Johnas Allas, Vakarų Kentukio universtiteto docentas, ketvirtadienį sakė manęs, kad jau yra pasmerktas mirti, kai nukrito į maždaug 22 metrų gylio plyšį, iš kurio nesitikėjo būti išgelbėtas.

Jam prireikė šešių valandų, kad iš jo išsiropštų ir dar trijų, kad pasiektų savo palapinę, kurioje kankindamasis iš skausmo jis praleido naktį, o kitą rytą jį surado gelbėtojai, pasakojo alpinistas žurnalistams viename Katmandu viešbutyje.

Visa mokslininkų grupė, su kuria jis keliavo, buvo priversta persikelti į Himlungo kalną šiaurinėje Nepalo dalyje, kai praėjusį mėnesį sniego lavinai užgriuvus 16 šerpų, buvo uždarytas Everestas ir jo prieigos. Vienas iš žuvusių šerpų priklausė J.Allo komandai. Jie kartu rengėsi kopti į greta Everesto esančią Lotsės viršukalnę, kurią šturmuojantys alpinistai dalį kelio kopia bendru abiejų viršukalnių taku.

„Maniau, kad jau mirsiu, nebuvo jokios išeities. Buvau vienas, - pasakojo J.Allas, prisimindamas savo mintis po pirmadienį įvykusios nelaimės – Nukritau ant maždaug metro pločio ledo atbrailos, kuri mane išgelbėjo nuo kritimo dar giliau“.

Alpinistui lūžo penki šonkauliai ir ranka, išniro petys, prasidėjo vidinis kraujavimas ir jis susižalojo veidą bei kelius.

Pasinaudojus ledo kirtikliu, jam pavyko išsiropšti iš duobės, tačiau šonkaulių ir dešinės rankos lūžių jis judėjo labai lėtai. Jo komandos draugai buvo žemutinėse stovyklose ir jiems būtų prireikę dviejų dienų jam pasiekti.

Išsiropštęs iš plyšio jis neturėjo radijo siųstuvo, kad galėtų prisišaukti pagalbą, todėl jam teko įveikti visą kelią iki savo palapinės. Iš ten jis išsiuntė pagalbos žinutę palydoviniu ryšiu, ją gavę komandos draugai iškvietė gelbėtojų sraigtasparnį..

„Dėl blogo oro sraigtasparnis tą dieną negalėjo atskristi, todėl žinojau, naktį teks praleisti vienam“, – pasakojo alpinistas, pridurdamas, kad tas valandas jis kraujavo, jį krėtė šaltis, šalo pirštai.

Sraigtasparnis antradienį nutūpė netoli stovyklos buvusioje plokštumoje maždaug 6 tūkst. metrų aukštyje. Jo pilotas ir dar vienas gelbėtojas nuvilko 110 kilogramų sveriantį J.Allą su visu miegmaišiu į sraigtasparnį ir nuskraidino jį į Katmandu ligoninę, kur amerikietis išbuvo vieną naktį intensyvios slaugos skyriuje. Pasak J.Allo, iš ligoninės jis išėjo jau kitą dieną, nepaisydamas gydytojų raginimų pasilikti joje dar savaitę.

J.Allas ketina dar porą savaičių pagyventi Katmandu viešbutyje, atgauti jėgas, o kitą mėnesį vykti į kitą ekspediciją, į Peru. Jis yra patyręs alpinistas, 2010 metais užkopęs į Everesto viršukalnę. Vakarų Kentukio universiteto docentas ir jo komanda renka sniego ir ledo pavyzdžius užterštumo lygiui ir ledynų tirpimo greičiui nustatyti.