Jos straipsnis publikuojamas leidinyje „The New York Times“.

„Atskridau savaitgalį gegužės viduryje, - rašo M. Gessen. - Maskvoje buvo šiam sezonui nebūdingai karšta, neįprastai daug žmonių ir ji pasirodė kaip miestas-vaiduoklis“.

„Iš viso per penkis mėnesius, kol manęs nebuvo, šalis stipriai pasikeitė: dabar tai kariaujanti valstybė, o tai reiškia, kad rekordiškai krito pakantumas išsiskyrusiems politiniams požiūriams, sustiprėjo politinės represijos, o ekonominės perspektyvos džiaugsmo nekelia“, - rašoma straipsnyje.

Kaip teigia M. Gessen, Maskvoje atsirado eufemizmas „Koks tavo mėnuo?“ - turima omenyje, kurį mėnesį numatytas tavo pokalbis Izraelio ambasadoje, norint gauti imigracijai būtinus preliminarius dokumentus, aiškina autorė.

„Ne visi turi žydiškų šaknų ir ne visi nori gyventi Izraelyje, todėl aptariami ir kiti variantai. Pavyzdžiui, Latvija – Europos Sąjungos šalis, suteikianti leidimą gyventi mainais už santykinai nedideles investicijas į nekilnojamą turtą“, - rašo M. Gessen.

Vokietijoje egzistuoja imigracijos programa daug pasiekusiems žmonėms. Tas pats galioja ir Jungtinėse Valstijose.

Straipsnio autorė vardija savo pažįstamus žmones, kurie ketina emigruoti: vienas jų, restorano savininkas, planuoja atidaryti užeigą Londone; kitas, televizijos žurnalistas, dalyvauja pokalbyje dėl galimybės įsidarbinti Ukrainos kanalo korespondentu Vašingtone; trečia ką tik gavo Ukrainos pasą.

„Didelis klausimas, ar baimindamiesi baudžiamojo persekiojimo jie paklus ką tik Rusijos parlamento priimtiems reikalavimams, kad visi piliečiai, turintys antrą pasą ar leidimą gyventi užsienyje, turi pranešti apie tai valdžiai“, - teigiama straipsnyje.

M. Gessen spėja, kad šis įstatymas pagrįstas tokia logika: būtina apskaičiuoti potencialius šnipus ir išdavikus.

„Vienintelis žmogus, nekalbėjęs su manimi apie emigraciją, buvo mano draugė aktyvistė, pastaraisiais mėnesiais koordinavusi kassavaitines visuomenės apklausas gatvėse apie prezidento Vladimiro Putino politiką Ukrainoje“, - toliau rašo M. Gessen.

Štai ši draugė ir papasakojo, kad apklausos rodo nekintamą paramą V. Putinui, siekiančią 70 procentų ir daugiau. Jos manymu, Rusijoje bus vis daugiau politinių kalinių ir ji, greičiausiai, atsidurs tarp jų.

Moteriai neseniai dešimčiai dienų buvo skirtas administracinis sulaikymas Maskvos tardymo izoliatoriuje, ir ji tai vertina kaip tam tikrą repeticiją. Jos teigimu, tai nebuvo taip jau baisu. Matyt, ji jau susitaikė su perspektyva kelerius metus praleisti kalėjime.

Maskva iš tikrųjų gali tapti miestu-vaiduokliu, kai grįšiu čia kitą kartą. Jeigu kitas kartas apskritai bus“, - reziumuoja M. Gessen.