Moldovos piliečiams nuo pirmadienio atsiveria ES sienos – didelis ir, svarbiausia, kiekvienam piliečiui apčiuopiamas žingsnis į Vakarus 4 mln. gyventojų skurdžiausiai Europos šaliai. Kišiniovas aplenkė kitas Rytų Partnerystės valstybes ir žengė visus žingsnius, kad galėtų keliauti į Šengeno erdvės valstybes.

Sprendimą dėl bevizio režimo ES priėmė baigiantis Lietuvos pirmininkavimui. Sprendimas taikomas ir Padniestrės gyventojams, turintiems biometrinius Moldovos pasus. Moldovos premjeras pareiškė, kad europinės reformos ir bevizis režimas yra geriausias būdas spręsti šį įšaldytą konfliktą, nes Moldova dabar tampa patrauklesnė separatistinio regiono gyventojams.

Tačiau artėjant Moldovos parlamento rinkimams lapkritį, kuriuos gali laimėti prorusiška komunistų partija, ES skuba atsverti Rusijos įtaką. Maskvai jau pavyko pernai rudenį priversti iš pradžių Armėniją atsisakyti jau parengtos Asociacijos sutarties ir pasirinkti Rusiją, o paskui ir Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių pervilioti spaudimu ir kreditu be griežtų sąlygų. Pastarosiomis savaitėmis paaštrėjo ir Padniestrės konfliktas – ji pasiprašė prijungiama prie Rusijos, o šios prezidentas pasiūlė leisti žmonėms apsispręsti patiems.

Tad dabar ES nusprendė sparčiau baigti techninį procesą, kad lapkritį Vilniaus viršūnių susitikime parafuotą asociacijos sutartį su Moldova būtų galima pasirašyti birželį. Praėjusią savaitę Moldovoje apsilankė Prancūzijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai, tačiau vis dar buvo girdėti jų noras nesipykti ir su Maskva.

„Nenorime statyti sienų Europoje, bet norime artėti prie Moldovos ir tuo pat metu išlaikyti puikius santykius su Rusija“, – sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministras.

Tiesa, daugelis Moldovos piliečių jau turi ES narės Rumunijos pasus, kiti sako esantys per skurdūs keliauti. O asociacijos sutarties nauda – irgi ilgalaikė. Milžiniška ir turtinga Europos rinka Moldovai atsivers tik tada, kai jos gamintojai prisitaikys prie Europos standartų. Siekdama jau dabar skatinti Moldovą, ES pažadėjo atverti rinką jos vynui. Tačiau, pavargusi nuo plėtros, ji netgi pirmaujančioms Rytų Partnerystės šalims nenori suteikti užuominų apie narystės galimybę, o tai mažina paskatas tęsti reformas.