

Naująjį prezidentą per televiziją rodytoje bendroje spaudos konferencijoje pasveikino net ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu, apie kurio nemeilę R.Rivlinui artėjant rinkimams net kelias savaitės rašė laikraščiai.

„Noriu palinkėti jums didelės sėkmės“, – pareiškė premjeras, kuris anksčiau labai nenoriai palaikė savo partijos kandidatą tik po to, kai žlugo jo karštligiškos pastangos surasti jam pakaitalą.

„Jūsų laukia dvi pagrindinės misijos: suvienyti visus žmones... ir atstovauti Izraeliui pasaulyje“, –sakė jis.

Emocingoje kalboje, kurioje buvo nemažai žodžių žaismo, tačiau ji buvo skaitoma nuo jausmų protrūkio kartais lūžinėjančiu balsu, R.Rivlinas pareiškė, jog daugiau nebėra politikos žmogus, o tautos žmogus.

„Daugiau nesu partijos žmogus, bet visų žmonių žmogus“, – sakė jis prieš pakeldamas šampano taurę po Kneseto pirmininko pasakyto tosto.

Pasipylė sveikinimai

„Šiandien yra šventinė diena!“ – švytėdamas sakė Naftali Bennettas, vadovaujantis kraštutinių dešiniųjų Žydų namų partijai, kurios ideologija yra labai artima R.Rivlinui.

„Šiandien Knesetas išrinko labiausiai to vertą kandidatą“, – sutiko gynybos ministro pavaduotojas Danny Danonas, taip pat priklausantis „Likud“ kraštutinių dešiniųjų sparnui ir pavadindamas naująjį prezidentą „tikru sionistu ir didžiausiu Jeruzalės rėmėju“.

Didesnio Izraelio prezidentas

Tačiau daugelis Izraelio politikos apžvalgininkų gana optimistiškai vertino R.Rivlino politinius tikslus, kurių jis gali siekti pasinaudodamas naujuoju postu.

„Rivlinas yra gerokai nutolęs į dešinę nuo bendros Izraelio nuomonės, jis pasisako prieš dviejų valstybių sprendimą, jis tikrai yra gyvenviečių statybos abiejose sienos pusėse šalininkas“, – rašė antradienį Benas Caspitas (Benas Kaspitas) leidinyje „Maariv“.

„Rivlinas nebus Izraelio valstybės prezidentas, jis bus Didesnio Izraelio prezidentas“, – rašė kitas komentatorius laikraštyje „Haaretz“ praėjusią savaitę.

„Jis pasinaudos prezidento institucija, kad pastūmėtų Vakarų Kranto gyvenviečių projektą, kurį jis dievina, ir vienos valstybės sprendimą, kuriuo jis tiki“, – rašė jis.

Kiek anksčiau balsuodami parlamentarai abėcėlės tvarka išsirikiavo prie parlamento salės, kur kiekvienas įmetė po mėlyną voką į tamsią medinę urną, pastatytą gerai matomoje vietoje.

Sh.Pereso, kuris yra paskutinis gyvas iš Izraelį stačiusių valstybės tėvų, septynerių metų prezidento kadencija baigiasi liepos pabaigoje, likus vos savaitei iki jo 91-ojo gimtadienio.

Pasak apžvalgininkų, jam pasitraukus iš posto, pagrindinis prezidentūros dėmesys nukryps nuo užsienio į vidaus politikos reikalus.