Aršių antisemitinių pažiūrų A. Hitleris, atsakingas už žydų holokaustą, susituokė su savo ilgamete meiluže E.Braun prieš pat nusižudydamas savo kanceliarijos bunkeryje Berlyne 1945 metais.

Tačiau laidos, kurią ateinantį trečiadienį rodys nepriklausoma Britanijos televizija „Channel 4“, kūrėjai paskelbė, kad plaukų mėginių analizė rodo, jog pati E. Braun galėjo turėti žydiškų šaknų.

Mokslininkai, kurių pagalbos paprašė dokumentikos projekto „Mirusių garsenybių DNR“ kūrėjai, ištyrė plaukus, rastus šepetyje, kuriuo esą naudojosi E. Braun ir kuris buvo rastas A. Hitlerio viloje Alpėse.

Analizuodami plaukuose išlikusią DNR, tyrėjai aptiko per motinos liniją paveldimą genų rinkinį – haplogrupę N1b1 – kuris yra „glaudžiai susijęs“ su žydų aškenazių bendruomene.

Aškenaziai viduramžiais pasklido Centrinėje ir Rytų Europoje, o Vokietijoje dalis jų atsivertė į katalikybę XIX amžiuje.

„Tai susimąstyti verčianti išvada – niekada nebūčiau įsivaizdavęs, kad pasieksiu tokį potencialiai nepaprastą ir sukrečiantį rezultatą“, – sakė tos laidos vedėjas Markas Evansas.

Tirti plaukai buvo paimti iš monograma paženklinto plaukų šepečio, kurį A. Hitlerio rezidencijoje Bavarijoje rado JAV armijos žvalgybos karininkas Paulas Baeris. Šis JAV 7-osios armijos kapitonas, kuriam buvo suteikta išskirtinė galimybė apžiūrėti tą vilą, paėmė kai kuriuos daiktus iš E.Braun privačių apartamentų.

Berghofo viloje 1945 metais padarytose nuotraukose P. Baeris matomas laikantis tą plaukų šepetį.