Kalvakuntla Chandrashekaras Rao, kuris, kovodamas už Indijos 29-osios valstijos įkūrimą, vienu metu buvo paskelbęs bado streiką, ryte per ceremoniją Haiderabade buvo prisaikdintas Telanganos vyriausiuoju ministru.

Gyventojai švęsti ėmė laikrodžiui išmušus vidurnaktį ir dangų virš miesto nušvietė fejerverkai.

Indijos naujasis premjeras Narendra Modi buvo tarp pirmųjų pareigūnų, pasveikinusių K.Ch.Rao, ir per „Twitter“ pažadėjo savo „visišką paramą Telanganos žmonėms ir vyriausybei“.

Indija gauna naują valstiją! Sveikiname Telanganą kaip mūsų 29-ąją valstiją. Telangana ateinančiais metais pridės stiprybės mūsų plėtros kelionei. Telangana užgimė po daugelio kovos metų ir kelių žmonių aukų. Šiandien mes juos pagerbiame“, – pridūrė N.Modi.

Telangana buvo įkurta į dvi dalis padalijus Andhra Pradešo valstiją. Ateinantį dešimtmetį sostinė abiem valstijoms bus informacinių technologijų centras Haiderabadas.

Kampanija už atskirą valstiją viename ekonomiškai skurdžiausių Indijos regionų prasidėjo 6-ojo dešimtmečio pabaigoje. Telanganos aktyvistai teigė, kad Andhra Pradešo vyriausybės viena po kitos nepaisė šio regiono.

Tačiau turtingesni Andhra Pradešo pakrančių regionai įnirtingai priešinosi valstijos padalijimui ir nuogąstavo, kad tai gali išprovokuoti ekonominę suirutę.

Andhra Pradešo vyriausiasis ministras anksčiau šiais metais – parlamento balsavimo dėl pritarimo Telanganos įkūrimui išvakarėse – atsistatydino.

Pasirengimą tam balsavimui temdė chaotiškos scenos parlamente, kur deputatai griebėsi net smūgių, o vienas parlamentaras apipurškė kolegas paprikinėmis dujomis.

Analitikai tuometinės Kongreso partijos vyriausybės sprendimą paremti Telanganos įkūrimą vertino kaip strateginį žingsnį siekiant didesnės paramos sau Indijos pietuose visuotinių rinkimų metais.

Tačiau praėjusį mėnesį paskelbus visuotinių rinkimų rezultatus paaiškėjo, kad dar nepadalytame Andhra Pradeše Kongresas laimėjo tik dvi iš 42 vietų.

Praėjusį kartą Indijoje vidaus žemėlapis buvo perbraižytas 2000 metais, kai buvo įkurtos trys naujos valstijos ekonomiškai skurdžiuose rajonuose šalies šiaurėje.

Kritikai sako, kad Telangana gali atverti „Pandoros skrynią“ dėl valstybingumo reikalavimų kitose regioninėse grupėse etniškai įvairialypėje Indijoje, kurioje taip pat veikia virtinė separatistinių judėjimų.