Šeštadienį, birželio 7 dieną, vykusioje Ukrainos prezidento Petro Porošenkos inauguracijoje dalyvavo ir Rusijos ambasadorius Michailas Zubovas, o prieš tai su naujuoju Ukrainos lyderiu buvo susitikęs ir pats Vladimiras Putinas.

Visa tai Vakaruose vertinama kaip bandymai išspręsti konfliktą bei susitaikyti. Tačiau džiaugtis pergale dar per anksti.

Kaip praneša vokiečių laikraštis „Der Spiegel“, dauguma politikų ir ekspertų vis dar skeptiškai žvelgia į V. Putiną ir netiki, kad situacija Ukrainoje artimiausiu metu galėtų stabilizuotis.

Vokietijos apžvalgininkas pažymi, kad tokie prasti Ukrainos ir Rusijos santykiai, kaip dabar, niekada nebuvo. Jiems atkurti prireiks ilgų metų. O Rusijos ambasadoriaus pasirodymas inauguracijoje – tai tik taikymosi gestas.

„Atrodo, kad V. Putinas suprato, kad Vakarams Ukrainos krizė – visiškai kitas žaidimas nei konfliktas su Gruzija. Rusijos lyderis sumažino jėgą Ukrainos rytuose, tačiau tai padarė tik tiek, kad niekas Kijeve, Berlyne ir Vašingtone nepamirštų, kas laiko ranką ant tos dujų sklendės. Kitą ranką V. Putinas Normandijoje ištiesė P. Porošenkai, kadangi žino, jog Vakarai tokiais mažais gestais džiaugiasi“, – rašoma kitame Vokietijos laikraštyje „Frankfurter Allgemeine Zeitung“.

„Der Spiegel“ pažymi, kad Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen pareiškė, jog V. Putinu daugiau niekas nebetiki.

„Rusijos daugiau vertinti kaip partnerio negalima“, – pareiškė Vokietijos ministrė.

Priminsime, kad ESBO atsiųs taikyti Maskvą ir Kijevą tą pačią šveicarų diplomatę, kuri tyrinėjo karinį konfliktą tarp Rusijos ir Gruzijos.