Apie tokius planus Nacionalinėje asamblėjoje prakalbo demokratinės Kurdistano partijos atstovas Nuri Shavis. Kurdų nuomone, dabartinis Irako pavadinimas ir vėliava neatspindi sąjunginio šalies pobūdžio.

Pavadinimą "Irako Respublika" siūloma keisti į "Federacinė Irako Respublika". Tokie planai neprieštarauja praėjusių metų kovą Laikinosios Irako valdančiosios tarybos priimtam įstatymui.

N.Shavis siūlo keisti ir Irako vėliavą, nes dabartinė yra "Saddamo Husseino režimo simbolis". Kurdistane ji buvo uždrausta 1992 metais.

Šiuo metu Irako vėliava yra stačiakampė, jos pločio ir ilgio santykis - 1:2. Vėliavą sudaro trys vienodo dydžio juostos: (vardijant iš viršaus į apačią) raudona, balta ir juoda. Baltos spalvos juostos fone yra trys žalios žvaigždės ir arabiškas užrašas "Alah akabar" ("Alachas didis").

N.Shavis nepateikė savo įsivaizduojamo Irako vėliavos varianto, tačiau pabrėžė, kad jame, kaip ir kurdų vėliavoje, greičiausiai būtų ir geltona spalva bei saulės simbolis.

Tai jau ne pirmas pasiūlymas keisti Irako valstybinę simboliką. 2003 m. Laikinoji Irako valdančioji taryba pasiūlė savo vėliavos variantą: mėlynai geltonas fonas su pusmėnuliu. Dvi mėlynos juostos simbolizuotų Tigro ir Eufrato upes, o geltona juosta tarp jų - Kurdistanas.