Tokią mintį Krymo totorių lyderis išsakė CNN žurnalistei Christiane Amanpour, skelbia Krymo totorių Medžliso atstovai spaudai.

„Daugiausiai nerimo mums kelia ginkluoto konflikto galimybė ir kraujo praliejimas Kryme“, - pareiškė M. Džemiliovas.

Anot Krymo totorių lyderio, jeigu tik Rusijos pajėgos brausis gilyn į Ukrainą, šalies kariai kovos iš visų jėgų – nors jėgos ir nelygios.

„Visai nesvarbu, jog mūsų karinė galia, lyginant su Rusija, tokia menka – mes griebsimės ginklų“, - pareiškė M. Džemiliovas.

„Ukrainos gynybos ministerija priėmė sprendimą... Jeigu Rusijos kariuomenė veršis gilyn į Ukrainos teritoriją, griebsimės ginklų. Nors tai greičiausiai ir nepatiks Rusijai ar prezidentui Putinui, mes negalime atmesti tokios galimybės. Visa tai gali baigtis kraujo praliejimu“, - patvirtino Krymo totorių lyderis.

M. Džemiliovas pareiškė, jog Krymo perdavimas Rusijai pažeidžia 1994 metų Budapešto memorandumą, kuriame skelbiama, jog Rusija ir Vakarai turi užtikrinti Ukrainos teritorinį vientisumą.

„Tai bus didelė tragedija visiems Krymo žmonėms – ne tik Krymo totoriams, bet ir etniniams ukrainiečiams ir dešimtims tūkstančių etninių rusų, kurie visai nenori tapti Rusijos piliečiais“, - kalbėjo M. Džemiliovas.

Krymo totorių lyderis anksčiau turėjo galimybę savo argumentus išdėstyti asmeniškai Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui – politikai telefonu kalbėjosi referendumo Kryme išvakarėse.

„Kalbėjomės pusę valandos. V. Putinui pasakiau, jog mes jo referendumo nepripažinsime, nes absurdiška rengti referendumą okupacijos sąlygomis. Šis okupacinis režimas ignoruoja kai kurias elementariausias ir pagrindines teisės normas. Nei vieno Ukrainos regiono likimas negali būti sprendžiamas vietos lygmeniu, be likusios šalies teritorijos sutikimo“, - pareiškė M. Džemiliovas.

M. Džemiliovas taip pat išsakė mintį, jog tokia situacija nebūtų susiklosčiusi, jeigu Ukraina būtų likusi branduoline valstybe.

„Dabar parlamentas sprendžia, ar imtis visų priemonių, kad Ukraina vėl taptų branduoline valstybe – nepriklausomai nuo to, kokią kaina už tai tektų sumokėti. Esu įsitikinęs: jeigu turėtumėme branduolinį ginklą, tai nebūtų atsitikę“, - sako Krymo totorių lyderis.