Plačios ekonominės sankcijos, pasak H. Schmidto, nepasieks tikslo ir paveiks Vakarus lygiai taip pat, kaip ir rusus, praneša agentūra AFP.

Buvęs Vokietijos vadovas taip pat kritikavo septynių didžiųjų pramoninių valstybių sprendimą nebendradarbiauti su Rusija G8 formate.

"Būtų idealu dabar susitikti. Bet kokiu atveju tai taikai būtų geriau nei grasinti sankcijomis", - laikraščiui "Zeit" kalbėjo H. Schmidtas. Be to, anot jo, G8 nėra tokia svarbi, kaip G20, kuriai Rusija ir toliau priklauso.

Dėl Krymo krizės Didžiojo septyneto šalys pirmadienį nusprendė atšaukti Sočyje planuotą G8 viršūnių susitikimą ir pagrasino Rusijai skaudžiomis ekonominėmis sankcijomis. Rusija prie G7 grupės šalių - JAV, Kanados, Japonijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Italijos - prisijungė 1998-aisiais.

Į G20 organizaciją be kai kurių Europos šalių, Japonijos ir JAV dar įeina kelios besivystančios šalys, pavyzdžiui, Kinija, Brazilija ir Indija. G20 formatas egzistuoja nuo 1999-ųjų.

H. Schmidtas sakė, kad situacija Ukrainoje yra "pavojinga, nes Vakarai siaubingai jaudinasi". Tai, "žinoma, kelia ir atitinkamą susijaudinimą Rusijos viešojoje nuomonėje ir politikoje". H. Schmidtas gyrė dabartinę Vokietijos kanclerę Angelą Merkel už jos "atsargumą" krizės akivaizdoje.

Rusija aneksavo Krymą, kai pusiasalio gyventojai ginčytiname referendume balsavo už atsiskyrimą nuo Rusijos.

H. Schmidtas Vokietijos federaliniu kancleriu buvo 1974-1982 metais.