NATO generalinis sekretorius A.F.Rassmusenas vartojo karingą retoriką, ragindamas Maskvą „deeskaluoti“ krizę Ukrainoje ir atitraukti tūkstantinę prie jos sienų sutelktą kariuomenę.

V.Putinas jį paminėjo kasmetinėje televizijos laidoje „Tiesioginė linija“, kurioje daug dėmesio buvo skiriama Vakarų ir Rusijos nesutarimams dėl Ukrainos, kur prorusiškos pajėgos užima valstybinius pastatus.

Pasak Rusijos prezidento, A.F.Rasmussenas paprašė susitikti su V.Putinu ir įrašė jų pokalbį. Tai įvyko, kai A.F.Rasmussenas vadovavo Danijos vyriausybei nuo 2001 iki 2009 metų.

„Šiandieninis NATO generalinis sekretorius ponas Rasmussenas anksčiau buvo Danijos ministras pirmininkas. Tada jis paprašė su manim susitikti. Sutikimas nebuvo iš anksto numatytas, bet aš sutikau. Mes susitikome, pasikalbėjome. Pasirodo, jis turėjo pasiėmęs diktofoną, slapta įrašė mūsų pokalbį, o vėliau paskelbė spaudoje!“ – piktinosi V.Putinas.

„Negalėjau patikėti savo akimis ir ausimis: kažkokia nesąmonė!“, – pridūrė jis.

Kol kas nežinoma, kokią informaciją paviešno tuometinis Danijos vyriausybės vadovas.

„Jis paaiškino, kad įrašė šį pokalbį „istorijai“. Aš, žinoma, pamalonintas, bet reikėjo bent jau perspėti arba bent jau paprašyti leidimo publikuoti šias derybas“. – sakė jis.

„Koks gali būti pasitikėjimas po tokių incidentų“, – klausė Rusijos vadovas. „Santykiai turi būti skaidresni ir partneriškesni“, – pridūrė jis.

NATO paneigė kaltinimus

NATO ketvirtadienį „visiška nesąmone“ pavadino Rusijos prezidento Vladimiro Putino kaltinimus Aljanso vadovui.

„Šie kaltinimai yra visiška nesąmonė. Būdamas Danijos ministru pirmininku p. Foghas Rasmussenas niekada nesinešė diktofono ir neįrašinėjo susitikimų su ponu Putinu ar su kuo nors kitu“, – pareiškė NATO atstovė Oana Lungescu, atsakydama į agentūros „Reuters“ klausimą.

„Apsikritai, siekdama nukreipti dėmesį nuo savo neteisėtų ir neteisingų veiksmų Ukrainoje, Rusija pabėrė virtinę faktus iškraipančių kaltinimų NATO“, – pareiškė ji.