Šeštadienį miške prasidėjęs gaisras 270 tūkst. gyventojų turinčiame Valparaise, kurio centras su grįstomis gatvėmis ir ryškiai dažytais mediniais namais yra įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą, sunaikino 500 namų.

Kol kas garsusis istorinis miesto centras baisiausios lemties nepatyrė, bet apskritai visam miestui pragaras dar toli gražu nesibaigė, sako pareigūnai.

„Liekame nepaprastojoje situacijoje ... ir tai yra komplikuota situacija“, – radijui „Radio Cooperativa“ sakė gynybos ministras Jorge Burgosas (Chorchė Burgosas).

Šlaituose įsikūrę Ramaditaso, Pachonalio ir Mariposaso rajonai labai nukentėjo nuo gaisro, kurį ginė stiprus vėjas nuo vandenyno.

„Tai baisi tragedija, be abejo, didžiausias gaisras per Valparaiso istoriją“, – pareiškė prezidentė Michelle Bachelet (Mišel Bačelet), atvykusi į šį ant kalvų įsikūrusį uostamiestį prižiūrėti atsako į nelaimę.

„Šeimos ne tik prarado savo namus ir turtą, bet ir savo šeimų atsiminimus“, – kalbėjo ji, lankydamasi labiausiai nukentėjusiuose rajonuose.

Gaisro priežastis dar tiriama. M.Bachelet paskelbė rajoną nelaimės zona, sudarydama sąlygas ginkluotosioms pajėgoms prisidėti prie gelbėjimo darbų ir prižiūrėti tūkstančių gyventojų evakuaciją.

Policija buvo pranešusi, kad žuvo 16 žmonių, bet vėliau sumažino žuvusiųjų skaičių, nurodydama, kad buvo painiava dėl policijos ir miesto pareigūnų duomenų.

Tai buvo jau antra masinė evakuacija Valparaise per dvi savaites – balandžio 1 dieną gyventojai buvo evakuojami paskelbus cunamio pavojų po 8,2 balo žemės drebėjimo.

Išaušus Valparaise tvyrojo dūmų dvokas, ugniagesiai toliau kovojo su liepsnomis, kurios jau nusiaubė 800 ha plotą.

Valdžia atsiuntė 17 lėktuvų ir sraigtasparnių, dirbo maždaug 3,5 tūkst. ugniagesių, pranešė pareigūnai.
Per naktį daug gyventojų iš tolo bejėgiškai stebėjo, kaip ryškiai raudonomis liepsnomis dega kalvų šlaitai. Dangų temdė tiršti dūmai.

„Tarsi pragaras būtų apsupęs mano šeimą, – sakė Miguelis Ramirezas (Migelis Ramiresas). – Ugnis lėkė šlaitais ir naikino visa savo kelyje“.

Valparaisas yra vienas svarbiausių Čilės uostų. Jo aukso amžius tęsėsi nuo 19-ojo amžiaus vidurio iki 20-ojo amžiaus pradžios, kai jis buvo stotelė laivams, plaukiantiems į pietus palei Pietų Ameriką ir aplink ją į Atlanto vandenyną.

Valparaiso svarba sumažėjo prieš 100 metų atidarius Panamos kanalą.

Valparaiso centre vis dar stovi daug spalvingų namų iš to periodo, kuriuos pastatė imigrantai iš Europos. Grįstos gatvės ir funikulieriai, važinėjantys kone vertikaliais bėgiais, prisidėjo prie to, kad miesto centras 2003 metais buvo įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą.

Centrinėje Čilėje gaisrai yra dažni, nes vasaromis čia būna labai karšta. Šiuo metu Pietų pusrutulyje yra ruduo.

2013 metų vasarį Valparaise vienam 27 metų vyrui sukėlus gaisrą buvo sunaikinti maždaug 105 namai, nukentėjo 1,2 tūkst. žmonių.