B.Obamos lėktuvas „Air Force One“ nutūpė Japonijos sostinėje, prasidedant valstybiniam vizitui, kuris vyks regione smarkiai padidėjus įtampai dėl teritorinių ginčų ir nuogąstavimų, jog Šiaurės Korėja gali artimiausiu laiku įvykdyti naują branduolinį bandymą.

Neformaliai bendraus prestižiniame Tokijo sušių restorane

B. Obama ir Japonijos premjeras Shinzo Abe trečiadienio vakarą bendraus neformalioje aplinkoje, vakarieniaudami mažyčiame sušių restorane, vadovaujamame vyresnio nei 80 metų virtuvės meistro.

Šaltiniai, artimi Sh.Abe, sakė Japonijos žiniasklaidai, kad premjeras nusprendė, jog pasisėdėjimas prestižiniame restorana „Sukiyabashi Jiro“, įsikūrusiame judriame Gindzos komerciniame rajone, yra geras būdas padidinti pasitikėjimą.

„Premjeras pagalvojo, kad asmeninis svetingumas būtų gerai“, – žiniasklaida citavo vieną šaltinį.

Užeiga, turinti tik 10 vietų, tačiau įvertinta trimis „Michelin“ žvaigždutėmis, laikoma vienu iš geriausių pasaulyje sušių restoranų.

B.Obama atsisės greta Sh.Abe ant aukštos kėdės prie siauro medinio baro, pradėdamas valstybinį vizitą Japonijoje.

Šis restoranas ypač pagarsėjo dėl 2011 metų dokumentinio filmo „Jiro sapnai apie sušį“ (Jiro Dreams of Sushi), pasakojantis apie tos įstaigos savininką Jiro Ono, tebegaminantį patiekalus, nors jam jau sukako 86 metais.

Vietos tame restorane paprastai užsakomos prieš kelis mėnesius. Jo svečiams meniškai patiekiama 20 itin kruopščiai pagamintų sušių, už kuriuos tenka pakloti 30 tūkst. jenų (733 litus) – neskaitant sąskaitos už alų arba sakę.

Vienas Japonijos televizijos kanalas nurodė, kad tą restoraną pasirinko B.Obama. Tačiau pačioje užeigoje į skambučius niekas neatsiliepė.

Japonijoje, kurioje paprastai laikomasi griežto etiketo, lyderiai retai rengia tokias neformalias vakarienes su viešinčiais garbingais svečiais.

B.Obama pamatys labiau oficialią Japonijos pusę ketvirtadienį, kai dalyvaus valstybiniame priėmime, kurį rengia imperatorius Akihito.

Tačiau jeigu Sh.Abe ir B.Obama per daug kalbėsis valgydami, tai gali nepatikti restorano savininkui.

Yra žinoma, kad plikas akiniuotas Jiro nepalankiai vertina pokalbius tarp savo svečių ir pageidauja, kad jie visą dėmesį sutelktų į maistą.