Iš Ukrainos teritorijų, esančių prie sienos su Rusija, ir toliau sklinda nerimą keliančios žinios: prie sienos artėja patys pavojingiausi Rusijos ginkluotųjų pajėgų daliniai, skelbia UNIAN.

Kovo 24 dieną Rusijos Briansko srities pietvakarinėje dalyje pastebėta Rusijos ginkluotųjų pajėgų 4-osios Kantemirovkos tankų divizijos 12-ojo pulko technika (šios elitinės pajėgos reguliariai dalyvauja paraduose Raudonoje aikštėje).

Divizija šiuo metu yra Novozybkovo-Klimovo rajone. Spėjama, jog rengiasi per Černigovą vykti tiesiai į Ukrainos sostinę.

Pranešama, jog dviejose Rusijos Kursko srities gyvenvietėse (esančiose atitinkamai už 15 ir 7 kilometrų nuo sienos) dislokuotas dar vienas legendinis karinis vienetas – Tamanės motorizuotos divizijos taktinė grupė.
Šaltiniai skelbia, jog ten yra apie 400 karių, šarvuočių, karinių automobilių, 10 tankų ir ryšio centras.

Belgorodo ir aplinkinių gyvenviečių kariniame poligone šiuo metu yra trys 76-osios Pskovo desantinės šturmo divizijos batalionai ir du batalionai iš Tulos parašiutų desanto: iš viso apie 1100 žmonių ir 120 vienetų karinės technikos.

Virš Belgorado pastebėta ir daugiau nei 25 šturmui skirtų karinių sraigtasparnių Mi-24.

Kuriasi prie rytinių sienų su Ukraina

Rusijos karinės pajėgos kuriasi prie rytinių sienų su Ukraina – skelbiama, jog kuriami operatyviniai štabai ir medicinos punktai. Tokią informaciją per spaudos konferenciją išsakė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos informacijos politikos departamento vadovas Jevgenijus Perebijnis, skelbia news.liga.net.

„Remiantis jėgos struktūrų turima informacija, tęsiamas Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų pergrupavimas pasienio su Ukraina regionuose. Briansko srityje galima pastebėti karinės technikos telkimosi procesus – tai vyksta Čiurovičių gyvenvietėje, beveik už 18 kilometrų nuo sienos su Ukraina. Kovo 25 dieną į Klimovo stotį Briansko apskrityje atvyko du kariniai ešelonai, kuriuos sudarė apie 60 vagonų, pilnų karinės technikos. Akivaizdu, jog Rusijos kariai rūpinasi ryšio ir valdymo priemonių galimybėmis, kuriamos apgyvendinimo vietos kariams, steigiami štabai, medicinos punktai, sandėliai“, - pareiškė J. Perebijnis.

Be to, Rusija noriai naudojasi bepiločiais skraidančiais aparatais, kurie atlieka žvalgybos ir kontrolės operacijas ore, toks stebėjimas iš oro vyksta pasienio su Ukraina teritorijose. J. Perebijnis teigia, jog per pastarąsias dvi dienas pareigūnai užfiksavo daugiau nei 40 tokių bepiločių Rusijos lėktuvų skrydžių.

Rusijos pajėgos visiškai kontroliuoja visas Krymo karines bazes

Rusijos vėliavos dabar plevėsuoja virš visų karinių objektų Kryme, kurį Maskva atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo.

Tai trečiadienį pareiškė Rusijos Generalinio štabo viršininkas.

Generolo Valerijaus Gerasimovo pareiškimas buvo paskelbtas po to, kai rusų pajėgos antradienį įsiveržė į paskutinį Kryme karinio jūrų laivyno laivą, kuriame dar buvo iškelta Ukrainos vėliava. Pasak V.Gerasimovo, Rusijos pajėgos dabar visiškai kontroliuoja visas regiono karines bazes.

„Rusijos Federacijos vėliavos buvo iškeltos visuose 193 kariniuose objektuose Kryme“, - sakė V.Gerasimovas, kurį citavo naujienų agentūra „RIA Novosti“ ir kuris pridūrė, kad vėliavos pakėlimo ceremonijos įvyko giedant Rusijos himną.

Pasak Generalinio štabo viršininko, tie ukrainiečių kariai, kurie nori išvykti iš Krymo, gali laisvai tai padaryti traukiniais, o paskui, jau ne Krymo teritorijoje, Ukrainos kariškiai juos gali paskirti į naujas tarnybos vietas.

V.Gerasimovas nurodė, jog maždaug 1,5 tūkst. ukrainiečių karių, anksčiau tarnavusių Kryme, jau užsiregistravo centriniame registracijos punkte Krymo sostinėje Simferopolyje, kad būtų organizuotas jų išvykimas.

Rusija šį mėnesį perėmė Krymo kontrolę nepaisydama tarptautinio pasipiktinimo, o praėjusią savaitę oficialiai inkorporavo jį į Rusijos teritoriją.

Analitikai reiškė nuostabą dėl to, kaip sparčiai buvo įvykdyta ši operacija, kuri praėjo tik su pavieniais susirėmimais tarp abiejų šalių.

Ukraina po Krymo atplėšimo siekia bendrų karinių pratybų su JAV

Ukrainos prezidento pareigas einantis Oleksandras Turčynovas trečiadienį paprašė parlamento pritarimo karinėms pratyboms su NATO partneriais, per kurias JAV kariai atsidurtų visai šalia Rusijos pajėgų aneksuotame Krymo pusiasalyje.

O.Turčynovas tokį prašymą pateikė Rusijos Generalinio štabo viršininkui Maskvoje paskelbus, kad jo pajėgos dabar visiškai kontroliuoja visas 193 karines bazes, kurias Ukraina turėjo Kryme iki jo užėmimo šio mėnesio pradžioje.

O.Turčynovas sakė, kad Ukraina norėtų šią vasarą drauge su amerikiečiais surengti dvejas karines pratybas – „Rapid Trident“ („Staigusis tridantis“) ir „Sea Breeze“ („Jūros brizas“), kurios ankstesniais metais kėlė susirūpinimą Rusijoje.

Ukraina planuoja dar dvejas papildomas pratybas su NATO nare Lenkija ir bendras sausumos operacijas su Moldova ir Rumunija.

JAV prezidento Baracko Obamos administracija šį mėnesį pasiūlė 28 proc. sumažinti išlaidas Pentagono iniciatyvai, kuria remiamas Ukrainos ir kitų buvusių sovietinių respublikų pajėgų modernizavimas.

Tačiau Pentagono atstovė sakė, kad ir „Rapid Trident“, ir „Sea Breeze“ vis tiek turėtų artimiausiais mėnesiais įvykti, kaip suplanuota.

Pratybos „Sea Breeze“ ypač erzino Maskvą, nes kartais būdavo rengiamos Kryme, kur įsikūręs Rusijos Juodosios jūros laivynas.

Vėlesniais metais šios pratybos buvo perkeltos į Juodosios jūros uostamiestį Odesą, kur Ukraina taip pat turi karinio jūrų laivyno bazę.