Jau 11 tūkst. žmonių liko benamiai dėl šio gaisro, kuris žiežirbomis plito nuo kalvos ant kalvos.

Be to, buvo rastas jau 15-as lavonas, sudegusių namų skaičius viršijo 2,5 tūkstančio. Virš vaizdingo pajūrio miesto griuvėsių rūkstant dūmams, daugelis šią sceną lygino su Dante (Dantės) pragaru.

Tačiau pareigūnai perspėjo, kad gali prireikti dar dviejų ar trijų dienų, kol gaisras bus nuslopintas.

Kai kurie žmonės, atsisakę palikti savo namus, žuvo liepsnose.

Labiausiai nukentėjo skurdesni Valparaiso rajonai, įsikūrę sausuose kaip parakas miesto šlaituose, kur daugiausia medinius būstus skardiniais stogais greit prarijo ugnis.

Virš Valparaiso tvyro tirštas dūmų debesis, pelenai krito ant istorinio uosto, kurio ugnis kol kas nepasiekė.

Čilės prezidentė Michelle Bachelet (MIšel Bačelet) nusiaubtą rajoną paskelbė nelaimės zona, taip sudarydama sąlygas armijai padėti teikti pagalbą ir perimti atsakomybę už saugumą.

„Liekame nepaprastojoje situacijoje ... ir tai yra komplikuota situacija“, – radijui „Radio Cooperativa“ sakė gynybos ministras Jorge Burgosas (Chorchė Burgosas).

Gaisrą gesina mažiausiai 11 sraigtasparnių, šeši lėktuvai, maždaug 3,5 tūkst. ugniagesių ir 2 tūkst. policininkų bei karių.

Juos padrąsino prognozės dėl vėsesnio oro ir didesnio drėgnumo, nes tikimasi, kad tai sulėtins ugnies plitimą.

Architektūros brangakmenis Valparaisas, esantis 120 km nuo sostinės Santjago, garsėja į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktu miesto centru su grįstomis gatvėmis ir ryškiomis spalvomis dažytais mediniais namais.

Gaisras kilo šeštadienį ir, genamas stipraus vėjo, greit virto tikru pragaru, jau nusiaubusiu 850 ha plotą ir privertusiu evakuoti 10 tūkst. gyventojų.

Kai kurie gyventojai, tarp jų – keli vėliau mirę, atsisakė paklusti įsakymui evakuotis, nes baiminosi dėl liepsnų ar vagių prarasti savo turtą, nors gatvėse patruliuoja policija ir nepaprastosios padėties komandos.

„Nepaleisiu to mažo turto, kurį turiu. Jis reiškia 15 metų pastangų ir kol nebus taip, kad negalėsiu matyti savo namo, aš jo nepaliksiu. Mano žmona ir keturi vaikai yra (laikinoje) prieglaudoje“, – sakė Arturo Gomezas (Arturas Gomesas).

Maždaug 1,2 tūkst. žmonių jau antrą naktį praleido aštuoniose prieglaudose, kurias atidarė valdžia.

Kai kurie žmonės, kurie išdrįso po gaisro nuvykti į savo rajonus, vietoje namų rado rūkstančius griuvėsius.