Teigiama, jog jie taip pat kreipėsi į Vladimirą Putiną su prašymu įvesti Rusijos karius. Jie pavadinti „taikdarių kontingentu“.

A. Turčynovas: prieš separatistus bus imtasi antiteroristinių priemonių

Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas ir laikinai šalies prezidento pareigas einantis Aleksandras Turčynovas pareiškė, jog separatistų veiksmai rytinėse Ukrainos teritorijose skirti sutrikdyti artėjančius šalies prezidento rinkimus, skelbia news.liga.net.

„Vakar prasidėjo antrasis Rusijos Federacijos organizuojamų specialiųjų operacijų, nukreiptų prieš Ukrainą, etapas. Jų tikslas – destabilizuoti situaciją šalyje, nuversti valdžią, sutrukdyti prezidento rinkimams ir išdraskyti į gabalėlius mūsų šalį. Separatistų grupuotės, koordinuojamos Rusijos specialiųjų tarnybų, užėmė regiono valdžios administraciją Charkove, Ukrainos saugumo tarnybos biurą ir vietos valdžios pastatą Donecke, taip pat Ukrainos saugumo tarnybos skyrių Luhanske. Be to, kas itin pavojinga, paėmė į rankas ginklus. Ir visa tai vyksta mūsų šalyje esant Rusijos kariams“, - piktinasi A. Turčynovas.

Oleksandras Turčynovas
„Ukrainos priešai stengiasi pakartoti Krymo scenarijų, tačiau mes to padaryti neleisime. Šiąnakt įkurtas Antikrizinis štabas. O prieš visus tuos, kurie griebėsi ginklų, bus imtasi antiteroristinių priemonių. Sustiprinta mūsų šalies rytinės sienos apsauga. Atsižvelgus į kai kurių vietos teisėsaugos žinybų pasyvumą, priimtas sprendimas jas sustiprinti reikiamais ištekliais iš kitų regionų. Jėgos struktūrų veiklai koordinuoti mes į Charkovą pasiuntėme vidaus reikalų ministro pareigas einanti Arseną Avakovą, į Donecką – pirmąjį viceministrą Vitalijų Jaremą, o į Luhanską - Ukrainos nacionalinės saugumo ir gynybos komiteto sekretorių Andrejų Parubijų bei Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Valentiną Nalivaičenką“, - pareiškė laikinai Ukrainos prezidento pareigas einantis A. Turčynovas.

„Gerbiu skirtingas politines pažiūras, taip pat ir mūsų oponentų požiūrį. Tačiau separatizmas ir ginklų panaudojimas prieš savo šalį (tai kelia tiesioginį pavojų mūsų žmonėms) – tai jau ne politika. Tai sunkus nusikaltimas. O nusikaltėlius reikia bausti ryžtingai ir adekvačiai“, - pridūrė A. Turčynovas.

Politikas taip pat pažymėjo, jog Ukrainos Aukščiausioji Rada skubiai svarstys įstatymo projektą dėl griežtesnės baudžiamosios atsakomybės separatistams.

Ukrainos žiniasklaida: Donecko administraciją užėmę asmenys ginkluoti granatsvaidžiais

Donecko regioninės administracijos pastatą užėmę asmenys ginkluoti automatiniais ginklais ir prieštankiniais granatsvaidžiais, rašo „ukrinform.ua“ naujienų portalas.

„Šalia Donecko administracijos pastato privažiavo du įtartini automobiliai, kuriuos apsupo protestuotojai. Netrukus prie automobilių pribėgo kaukėti asmenys su automatiniais ginklais, iš transporto priemonės išlipo neperšaunama liemene vilkintis vyras su granatsvaidžiu“, - remdamasi vietos žiniasklaidos šaltinių informacija rašo „ukrinform.ua“.

Manoma, kad ginkluoti asmenys priklauso prorusiškoms organizacijoms, kurios palaiko Donecko separatistų siekius. Skelbiama, kad šalia užimto regiono administracijos pastato vis dar yra apie 1 500 protestuotojų.

Ragina pradėti derybas ir nedelsiant atiduoti ginklus

Donecko miesto taryba pirmadienį išplatino pareiškimą, kuriame ragina miesto gyventojus laikytis įstatymų bei tvarkos ir nedalyvauti neteisėtoje veikloje.

„Dėl įvykių, susijusių su Donecko srities tarybos ir kitų administracinių miesto pastatų užėmimu, taip pat dėl vėlesnių pareiškimų apie miestų įgaliotųjų atstovų susirinkimus, kuriuose buvo priimami sprendimai dėl Donecko srities likimo, pranešame: Donecko miesto taryba ir devynios miesto rajonų tarybos nieko neįgaliojo dalyvauti panašiuose susirinkimuose“, – nurodoma pareiškime.

„Donecko miesto taryba ir rajoninės tarybos toliau teisėtai dirba. Savo svarbiausia užduotimi laikome miesto gyvenimo užtikrinimą“, – sakoma dokumente.

Miesto taryba taip pat nurodė, kad vietos valdžia perspėjo prie apskrities tarybos pastato vykstančios protesto akcijos lyderius, kad būtina nedelsiant atiduoti užgrobtus ginklus, kad būtų išvengta kraujo praliejimo.

„Visus konfliktus reikia spręsti teisiniu keliu. Mes pasisakėme ir pasisakome už konstruktyvius visų nesutarimų sprendimus prie derybų stalo“, – nurodoma pareiškime.

DELFI primena, kad separatistai pirmadienį paskelbė Donecko nepriklausomos Donecko respublikos sukūrimą.

Vėliau „tautos taryba“ priėmė dar vieną sprendimą – naujai sukurta respublika turi įeiti į Rusijos sudėtį, praneša UNIAN.

Donecko srities valdybą užėmę separatistai paskelbė apie Nepriklausomos Donecko respublikos sukūrimą. Šis sprendimas buvo priimtas per neeilinę pasiskelbusiosios Donecko srities „tautos tarybos“ sesiją. Jį prie valdybos pastato sienų paskelbė vienas mitingo aktyvistų, praneša naujienų portalas „OstroV“.

Mitingo aktyvistas paskelbė, kad nuo šios akimirkos sukuriama Nepriklausoma Donecko respublika. „Nuo šiol Donecko sritis yra nepriklausoma respublika. Valio!“

Mitingo dalyviai šią žinią pasitiko ovacijomis ir šūkiais „Rusija, Rusija!“. Vėliau aktyvistas pridūrė, kad šis sprendimas priimtas per neeilinę sesiją.

Po to „tautos taryba“ priėmė dar vieną sprendimą – kad naujai sukurta respublika turi įeiti į Rusijos sudėtį. Mitinguotojai šią informaciją palydėjo šūkiais „Putinai, padėk!“

Kaip buvo pranešta anksčiau, separatistai reikalavo priimti šį sprendimą per teisėtą srities tarybos sesiją, tačiau deputatai į ją nesusirinko, tad iš jų buvo „atimti“ mandatai bei „suformuota srities tautos taryba“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1364)