Prognozuojama, kad šalies rinkėjai, kurių iš viso yra 814 mln., skaudžiai nubaus 10 metų valdančią Kongreso partiją, kuriai vadovauja garsioji Gandhi (Gandžių) dinastija.

Balsavimas prasidėjo 7 val. vietos (4 val. 30 min. Lietuvos) laiku šešiose apygardose šalies šiaurės rytų regione, kur auginama arbata ir nesiliauja sukilimas, – dažnai valdžios dėmesio nesulaukiančioje šalies dalyje, įsiterpusioje tarp Bangladešo, Kinijos ir Mianmaro.

Parlamento rinkimai vyks devyniais etapais ir baigsis gegužės 12 dieną, o rezultatai turėtų būti paskelbti dar po keturių dienų.

Santoshi Bhumej (Santoši Bhumedž) buvo pirmoji moteris, atidavusi savo balsą mokykloje įrengtoje rinkimų apylinkėje Dibrugarhe Asamo valstijoje.

„Noriu, kad vyriausybė mažintų skurdą, ir padarytų ką nors dėl mano vaikų ateities“, – sakė ši 30 metų arbatos plantacijos darbininkė, kuri laukiasi ketvirto vaiko.

„Negaliu jums pasakyti, už ką balsavau, bet tai mūsų, kaip piliečių, pareiga – balsuoti“, – sakė ji.

Balsavimo maratonas prasidėjo po piktos rinkimų kampanijos, kuri pastarosiomis dienomis pasiekė naujas nesantaikos aukštumas.

Tarpreliginė įtampa, kuri buvo požeminė srovė per šią kampaniją, iki šiol daugiausia akcentavusią šalies plėtrą, penktadienį prasiveržė į paviršių, kai vienas griežtosios linijos opozicijos lyderio Narendros Modi (Narendros Modžio) padėjėjas buvo apkaltintas kurstymu.

Amito Shaho (Amito Šaho) atžvilgiu vyksta tyrimas dėl šalininkams išsakyto komentaro, kad į šiuos rinkimus reikia žiūrėti kaip į „kerštą vyriausybei, kuri teikia apsaugą ir duoda kompensacijas tiems, kas žudė hinduistus“.

„Kur tik šie žmonės (opozicinė partija „Bharatiya Janata“ (BJP) nueina, jie kelia kovas. Jie supriešins hinduistus ir musulmonus“, – balsavimo išvakarėse perspėjo Kongreso rinkimų kampanijai vadovavęs Rahulas Gandhi (Rahulas Gandis).

Premjeru tapti pretenduojantis N.Modi, kovingas arbatos pardavėjo sūnus, kurio iškilimas suskaldė partiją, skaldo ir visuomenę – dėl savo sąsajų su 2002 metų riaušėmis prieš musulmonus.

Sekmadienį jis ragino rinkėjus suteikti jam daugumą 543 vietų parlamente, nepaisant apklausų, kurios vis rodė, kad BJP tikriausiai reikės koalicijos partnerių.

„Man reikia jūsų palaiminimo stipriai vyriausybei, o stipri vyriausybė reiškia ne mažiau nei 300 vietų Lok Sabhoje (žemuosiuose parlamento rūmuose),“ – sakė jis.

Devynios fazės

Po pirmųjų šešių apygardų Asame ir Tripuros valstijose vyks dar aštuoni balsavimo etapai, kurie baigsis tik gegužės 12 dieną. Rezultatai bus paskelbti keturios dienos po rinkimų pabaigos.

Asame, kuris laikomas Kongreso bastionu, kai kurie nepatenkinti rinkėjai AFP sakė, kad juos paveikė N.Modi pažadai dėl geresnės infrastruktūros, stiprios lyderystės, darbo vietų ir nekorumpuotos administracijos.

Nors per Kongreso valdymo dešimtmetį augimas buvo vidutiniškai 7,6 proc. per metus, didelis sulėtėjimas nuo 2012 metų pakenkė valstybės finansams ir nulėmė investicijų krachą.

Taip pat ir dėl daugelio įsivaizdavimo, kad premjero Manmohano Singho antra kadencija buvo iš esmės prarasta dėl neryžtingumo ir skandalų, N.Modi galėjo pasinaudoti nepasitenkinimo banga.

Šie rinkimai bus didžiausi per istoriją, o jų organizavimas yra sunkiai įsivaizduojamas darbas. Šalyje iš viso veiks beveik milijonas rinkimų apylinkių.

2009 metais pareigūnai Himalajuose keturias dienas brisdavo per sniegą, kad nugabentų balsavimo mašinas, o kitose didžiulės šalies vietose buvo pasitelkti net jakai, kupranugariai, drambliai.

Indijos gyventojų skaičius taip auga, kad per penkerius metus rinkėjų padaugėjo 100-u milijonų. Daugiau kaip pusė šalies gyventojų yra jaunesni nei 25 metų.

Boikotuojami, bet nesutrikdyti

63 metų N.Modi, kuris yra 20-čia metų jaunesnis už R.Gandhi, turėtų gauti daug jaunimo balsų, nes skleidė aspiracijų ir įgūdžių žinią. Tuo tarpu kairiosios pakraipos Kongresas akcentavo gerovę ir teisingą plėtrą.

Tačiau pirmadienio redaktoriaus skiltyje laikraštis „Hindustan Times“ rašė, kad didelė debatų dalis paskendo dviejų pagrindinių partijų pagiežoje.

„Daugeliu atvejų rinkimų įkarštis ir pagrindinio prizo troškimas užvaldė aukšto rango lyderius ir jie puolė vieni kitus nederamiausiais būdais, – rašė dienraštis. – Dėl tokios agresyvios kampanijos rinkėjai liko su dideliu triukšmu ir įtūžiu, bet su mažai turinio“.

Kovingo nacionalisto N.Modi valdoma Indija tikriausiai vykdytų energingesnę užsienio politiką – tokiu metu, kai šalis kyla kaip besivystančio pasaulio gynėja įvairiais klausimais, pradedant klimato kaita ir baigiant pasauline prekyba.

Tačiau daugelis stebėtojų nerimauja dėl jo galimo poveikio vidaus politikai oficialiai pasaulietinėje valstybėje.

N.Modi remiasi hinduistų nacionalizmo ideologija, kuri dažnai būna antagonistiška musulmonams, be to, jo įvaizdį vis dar temdo 2002 metais Gudžarate vykusios religinės riaušės.

Per tą smurto protrūkį, kuris kilo netrukus po to, kai N.Modi tapo Gudžarato valstijos vyriausiuoju ministru, žuvo daugiau kaip 1 tūkst. žmonių, daugiausia – musulmonai. Dėl to JAV ir Europos valstybės jį daugiau kaip dešimtmetį boikotavo.

Jis niekada nebuvo pripažintas kaltu, nors vyko ne vienas tyrimas, tačiau viena moteris, kurią jis paskyrė ministre, 2012 metais buvo nuteista kalėti iki gyvos galvos už kai kurių nužudymų surežisavimą.