Korespondentui vairuotojo veido įžiūrėti nepavyko, nepavyko nugirsti, ir ką jis kalbėjo, tačiau vaizdelis neabejotinai priminė sceną iš veiksmo filmo. Niekas nenorėjo išduoti, kas sėdi tame automobilyje. Niekas nedrįso pakartoti jo žodžių, skelbia „The Daily Beast“.

Tokių vaizdelių šiandieninėje Ukrainoje pasitaiko gana dažnai, ypač prie sienos su Rusija.

„Pradeda iš šešėlio lįsti įvairūs bosai – vidutinio amžiaus arba dar vyresni ir apsirengę žymiai geriau nei labiausiai matomi protestuotojai“, - teigia 34 metų grafikos dizainerė Diana Berg.

Prieš ir po Rusijos veiksmų Kryme dauguma tų, kurie palaiko proeuropietišką šalies valdžią Kijeve, teigia, jog minėtieji vadeivos gali būti Rusijos federalinės saugumo tarnybos agentai arba šnipai, infiltruoti Ukrainos visuomenėje ir atliekantys nešvarų prorusiškų nuotaikų kurstymo darbą.

Tačiau D. Berg, praeitą savaitę vykusio mitingo, skirto Ukrainos vienybei, organizatorė, mano, jog egzistuoja kitas ir dar labiau gąsdinantis paaiškinimas – ilga organizuoto nusikalstamumo ranka.

Vienas prokuroras, dėl asmeninio saugumo nepanoręs prisistatyti, teigia, jog Ukrainos rytinėje dalyje nusikaltėliai veikia itin aktyviai, o jiems vadovauja su Kremliumi susijusios nusikaltėlių grupuotės.

Prokuroras pirštu beda į liūdnai pagarsėjusią „Seilem“ grupuotę, kuri metų metus artimai bendradarbiavo su nuo posto nušalinto Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus, kuris pats kadaise buvo Donecko gubernatorius, režimu. Dabar, kaip skelbiama, buvęs šalies vadovas slapstosi Rostove prie Dono.

„Jau matėme, kaip organizuoti nusikaltėliai dirba išvien su rusais Kryme“, - teigia prokuroras. Atsiskyrusiame Juodosios jūros pusiasalyje Maskva padėjo įsitvirtinti buvusiam nusikaltėlių pasaulio leitenantui Sergejui Aksionovui – jis tapo ministru pirmininku.

Apie jo praeitį žinojo visi. S. Aksionovas ir jo bendražygiai iš Rusijos sumaniai derino politiką, vagystes ir turto prievartavimą – būtent jie padėjo Krymą grąžinti Maskvai.

Policijos dokumentuose, kuriuos pavyko gauti Ukrainos žiniasklaidai, S. Aksionovas kaltinamas praeityje turėjęs ryšių net ir su užsakomosiomis žmogžudystėmis. 1996 metų sausį jis pats buvo sužeistas, kai per susišaudymą kelyje Simferopolis-Maskva jo automobilis pateko į susišaudymą.

„Kodėl jus tai stebina, jeigu tokie patys dalykai kaip Kryme vyksta ir čia? Galbūt čia yra Rusijos žvalgybos agentų, tačiau Maskva čia turi ir labai daug savų ginkluotų nusikaltėlių, kurių nesibodi prašyti pagalbos“, - teigia prokuroras iš Donecko.

Tarptautinė žiniasklaida per vėlai susizgribo pasakoti apie Kryme viešpataujančius nusikaltėlius, klestinčią korupciją ir neskaidrią politiką. Visoje posovietinėje Ukrainoje šis trejetas laikomas neišskiriamu ir nepakeičiamu. Blogiausia padėtis būtent šalies rytuose ir pietuose.

„Korupcija giliai įleidusi šaknis Ukrainos politikos kultūroje“, - dar 2012 metų tyrimo išvadose pažymi specialistų grupė iš Vašingtono „Jamestown Foundation“.

Trys regionai, kur gangsterių, oligarchų ir politikų ryšiai patys glaudžiausi – Krymas, Doneckas ir Odesa. Būtent šios teritorijos silpniausiai reagavo į Maidano revoliuciją, dėl kurios iš posto ir buvo priverstas trauktis nusikaltėlių bičiulis V. Janukovyčius. Dabar visi trys regionai atsidūrė Rusijos kovos su oficialia Kijevo valdžia priešakyje.

Kanados Albertos universiteto Ukrainos studijų centro mokslininkas Tarsas Kuzio, prisidėjęs prie „Jamestown Foundation“ ataskaitos rengimo, teigia, jog neramumus Ukrainos viduje derėtų vertinti per glaudaus politikų, nusikaltėlių ir įtakingais vadovais virtusių verslininkų, iškilusių žlugus sovietinei santvarkai, bendradarbiavimo prizmę.

Minėtieji vadovai turi savo globotinių: tokių veikėjų kaip milijardierius Dmitrijus Firtašas, dujomis prekiavęs magnatas, sulaikytas Austrijos policijos dėl įtarimų nusikalstama veikla. Be to, jų ryšiai vien Ukraina neapsiriboja. Rankos siekia ir Maskvą.

D. Firtašas turi verslo interesų su milijardieriumi iš Rusijos Arkadijumi Rotenburgu ir jo broliu Borisu (kurie savo ruožtu artimi Vladimiro Putino žmonės). Rotenburgo broliai – ne atsitiktinai – pateko į JAV sankcijų sąrašą, kurį ketvirtadienį paskelbė JAV prezidentas Barackas Obama.

Politikos, organizuoto nusikalstamumo ir verslo simbiozė Ukrainoje pradėjo klestėti žlugus Sovietų Sąjungai – toks pat scenarijus klostėsi ir pačioje Rusijoje. Ambicingi, turtų ir valdžios ištroškę asmenys troško bet kokia kaina patenkinti savo poreikius. Šalis pradėjo skilinėti.

Didžiosios pramonės šakos – energetika, kasyba ir metalo pramonė – parėjo į rankas privatiems asmenims. „Tokie asmenys kaip Janukovyčius, Aksionovas ir jų bendrininkai Donecke ir Kryme tiesiogine to žodžio prasme per kitų galvas brovėsi aukštyn“, - teigia T. Kuzio.

Anot Viktoro Šemčiuko, kuris daug metų dirbo Krymo regiono generaliniu prokuroru, su nusikaltėliais susiję visi iki vieno valdymo elementai. „Niekam nekliūdavo, jog parlamento sesija Kryme prasidėdavo tylos minute, skirta pagerbti nužudytą „brolį“‘, - prisimena V. Šemčiukas.

Tokia pati situacija ir Donecke. „WikiLeaks“ paviešinti slapti susirašinėjimai, vykę tarp JAV ambasados ir Nacionalinio saugumo tarybos, atskleidė, jog V. Janukovyčiaus Regionų partija „buvo Donecke veikiančių nusikaltėlių ir oligarchų irštva“.

Remiantis „WikiLeaks“ paviešinta konfidencialia medžiaga, V. Janukovyčius „turėjo prieigą prie Donecko nusikaltėlių klano vadeivos Rinato Achmetovo kišenių“. Kai Ukrainos prezidentą ištiko rimtos bėdos, R. Achmetovas ėmė bet kokia kaina vengti viešumos ir tvirtinti, jog svarbiausia visiems gerai sutarti ir gyventi draugiškai.

Kitame diplomatiniame dokumente, gautame iš tuometinio ambasadoriaus Williamo Tayloro 2007 metų rugsėjį, pasakojama, kaip V. Janukovyčius savo partijoje telkia Donecko nusikaltėlius ir naudojasi visais korupcijos privalumais.

Kai V. Janukovyčius buvo išrinktas Ukrainos prezidentu, kaip teigia šalies pareigūnai, galėjo būti išvogta 20 mlrd. dolerių (50 mlrd. Lt) aukso rezervų, pranyko skolos už 37 mlrd. dolerių (92 mlrd. Lt). Per pastaruosius trejus metus daugiau nei 70 mlrd. dolerių (175 mlrd. Lt) iš Ukrainos biudžeto atsidūrė sąskaitose užsienio bankuose.

Amerikiečiai į Kijevą pasiuntė specialistų komandų, kurie padės atsekti dingusius pinigus. „Tiriant šiuos finansinius nusikaltimus, esame suinteresuoti darbu su valdžia,“, - praeitą savaitę žurnalistams sakė JAV ambasadorius Ukrainoje Geoffrey Pyattas.

Anot diplomato, šiuo metu Ukrainoje dirba FTB, Teisingumo departamento ir Iždo departamento specialistai, jiems talkina Ukrainos pareigūnai.

Dauguma finansinių nusikaltimų veda į Maskvą. V. Janukovyčiaus patikėtinis D. Firtašas per 2008 metų gruodį vykusį susitikimą su tuometiniu JAV ambasadoriumi Tayloru prisipažino, jog į energetikos verslą įsisuko padedamas liūdnai pagarsėjusio nusikaltėlio iš Rusijos Semiono Mogilevičiaus, kuris, anot pašnekovo, dirbo su Kremliaus lyderiais.

„Dauguma Vakaruose niekaip nesupranta, kokia po Sovietų Sąjungos griūties tapo Ukraina“, - ambasadoriui pareiškė D. Firtašas. Kai valdžia nesugeba veiksmingai valdyti šalies, ji „paklūsta gatvės taisyklėms“, sakė magnatas.

Ši taisyklė galioja ir dabar. Senosios tvarkos atstovai paniškai bijosi reformų ir pokyčių, tad padarys viską, kad išsaugotų turtus ir valdžią – geriausias to pavyzdys Rusija.

Būtent dėl šios priežastis dabartinė Ukrainos valdžia lenktyniauja su laiku ir stengiasi kuo skubiau į dienos šviesą ištraukti visus kaltuosius. Tatjanos Čiornovol (žurnalistė dėl savo veiklos buvo žiauriai sumušta gruodį) vadovaujama kovos su korupcija taryba bando atsekti, kur dingo milijardai dolerių, ir dėlioja V. Janukovyčiaus finansinių nusikaltimų mozaiką.

„Daily Beast“ pavyko sužinoti kai ką svarbaus apie šiuo metu vykstančias operacijas – policijos pareigūnai atliko kratą viename Kijevo centre esančiame viešbutyje. Kaip teigia policija, viešbutis priklauso buvusiam Ukrainos energetikos ministrui Eduardui Stavickiui.

Spėjama, jog šiuo metu jis slapstosi Rusijoje. Pareigūnai apieškojo visus kambarius, ieškodami dokumentų ir finansinių įrašų. Kaip sakė vienas pareigūnas, „Mums reikia paskubėti, kol visko neišslapstė“.