„Iš esmės, mane galima pavadinti profesionaliu konsultantu“, – šeštadienį sakė stambaus sudėjimo Aleksandras Borodajus savo pirmoje spaudos konferencijoje prabangiame Donecko viešbutyje.

„Esu išsprendęs visokiausias komplikuotas konfliktines situacijas, – sakė šis 41 metų vyras. – Dėl tos priežasties, asmeniškai kalbant, mano specializacijos čia reikėjo“.

Šis maskvietis, kuris sako, kad jo specializacija yra etniniai konfliktai, premjeru ketvirtadienį buvo išrinktas Donecko separatistų paskelbtos respublikos parlamente, vos kelios dienos po to, kai „Donecko liaudies respublika“ po ginčijamo referendumo paskelbė nepriklausomybę nuo Kijevo ir kreipėsi su prašymu prisijungti prie Rusijos.

A.Borodajaus paskyrimas pakurstys teiginius, kad Kremlius tampo separatistų sukilimo Rytų Ukrainoje virveles, bet pats A.Borodajus atmetė bet kokius ryšius su Rusijos valdžia.

„Glaudžiai susijusi“

„Esu Rusijos pilietis, bet esu privatus asmuo, tad negalite dėl mano buvimo čia kaltinti Rusijos vyriausybės pridėjus ranką prie to, kas vyksta Donecko liaudies respublikoje“, – sakė jis.

Tačiau jis noriai pripažino, kad neseniai buvo Krymo pusiasalyje, kurį Maskva aneksavo kovo mėnesį, ir dirbo kaip „politinis strategas, o tai, kas vyksta Rytų Ukrainoje, laiko to paties „geopolitinio projekto“ dalimi.

„Krymo teritorija yra gan glaudžiai susijusi su Donbasu ir, natūralu, tie žmonės, kurie įsteigė šiuos liaudies judėjimus ir buvo iniciatoriai, yra tie patys žmonės, jie yra susiję vieni su kitais“, – sakė jis, kalbėdamas apie Rytų Ukrainos pramoninį regioną, apimantį Donecką ir Luhanską.

„Tad baigęs darbą Kryme aš automatiškai ... atvykau čia, dirbti Pietryčių Ukrainoje“, – pridūrė jis.

Autoritetingas Rusijos dienraštis „Vedomosti“ penktadienį pranešė, kad A.Borodajus dirbo patarėju neseniai paskirtam Krymo gubernatoriui Sergejui Aksionovui, kuris vadovavo vajui dėl prisijungimo prie Rusijos.

Kaip nurodo „Vedomosti“, A.Borodajus, kuris yra baigęs filosofijos studijas prestižiniame Maskvos valstybiniame universitete, Maskvoje turi konsultavimo firmą ir yra dirbęs viename dideliame investicijų fonde.

„Logiškas pasirinkimas“

A.Borodajus sakė, kad vis dar gyvena Maskvoje, bet bus Donecke „tiek, kiek bus būtina“.

Kiti separatistų vadovybės nariai sakė, jog jis buvo išrinktas kaip tik dėl to, kad yra žmogus iš pašalies.

Doneckas yra politiškai atkirstas, tad sunku rasti žmogų, kuris nebūtų per daug susijęs su viena ar kita grupe, – AFP sakė separatistų premjero pavaduotojas Andrejus Porginas. – Šiuo požiūriu Borodajaus pasirinkimas yra logiškas, nes jis nebuvo su niekuo pernelyg susijęs“.

Ar A.Borodajus tikrai vadovauja skirtingiems ir dažnai chaotiškiems separatistams, dar toli gražu nėra aišku.

Daug kas teigia, kad iš tikrųjų valdo naujasis sukilėlių valstybės gynybos ministras Igoris Strelkovas – neaiški figūra, kurią Ukrainos slaptoji tarnyba kaltina esant Rusijos karinės žvalgybos agentu.

I.Strelkovas tai neigia ir sako, kad yra iš Krymo.

Separatistų vyriausybės atstovė Jelena Blocha AFP sakė, kad I.Strelkovas ir A.Borodajus palaiko „draugiškus santykius“, bet nurodė nežinanti, ar jie susipažino Kryme ir ar buvo anksčiau susitikę.

A.Borodajus, kuris, kaip pranešama, yra redagavęs vieną Rusijos nacionalistų laikraštį, taip pat buvo kaltinamas tuo, kad priklauso Rusijos saugumo viršūnėms.

Balandžio mėnesį Ukrainos Nacionalinė saugumo agentūra paskelbė įrašytus telefoninius esą Rusijos agentų, koordinavusių išpuolius aplink separatistų bastioną Slovjanską, pokalbius.

Ukrainos žiniasklaida teigė, kad vienas įrašuose girdimų balsų yra A.Borodajaus, bet jis pats tai atmetė kaip klastotę.

2002 metais, kaip rašė laikraštis „The Moscow Times“, jis taip pat atmetė pranešimus, kad buvo paskirtas Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) direktoriaus pavaduotoju, ir pavadino tai pokštu jo 30-ojo gimtadienio proga.

Tačiau per šeštadienio spaudos konferenciją jis išsisuko nuo klausimo dėl to, ar turi kokių nors oficialių ar neoficialių sąsajų su Rusijos saugumo tarnybomis ar Kremliumi.

„Ar jūs suprantate, kokį klausimą užduodate? Net jeigu (tokių sąsajų) būtų, ar galvojate, kad atsakyčiau?“ – klausė jis.

Paprašytas pateikti daugiau detalių apie savo gyvenimą, A.Borodajus, kuris sako, kad drauge atsivežė nedidelę specialistų komandą, taip pat buvo nekalbus.

„Kiek įmanoma, noriu nutylėti asmeninę informaciją apie save – ne dėl to, kad ji tokia itin slapta, ji visiškai nėra slapta, bet paprasčiausiai dėl to, kad, atvirai kalbant, aš nenoriu jos pateikti“, – sakė jis.