Ukrainoje veikiančios partijos savo suvažiavimuose išrinko oficialius kandidatus į Ukrainos prezidento postą.

Partijos UDAR lyderis Vitalijus Klyčko pranešė, kad neketina dalyvauti prezidento rinkimuose, tačiau sieks Kijevo mero posto. Jis paragino demokratines Ukrainos jėgas susivienyti ir suburti vieną komandą parlamento rinkimuose. Šios partijos kandidatu į prezidentus tapo žinomas verslininkas Piotras Porošenko. Jo kandidatūra buvo patvirtinta beveik vienbalsiai. V. Klyčko teigė, P. Poršenko turi daugiausiai šansų iš visų partijos galimų kandidatų, ir tikino jį palaikysiantis – vyks jų bendra rinkiminė kampanija. Tuo tarpu P. Porošenko patikino, kad šią kampaniją finansuos savo asmeninėmis lėšomis, nuo kurių sumokėti visi mokesčiai.

Buvusi Ukrainos valdančioji Regionų partija kandidatu į prezidentus pasirinko buvusį Charkovo apskrities gubernatorių Michailą Dobkiną. Už jį balsavo dauguma partijos narių (315). Antras kandidatas surinko vos 35 balsus.

Taip pat partija patenkino nuversto šalies prezidento Viktoro Janukovyčiaus prašymą pašalinti jį iš partijos narių. Iš Regionų partijos narių sąrašo taip pat buvo pašalintas buvęs premjeras Mykola Azarovas, buvęs pajamų ir mokesčių ministras Oleksandras Klymenka, buvęs pirmasis premjero pavaduotojas Serhijus Arbūzovas, Donecko srities tarybos pirmininkas Andrijus Šyšackis ir buvęs Aukščiausiosios Rados narys Valerijus Konovaliukas.

Regionų partija taip pat pakeitė savo valdymo struktūrą, sakė įstatymų leidėjas Nestoras Šufryčius.

„Pakeista partijos struktūra. Partijoje visiškai atsisakyta valdančiųjų pareigybių. Priimtas sprendimas dėl kitos struktūros išrinkimo – bus politinė taryba ir politinės tarybos prezidiumas“, – jis sakė žurnalistams suvažiavimo kuluaruose.

N. Šufryčius pridūrė, kad buvo panaikintos partijos pirmininko, jo pavaduotojo ir garbės pirmininko pareigybės, taip pat jos politinės tarybos pirmininko ir jo pavaduotojo postai.

„Suvažiavimo delegatai pripažino ir savas klaidas, susijusias su dabartine padėtimi Ukrainoje. Niekas nesikrato atsakomybės dėl ankstesnės šalies vadovybės – pradedant nuo prezidento ir vyriausybės narių“, – pabrėžė N. Šufryčius.

„Batkivščinos“ kandidatė – Julija Tymošenko. Jos rinkiminės kampanijos centre – Ukrainos prisijungimas prie Europos Sąjungos (ES). Politikė, kalbėdama suvažiavime, pabrėžė, kad atėjo laikas suformuluoti aiškias materialines pretenzijas Rusijai dėl Krymo aneksijos, taip pat Ukraina kuo greičiau turi tapti pilnateise ES nare ir prisijungti prie europinių saugumo ir gynybos sistemų.

J. Tymošenko pacitavo paskutinį Maidane žuvusio Ustimo Golodniuko įrašą socialiniame tinkle „Facebook“: „Dar kartą sudalyvausiu atakoje ir namo“. Pasak jos, tokių didvyrių Ukrainoje – daugybė: „Jų pasiaukojimas, tragiška mirtis turi lemti tolesnius mūsų veiksmus. Mes įpareigoti jų mirčių“.

Julija Tymošenko
Partija „Svoboda“ į prezidentus iškėlė Aukščiausiosios Rados deputatą Olegą Tiagniboką. „Mūsų politinė jėga sunkiai pradeda šią rinkiminę kampaniją, kadangi labai daug jėgų atidavėme revoliucijai. Žuvo 18 mūsų bendražygių ir dabar žvelgia į mus iš dangaus aukštybių. Todėl privalome padaryti taip, kad jų aukos nebūtų betikslės“, - teigė politikas.

Prezidento rinkimuose taip pat ketina dalyvauti Ukrainos komunistų partijos lyderis Piotras Simonenko bei dešiniųjų jėgų lyderis Dmitrijus Jarošas.

V. Klyčko traukiasi

Politiku tapęs buvęs sunkiasvorių bokso pasaulio čempionas Vitalijus Klyčko šeštadienį pasitraukė iš Ukrainos prezidento rinkimų kampanijos ir išreiškė palaikymą šalies vadovo posto siekiančiam konditerijos pramonės oligarchui milijardieriui Piotrui Porošenkai.

V. Klyčko pasitraukimas atveria kelią kovai tarp „Šokolodo karaliumi“ vadinamo P. Porošenko ir karingo būdo buvusios premjerės Julijos Tymošenko.

Pats P. Porošenko jeu paskelbė, kad tikrai dalyvaus gegužės 25 dieną vyksiančiuse prezidento rinkimuoe.

„Vienintelė galimybė laimėti – iškelti vieną demokratinių jėgų kandidatą“, – V. Klyčko sakė per savo partijos UDAR suvažiavimą Kijeve, pridūręs, kad palaiko P.Porošenką.

„Paliksime kitiems politikams principą „Du ukrainiečiai – trys etmonai“, – aiškino jis. – Per pastaruosius metus reikalavau, kad būtų keliamas bendras kandidatas … Tai turi būti kandidatas, labiausiai palaikomas piliečių. Siūlau palaikyti per prezidento rinkimus P. Porošenką kaip bendrą demokratinių jėgų kandidatą.“