Eilinį kartą V. Janukovyčius iš Rusijos išplatino pareiškimą, kuriame sukritikavo prezidento rinkimus laimėjusį Petro Porošenką, skelbia newsru.com.

V. Janukovyčiaus įsitikinimu, Ukrainos prezidento rinkimų rezultatai vietoj stabilumo ir taikos tautai atnešė tik mirtis ir kančias.

„Įvyko pirmalaikiai Ukrainos prezidento rinkimai. Iš naujos valdžios žmonės pirmiausia laukė taikos, – teigiama pirmadienio, gegužės 26 dienos pranešime, išplatintame Rostove prie Dono, kur dienas leidžia iš gimtosios šalies pabėgęs V. Janukovyčius. – Dauguma ukrainiečių manė, kad atėjus naujai valdžiai politinė krizė bus įveikta ir ateis taikus gyvenimo laikotarpis – tauta pavargo nuo konfrontacijų, virtusių tikru karu“.

„Ir štai pagaliau įvyko! Išrinktas Ukrainos prezidentas! Ir kokia buvo nuostaba, tiksliau, šokas. Vietoj taikos ir stabilumo – kruvinos grumtynės“, – pažymėjo V. Janukovyčius.

Jo teigimu, „tai labai blogas ženklas – pradėti prezidento kelią tokiu kruvinu mirtį nešančiu fejerverku, kuris sukelia motinų, matančių savo vaikų, vyrų ir tėvų mirtį bei kančias, pyktį“.

„Neįmanoma be ašarų žiūrėti baisių vaizdų: šalia gyvenamojo namo laiptinės minos skeveldros nužudytas paauglys berniukas, nespėjęs nubėgti kelių žingsnių iki priedangos, šalia nužudytos motinos stovintis sūnus, žmonių, gulinčių ten, kur juos ištiko mirtis, kūnai, – pareiškė V. Janukovyčius. – Šis vaizdas nepakeliamas. Tos mirtys, ta neapykanta, kurstoma šalyje, kuri neseniai buvo visiškai taiki“.

„Mano atmintyje dar gyvos daugkartinės derybos dėl taikaus Ukrainos konflikto sureguliavimo. Šios derybos vyko su opozicijos lyderiais, su Europos institucijų atstovais, kai kuriomis Europos Sąjungos šalimis, JAV, Jungtinių Tautų organizacija, NATO. Tada, kai radikalai „Berkut“ karius degino gyvus, koviniais šoviniais žudė milicininkus, vasario 18-20 dienomis, europiečiai nuolat kartojo, kad negalima naudoti jėgos iš valdžios pusės“, – primena nuverstas šalies prezidentas.

„Vasario 21 dienos memorandume numatyta abipusė atsakomybė už taikų politinio konflikto sureguliavimą, – pažymi V. Janukovyčius. – Tad kodėl iki šiol jau „naujosios Ukrainos valdžios“ atstovai duoda nusikalstamus nurodymus žudyti žmones naudojant sunkiuosius ginklus, aviaciją, raketas, minosvaidžių ugnį? Ukrainiečiai žūva palaiminus kai kuriems demokratinių šalių vadovams, kurie vietoj smurto pasmerkimo pradėjo vesti derybas dėl ginklų tiekimo“.

„Argi nepakanka šiandieninių aukų? Reikia, kad Ukrainoje ir toliau žūtų bei kentėtų tūkstančiai žmonių?! – klausia V. Janukovyčius ir ragina Kijevo valdžią, – Sustokite!“

DELFI primena, kad paskutinį sykį nušalintą ir iš Ukrainos pabėgusį V. Janukovyčių Rusijos naujienų agentūra „prakalbino“ prieš porą savaičių po tariamų referendumų Luhansko ir Donecko srityse.