Kaip informuoja „Unian“ korespondentas, apie tai pirmadienį Kijeve vykusioje spaudos konferencijoje pranešė Ukrainos vidaus reikalų ministro pirmasis pavaduotojas, Vyriausiosios žvalgybos valdybos viršininkas Vitalijus Sakalas.

Jo teigimu, buvo atlikta 30 apžiūrų Profsąjungų rūmuose, jų metu rasta cheminės medžiagos – chloroformo, nuo kurio uždūstama.

V. Sakalo teigimu, nustatyta, kad chloroformas buvo Profsąjungų rūmuose ne vieną dieną. Dabar aiškinamasi, kas ir iš kur jo atnešė, kiek jo buvo, taip sudėties proporcingumas.

V. Sakalas pranešė, kad Ukrainos pusė išsiuntė į Izraelio ambasadą laišką su prašymu atsiųsti kvalifikuotų ekspertų, kurie padėtų nustatyti chloroformo poveikį ir padarinius.

Apie tai, kad Odesoje galėjo būti įvykdytas teroro aktas prieš porą savaičių kalbėjo ir vienu pagrindinių pretendentų į prezidento postą laikomas šokolado magnatas Petro Porošenka.

Pasak jo, Radoje pateikti „papildomi įrodymai“, kad tai, kas vyko, pavyzdžiui, Odesoje, buvo teroristinis išpuolis.

„Šiandien per uždarą Rados posėdį pateikti papildomi to (teroro akto – DELFI) įrodymai. Tai, kas įvyko, tie įvykiai Profsąjungų rūmuose – tai buvo terorizmo aktas. Buvo naudojamos nuodingos medžiagos. Esame įsitikinę, kad artimiausiu metu profesionali tarptautinė ekspertizė įrodys, kad dauguma žmonių žuvo ne nuo ugnies“, - kalbėjo P. Porošenka.

Anot jo, Odesos diversijoje dalyvavo ne tik Rusijos tarnybos, bet ir joms talkinę vietiniai. Ypač P. Porošenka piktinosi Odesos teisėsauga, kuri nesiėmė intervencijos. Kandidato žodžiais, pareigūnai turėjo įsikišti nepriklausomai nuo to, kuri pusė nukenčia.

DELFI primena, kad Odesoje kilus riaušėms tarp Ukrainos vyriausybės šalininkų ir prorusiškai nusiteikusių asmenų, žuvo 4 asmenys. Riaušių metu kilęs gaisras Odesos profsąjungų rūmuose pražudė dar 38 žmones. Tai kol kas kruviniausias incidentas nuo vasarį Kijeve pasibaigusių protestų prieš tuometinį Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių.

Ukrainos vyriausybė dėl Odesos riaušių kaltina Maskvą, tvirtindama, kad neramumus išprovokavo iš separatistinio Padniestrės regiono atsiųsti Rusijos agentai.