„Prašome Tavęs apšviesti ir įkvėpti iniciatyvas, kuriomis skatinama taika Ukrainoje“, – sakė Katalikų Bažnyčios lyderis, kalbėdamas per svarbiausią krikščionių kalendoriaus šventę, kurią šiemet tą pačią dieną švenčia ir katalikai, ir ortodoksai.

Pranciškus prašė, kad „visos įtrauktos šalys, remiant tarptautinei bendrijai, dėtų visas pastangas ir užkirstų kelią smurtui, ir vienybės bei dialogo dvasioje nubrėžtų kelią šalies ateičiai“.

„Prašome Tavęs, Viešpatie Jėzau, nutraukti visus karus ir kiekvieną konfliktą, mažą ar didelį, seną ar naują“, – savo kreipimesi sakė pontifikas.

Tarp ceremonijos dalyvių matėsi šveicarų gvardiečiai spalvingomis uniformomis ir kardinolai raudonais drabužiais. Pranciškus į minias kreipėsi iš to paties balkono, kuriame pirmą kartą pasirodė pernai išrinktas popiežiumi.

Argentiniečių popiežius taip pat paragino siekti „susitaikymo ir broliškos santarvės“ Venesueloje, kur Vatikano pasiuntinys ėmėsi tarpininko vaidmens derybose dėl vyriausybės ir opozicijos konflikto užbaigimo.

Sirijoje, kur jau trejus metus trunkantis konfliktas pareikalavo daugiau kaip 150 tūkst. gyvybių, atėjo laikas kariaujančioms šalims „drąsiai derėtis dėl ilgai laukiamos ir labai vėluojančios taikos“, sakė popiežius.

Pranciškus taip pat meldė „įgalinti mus rūpintis savo broliais ir seserimis, kuriems smogė Ebolos epidemija Gvinėjos sostinėje Konakryje, Siera Leonėje ir Liberijoje“. Jis sakė, kad ši liga plito per „nesirūpinimą ir baisų skurdą“.

Šiemet jau dešimtys žmonių Vakarų Afrikoje mirė nuo šio viruso, prieš kurį nėra jokio vaisto ar skiepo ir kurio plitimą galima sustabdyti tik izoliuojant įtariamus ligonius ir taikant karantiną tiems, kas turėjo su jais kontaktų.

Pontifikas taip pat meldė padaryti galą „brutalioms teroristinėms atakoms“ Nigerijoje ir tebesitęsiančiam smurtui Centrinėje Afrikos Respublikoje bei Pietų Sudane.

Jis taip pat meldėsi už Artimųjų Rytų taikos derybas, kurias pastarosiomis dienomis temdė palestiniečių protestuotojų ir Izraelio policijos susirėmimai Al Aksos komplekse Jeruzalės senamiestyje.

Dar prieš mišių pradžią grįsta aikštė sunkiai talpino daugiau kaip 100 tūkst. žmonių minią. Romiečiai, turistai ir maldininkai plūdo pasiklausyti pontifiko tradicinio Velykų palaiminimo vidurdienį.

Šeštadienio vakarą Romą talžė audra, griaustinio triukšmas varžėsi su giesmių garsais, kai Pranciškus vadovavo Velyknakčio mišioms Šv. Petro bazilikoje. Išaušus dangus nusigiedrijo, oras atšilo.

Šiemet katalikų Velykos sutapo su ortodoksų Velykomis, todėl kai kurios giesmės per mišias Vatikane buvo giedamos rusiškai.

Sekmadienį pontifikas aukojo mišias Šv. Petro aikštėje, o po mišių tikinčiųjų laukė palaiminimas „Urbi et orbi“ iš to paties bazilikos balkono, kuriame pirmą kartą pasirodė pernai išrinktas popiežiumi.

DELFI primena, jog „Urbi et Orbi“ yra popiežiaus sveikinimas „Miestui ir pasauliui“, tradiciškai sakomas du kartus per metus. Šventasis Tėvas sveikina ir laimina tikinčiuosius įvairiausiomis pasaulio kalbomis.

Per Velykas į amžinąjį miestą suvažiavusiems maldininkams ir milijonams žmonių, kurie „Urbi et orbi“ stebi per televiziją ar internetą, Šventasis Tėvas paskelbia džiugią žinią – Kristus prisikėlė!

3 tūkstantmečio 13 metų 3 mėnesio 13 dieną pontifiku išrinktas buvęs Argentinos vyskupas, jėzuitas Jorge Bergoglio, pasirinkęs Pranciškas vardą, pirmąjį savo „Urbi et Orbi“ Romos miestui ir pasauliui paskelbė tik kiek daugiau nei prieš metus, taip pat per šv. Velykas.

Žmonių popiežiumi vadinamas 266-aisi Katalikų bažnyčios vadovas per Kalėdas atsisakė bet kokio oficialumo ir į tikinčiuosius prabilo paprasta žmonių kalba, kviesdamas susitelkti maldai už taiką visame pasaulyje, kad įtampos ir konfliktai užleistų vietą visų tautų gerovei.