„Putinas nori atkurti Rusijos didybę ir padaryti tai ne šaltojo karo kontekste – XIX a. imperijos kontekste“, – trečiadienį atsakinėdamas į klausimus per Peterio G. Petersono fondo kasmetinį suvažiavimą pareiškė B. Clintonas.

Kai kurie naujausi V. Putino pasisakymai sukėlė daug diskusijų užsienio politikos sluoksniuose. Pastarosiomis savaitėmis jis nuolat regionus, sudarančius Ukrainos pietryčius, įvardija kaip Naująją Rusiją. Be to, ne kartą garsiai pareiškęs, jog turi teisę kištis ir ginti ten gyvenančių rusų interesus.

„Washington Post“ praeitą savaitę rašė apie tai, kaip Rusijos ir Amerikos žurnalistė Masha Gessen įvertino kovo 18 dienos V. Putino kalbą, kurioje Rusijos prezidentas „davė aiškiai suprasti manąs, jog anksčiau nubrėžtos sienos – iš karto po 1917 metų revoliucijos – gali ir turi būti perbraižytos“.

Billas Clintonas, Vladimiras Putinas
„Kitaip tariant, šiuolaikinę Rusiją jis mato kaip Rusijos imperijos įpėdinę – kaip kad buvo caro laikais“, - rašė žurnalistė.

M. Gessen pažymi, jog V. Putinas nevertina Ukrainos kaip nepriklausomos šalies. Jis Ukrainą mano kaip teisėtą Rusijos dalį – dalį, kurią, ant Rusijos prezidento, sau nori pasisavinti Vakarų Europos šalys.

„Dalis šiandieninių teritorijų buvo Čekoslovakijoje, dalis Vengrijoje, Austrijoje, Austro-Vengrijos imperijoje, Lenkijoje“, - balandį kreipdamasis į tautą sakė pats Rusijos prezidentas.

Nuo tada, kai kovą Rusiją prisijungė Krymą, JAV prezidento Baracko Obamos administracija taip pat kaltina V. Putiną vadovaujantis praeito amžiaus taisyklėmis.

„Niekas XXI amžiuje nesielgia kaip XIX amžiuje, nesiveržia į kitą šalį dėl pramanyto preteksto“, - kovo pradžioje sakė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

B. Obama, pasibaigus Krymo prijungimo prie Rusijos procesui, pareiškė, jog karių pasiuntimas ir teritorijos pasisavinimas „nėra tarptautinės teisės ir politikos normos, pagal kurias gyvenama XXI amžiuje“.

Praėjus mažiau nei dviem mėnesiams po įvykių Kryme, Ukrainos Donecko ir Luhansko regionų separatistai surengė referendumus, kuriuose vietiniai balsavo dėl atsiskyrimo nuo Ukrainos. Abiejų regionų separatistų lyderiai dabar nori prisijungti prie Rusijos.

Nors B. Clintono ir V. Putino kadencijos pernelyg ir nesikirto, jie buvo susitikę. V. Putinas Rusijos prezidentu išrinktas 2000 metais – tai buvo paskutiniai B. Clintono prezidentavimo metai.

Buvusi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, B. Clintono žmona, 2009 metais vadovavo santykių su Rusija perkrovimo kampanijai – tai buvo neilgas metas, kai V. Putinas nebuvo prezidentas, o Amerikai pradėjo vadovauti B. Obama.

Dar kovą H. Clinton buvo sakiusi, jog V. Putinas šventai įsitikinęs savo misija „atkurti Rusijos didybę“.