Kol laukiama atskrendančio JAV specialiųjų pajėgų sraigtasparnio, pagrobtas karys sėdi „Toyota“ automobilyje, o tuo metu keliolika ginkluotų asmenų skaromis uždengtais veidais mojuoja baltomis vėliavomis.

Ant Talibano žiniasklaidos parengto vaizdo įrašo uždėtas užrašas: „Nebegrįžk į Afganistaną“.

28-erių B. Bergdahlas atrodo ramus. Kai sraigtasparnis „Black Hawk“ nusileidžia ant žemės, jis išlaipinamas iš automobilio.

Kaip praneša „The Telegraph“, specialiųjų pajėgų kariai be uniformų išlipa iš sraigtasparnio ir prieina perimti B. Bergdahlo, kuris nelaisvėje praleido beveik penkerius metus.

Ši kalinio perdavimo operacija vyksta stebint granatomis ginkluotiems asmenims.

B. Bergdahlo išlaisvinimas JAV vertinamas prieštaringai: buvę bendražygiai kaltina jį pabėgimu bei teigia, jog dėl jo kaltės buvo iškilęs pavojus amerikiečių gyvybėms, nes teko ieškoti dingusio kario.

Kritikai taip pat linkę abejoti sandorio tinkamumu, nes mainais į šio kario išlaisvinimą teko paleisti penkis aktyvius Talibano kovotojus.

JAV karinės vadovybės teigimu, B. Bergdahlo dingimo aplinkybės bus tiriamos, tačiau mažai tikėtina, jog jam gresia kokios nors nuobaudos, nepriklausomai nuo to, kokios bus padarytos išvados dėl šio kario dingimo aplinkybių, nes jam jau ir taip teko nemažai iškentėti.

Baltieji rūmai atsiprašė Kongreso

Baltieji rūmai atsiprašė įstatymų leidėjų, kad neinformavo jų apie penkių Talibano kovotojų apkeitimą į amerikietį karį, antradienį pranešė senatoriai, didėjant kritikai dėl šio žingsnio.

Administracijos pareigūnai trečiadienį planuoja pateikti informaciją apie tą apsikeitimą visiems 100-ui Senato narių per posėdį už uždarų durų, abiejų partijų įstatymų leidėjams tūžtant dėl mainų, šeštadienį užtikrinusių laisvę Afganistano sukilėlių sučiuptam kariui B. Bergdahlui, kuris buvo perduotas amerikiečių specialiosioms pajėgoms.

Senato žvalgybos komiteto pirmininkė Dianne Feinstein, kuri yra prezidento Baracko Obamos Demokratų partijos aukšto rango narė, sakė, kad Baltieji rūmai pažeidė JAV įstatymus, nepranešę Kongresui apie pasiūlytą sandorį.

"Mums buvo šiek tiek netikėta ir apmaudu, kad šie mainai įvyko be jokių konsultacijų, visiškai nesilaikant įstatymų, - sakė ji žurnalistams. - Mums labai dėl to neramu."

Siekiant išvengti didelio politinio skandalo, vienas aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnas pirmadienio vakarą paskambino senatoriui Saxby Chamblissui, aukščiausio rango respublikonui Žvalgybos komitete, ir "atsiprašė, kad neperspėjo mūsų iš anksto", sakė šis Kongreso aukštųjų rūmų narys.

D.Feinstein nurodė pirmadienį taip pat sulaukusi prezidento patarėjos nacionalinio saugumo klausimais pavaduotojo Tony Blinkeno skambučio ir išklausiusi jo atsipašymą.

Įstatymų leidėjai peikė B.Obamą, kad jis prieš 30 dienų neperspėjo apie planuojamą asmenų, laikomų Gvantanamo įlankos kariniame kalėjime, paleidimą, kaip reikalauja gruodį priimtas teisės aktas.

Tačiau šis skandalas dar gali atsigręžti prieš įstatymų leidėjus: žinodami Amerikos kariuomenės politiką neapleisti nė vieno į bėdą pakliuvusio kario, jie sutinka, kad sėkmė pastangose išvaduoti penkerius metus Talibano nelaisvėje išbuvusį B.Bergdahlą buvo puikus pasiekimas.

Seržantas B.Bergdahlas buvo paleistas šeštadienį, mainais į penkių Talibano aukšto rango veikėjų, kurie buvo laikomi Gvantanamo kalėjime, paleidimą. Šiam dramatiškam susitarimui tarpininkavo Kataras.

Per beveik penkerius metus trukusią nelaisvę B.Bergdahlas buvo perdavinėjamas įvairioms kovotojų frakcijoms, veikiančioms palei Afganistano ir Pakistano sieną, o galiausiai atsidūrė Pakistano Šiaurės Vaziristano genčių rajone, sakė šaltiniai.

"Esu susirūpinęs dėl apsikeitimo precedentų, kuriuos dabar nustatėme, nes nenoriu, kad būtų siunčiama žinia: "Galite toliau grobti amerikiečius ir naudoti juos mainams", - žurnalistams sakė Senato užsienio ryšių komiteto pirmininkas Robertas Menendezas.