Lėktuvui nutūpus Čampino oro uoste, iš jo ant raudono kilimo išlipusi alyvų spalvos apdaru vilkinti karalienė šypsojosi sveikindamasi su įžymybėmis.

Britanijos karalienės susitikimas su argentiniečių kilmės popiežiumi sutampa su Britanijos ir Argentinos karo dėl Folklando salų 32-osiomis metinėmis ir vyksta paaštrėjusių Anglikonų ir Katalikų bažnyčių santykių fone.

Tačiau britų pareigūnai atmetė bet kokių karštų ginčų tarp karalienės, kuri yra Anglikonų Bažnyčios „aukščiausia vadovė“ ir „tikėjimo gynėja“, bei pasaulio Katalikų Bažnyčios vadovo, galimybę.

Didžiosios Britanijos ambasadorius prie Šventojo Sosto Nigelas Bakeris Vatikano radijui sakė, kad nuo karalienės karūnavimo 1952 metais įvyko „ypatinga“ pažanga Britanijos ir Vatikano bei anglikonų ir katalikų santykiuose.

„Manau, kad ji norės iš popiežiaus Pranciškaus išgirsti, kokiu jis mato tikėjimo vaidmenį pasaulyje“, – sakė N.Bakeris.

Kalbėdamas apie Folklandų karą, jis pasakė : „Vatikanas su mumis yra atviras, kaip buvo ir praėjusią savaitę ir labai aukštu lygiu, kad ir toliau galioja neutralumo pozicija, kurią jis seniai užėmė šiuo klausimu“.

Britų monarchę atlydėjo jos 92 metų sutuoktinis princas Philipas. Jų audiencija pas Katalikų Bažnyčios lyderį buvo numatyta 13 val. Grinvičo (16 val. Lietuvos) laiku, po priešpiečių su Italijos prezidentu Giorgio Napolitano – buvusiu komunistu, kurio vaidmuo didele dalimi yra reprezentacinis, kaip ir britų karališkosios šeimos.

Praėjusį kartą karališkoji pora užsienyje buvo 2011 metais, kai lankėsi Australijoje. Šis vizitas Romoje ir Vatikane truks tik kelias valandas ir vyks be įprastos pompastikos, kad karalienė ir jos sutuoktinis per daug nepavargtų.

Pranciškus yra penktasis popiežius, su kuriuo susitiko Elizabeth II, pradedant nuo Pijaus XII 1951-aisiais, kai ji dar buvo princesė.

Ji dar buvo susitikusi su Jonu XXIII, Jonu Pauliumi II ir Benediktu XVI 2010 metais Edinburge.