Australijos premjeras Tony Abbottas penktadienį pareiškė esantis „labai įsitikinęs“, jog signalai, užfiksuoti dingusio oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH370 lėktuvo ieškotojų, sklinda būtent iš to lainerio juodųjų dėžių.

„Sumažinome paieškų teritoriją, be to esame labai įsitikinę, kad signalai, kuriuos aptikome, sklinda iš lėktuvo juodosios dėžės“, –  teigė premjeras.

Nauja viltis lėktuvo paieškose sužibo ketvirtadienio vakarą, kuomet signalus, galimai sklindančius iš sudužusio lainerio, užfiksavo lėktuvas, skelbia CNN. 

DELFI primena, jog pirmieji signalai, pagal kuriuos šiuo metu vykdoma Malaizijos avialinijų reiso MH370 lainerio paieška, buvo užfiksuoti kinų laivo. Vėliau Australijos laivas „Ocean Shield“ dar dukart užfiksavo signalus. Paieškoms tąsyk buvo skirti papildomi laivai ir lėktuvai. Prie operacijos prisidėjo britų laivas „HMS Echo“ ir australų laivas „ADV Ocean Shield“, paieškoje dalyvauja kinų laivas „Haixun 01“ bei kita technika.  Po ketvirtadienio vakarą užfiksuoto signalo, tai jau penktasis kartas, kuomet paieškose dalyvaujančiai technikai pavyksta gauti povandeninį signalą. 

Brangiausia paieškos operacija

Primename, kad lėktuvas „Boeing 777“, skraidinantis 239 žmones, dingo pakeliui iš Kvala Lumpūro į Pekiną kovo 8-ąją. Ryšys su lėktuvu nutrūko praėjus porai valandų po pakilimo Malaizijoje.

Tiriamos įvairios lėktuvo dingimo versijos, tarp kurių ir techninis gedimas, ir lėktuvo pagrobimas, sabotažas, terorizmas, lainerio ekipažo dalyvių arba keleivių psichologinės problemos. Tačiau kol nebus rastos lėktuvo nuolaužos, nebus įmanoma patvirtinti nė vienos versijos. Aišku tik viena – niekas iš skridusiųjų šiuo lėktuvu neišgyveno. Dingusių keleivių artimiesiems jau pradėtos mokėti kompensacijos.

Beveik mėnesį trunkanti paieškos operacija jau tapo pačia brangiausia ir sudėtingiausia istorijoje. Operacijos koordinatorius teigia, kad ji gali trukti dar kelias savaites. Tuo tarpu su lėktuvu dingusių keleivių artimieji reikalauja įrodymų, kad lėktuvas tikrai nukrito. Daugelis jų įpykę dėl nepakankamos informacijos, kuri juos pasiekia iš Malaizijos valdžios.