Šie duomenys paskelbti tuo metu, kai prorusiški separatistai svarsto, ar rengti sekmadienį numatytą referendumą dėl autonomijos, nors Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį paragino atidėti balsavimą. Jų sprendimo laukiama vėliau ketvirtadienį.

Referendumo organizatoriai sakė, kad plebiscite būtų balsuojama dėl didesnės autonomijos suteikimo rytiniams regionams, tačiau neatmetė galimybės pasinaudoti juo kaip priemone paskelbti nepriklausomybę nuo Ukrainos ar prisijungti prie Rusijos.

Būgštaujama, kad šis referendumas gali dar labiau pakurstyti smurtą tarp Ukrainos vyriausybinių pajėgų ir separatistų, kurie šiuo metu laiko užėmę vyriausybinius pastatus daugiau nei dešimtyje miestų šalies rytuose.

Vašingtone įsikūręs „Pew Research Center“ tyrimo metu nustatė, jog 77 proc. Ukrainos gyventojų nori, kad jų šalis išsaugotų esamas sienas, o Ukrainos rytiniuose regionuose tokios pat nuomonės laikosi 70 proc. žmonių. Šis skaičius pastebimai mažesnis tarp rusakalbių, tačiau vis tiek siekia 58 procentus.

Kaip rodo apklausos duomenys, centrine vyriausybe Kijeve pasitiki tik maždaug 41 proc. ukrainiečių, tačiau šalies vakaruose ją remia 60 proc. gyventojų, o rytuose - vos 24 procentai.

Tyrimas taip pat parodė, kad į Rusiją Ukrainoje žvelgiama labai įtariai: manančių, kad Rusija daro blogą įtaką jų šaliai, yra triskart daugiau nei tų, kurie Maskvos įtaką vertina teigiamai.