Anot R. Kadyrovo, Čečėnija yra Rusijos federalinis subjektas, todėl negali turėti savo atskirų karinių dalinių.

„Ukrainoje cirkuliuoja informacija apie „čečėnų dalinius“, į Donecką perkeltus iš Rusijos. Oficialiai pareiškiu, kad tai - netiesa. Konflikte nedalyvauja nei čečėnų kariai, nei karinės kolonos iš Čečėnijos“, - pareiškė R. Kadyrovas.

Tačiau neramios Kaukazo respublikos vadovas visiškai neatmetė galimybės apie čečėnų asmenų buvimą Rytų Ukrainoje.

„Jei konflikto zonoje kas nors matė čečėną, tai jo asmeninis reikalas. Du trečdaliai iš trijų milijonų čečėnų gyvena už šalies ribų, taip pat ir Vakaruose“, - kalbėjo R. Kadyrovas.

Kaukazietiškos išvaizdos kovotojų buvo pastebėta tarp prorusiškų sukilėlių rytų Ukrainoje, kur jie užiminėjo vyriausybinius pastatus ir kovėsi su vyriausybės pajėgomis. Ukraina ir Vakarų šalys kaltina Maskvą kurstant tuos neramumus, bet Rusija atmeta tokius pareiškimus.

Per iki šios įnirtingiausią mūšį sukilėliai Donecko mieste pirmadienį mėgino užimti oro uostą, tačiau buvo išstumti Ukrainos pajėgų, kurios panaudojo naikintuvus ir atakos sraigtasparnius. Pasak kai kurių sukilėlių šaltinių, tie susirėmimai galėjo nusinešti iki 100 kovotojų gyvybių.

Padėtis Donecke trečiadienį išliko įtempta: Ukrainos naikintuvai tebeskraidė virš miesto, girdėjosi šūviai.

R.Kadyrovo pajėgos, garsėjančios kovingumu ir pražūtingu veiksmingumu, padėjo Rusijai greitai iškovoti pergalę 2008 metų kare su Gruzija. 37 metų lyderis tvirtina esantis ištikimas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir gyrė jo politiką Ukrainoje

Praeitą savaitę R.Kadyrovas susiderėjo, kad būtų paleisti du Rusijos žurnalistai, suimti Ukrainos pajėgų ir kaltinti pagalba sukilėliams rytiniame regione. Dėl tos sėkmės V.Putinas pagyrė Čečėnijos lyderį.

R.Kadyrovas neatskleidė, kaip jam pavyko pasiekti, kad tie žurnalistai būtų paleisti, tačiau pagrasino Ukrainos valdžiai.

„Jeigu Ukrainos valdžia taip nori pamatyti „čečėnų dalinius“ Donecke – kam vykti į Donecką, jeigu yra geras plentas į Kijevą?“ – jis rašė trečiadienį paskelbtame pranešime.

Tačiau R.Kadyrovas pridūrė, jog visiškai palaiko V.Putino politiką, turinčią padėti atkurti taiką Ukrainoje.

DELFI primena, kad rusų opozicionierius Borisas Nemcovas įsitikinęs, kad čečėnų kovotojai į Donecką išsiųsti su Rusijos prezidento Vladimiro Putino žinia.

Apie tai jis parašė savo puslapyje „Facebook“ svetainėje ir taip pat įdėjo CNN reportažą, kuriame ginkluoti kovotojai Donecke prisipažįsta, kad yra iš Ramzano Kadyrovo pajėgų.

„Tiems, kurie netiki – nuotrauka. Donecke – Kadyrovo kovotojai. Jie patys apie tai prisipažįsta CNN reportaže. Atsiųsti R. Kadyrovo su V. Putino žinia. Greitai R. Kadyrovas nusiųs juos į Maskvą be V. Putino žinios, jei „naclyderis“ blogai elgsis ir atsisakys mokėti R. Kadyrovui duoklę po 2 mlrd. dolerių per metus“, – rašė B. Nemcovas.