Skaičiuojama, kad mažiausiai vienas žmogus - sužeistas. Rusijos kariai išsivežė Belbeko aviacijos bazės vadą, kol kas jo buvimo vieta nėra žinoma.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Kryme Belbeko aviacijos bazės vadas šeštadienį pranešė kad jį deryboms išsiveža automatais ginkluoti Rusijos kariai, įsiveržę į bazės teritoriją šarvuočiais.

Vienas ukrainietis sužeistas, kai rusų kariai šturmavo šią bazę, kuri Kryme yra viena paskutinių lig šiol dar pavaldžių Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, sakė agentūrai „Reuters“ Ukrainos pulkininkas Julijus Mamčuras.

Anksčiau prie bazės buvęs AFP reporteris pranešė, kad rusų šarvuočiai įsiveržė pro vartus į Belbeko bazę, aidi automatų šūviai į orą. Bazės link skuba greitosios medicinos pagalbos mašina įjungtomis sirenomis.

Beginkliai ukrainiečiai išsirikiavę stojo prieš užpuolikus, kurie nukreipė savo ginklus į ukrainiečius.

Maskuojančia uniformą vilkintis vyras, užsidėjęs tamsius akinius, nuima vaizdo kamerą, kuri tiesiogiai transliavo vaizdą prie bazės vartų. Pasak AFP reporterių, į bazę įvažiavo mažiausiai trys šarvuočiai.

Nuo pat ryto Belbeko bazės gynėjams buvo pareikštas ultimatumas pasiduoti iki 12 val. 30 min. Grinvičo (14 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Kai suėjo šis terminas, netrukus Rusijos kariai paskelbė naują ultimatumą – pasiduoti arba bus šturmas.

Rusijos kariai ukrainiečiams vėl kėlė ultimatumą: pasiduokite arba laukia šturmas

Apie dar vieną Rusijos ginkluotųjų pajėgų narių Ukrainos kariams iškeltą ultimatumą pranešė Ukrainos gynybos ministerijos žiniasklaidos centro Kryme vadovas Vladislavas Selezniovas savo paskyroje socialiniame tinkle “Facebook“, skelbia naujienų agentūra UNIAN.

Šaltiniai iš Belbeko praneša apie eilinį ultimatumą: pasiduokite arba laukia šturmas. Atsakymo 15 minučių lauks telefonu“, - parašė V. Selezniovas.

Tokią informaciją oficialiai patvirtino ir žurnalistė Natalija Sedleckaja.

„Okupantai apsupo Belbeko oro uostą. Iškėlė mums ultimatumą – jeigu kariai neišeis ir neatiduos ginklų, laukia šturmas“, - socialiniame tinkle „Twitter“ skelbia korespondentė.

Kaip skelbia „Ukraiskaja Pravda“, iš Rusijos karių pusės jau nuaidėjo pirmoji karinė sirena, pasirodė snaiperių.

Kaip pasakoja žurnalistė Miriam Dragina, karinio dalinio vadas Julijus Mamčiuras savo kariams nurodė likti ištikimiems Ukrainos valstybei duotai priesaikai. Anot žiniasklaidos, Ukrainos kariai ginkluotės turi labai mažai – vieną seną priešlėktuvinį pabūklą, tris karinius sunkvežimius ir vieną automatinį šautuvą penkiems kariams.

Taip pat skelbiama, jog J. Mamčiuro derybų su Rusijos atstovais metu ukrainietis jiems pareiškęs, jog nurodymo pasiduoti negavo, tad visi kariai lieka savo vietoje. Rusijos kariškis jam atsakęs: „Tavo vadovybė toli, o už žmones atsakingas tu“, - pasakoja žurnalistė.

Vakarų Kryme šturmu užimta Ukrainos karinė bazė

Apie 200 prorusiškų pažiūrų protestuotojų šeštadienį šturmavo vieną Ukrainos oro pajėgų bazę vakarų Kryme, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai. Įsiveržusieji privertė iš bazės trauktis ukrainiečius karius ir nuleido Ukrainos vėliavą. Puolami ir kiti kariniai objektai.

Neginkluotų žmonių minia įsiveržė į bazę, esančią Novofiodorivkos miestelyje, ir pradėjo daužyti pastatų langus. Tuo tarpu ukrainiečiai kariai užsibarikadavo pastatuose ir mėtė dūminius užtaisus į įsibrovėlius nuo stogo.Tuo tarpu ukrainiečiai kariai užsibarikadavo pastatuose ir nuo stogo mėtė dūminius užtaisus į įsibrovėlius. Kai kurie užpuolikai tuos užtaisus sviesdavo atgal į karius.

Anot naujienų agentūros UNIAN, Ukrainos gynybos ministerijos spaudos centro vadovas Vladyslavas Selezniovas 13 val. 14 min. parašė paskyroje tinkle „Facebook“, kad „šturmuojama Novofiodorivka“. Vėliau pridūrė, kad šturme dalyvauja „tituškos“ – prorusiški aktyvistai, anksčiau palaikę dabar jau nuverstą Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių per vadinamuosius Maidano protestus Kijeve.

Rusijos kariai nesikišdami stebėjo, kaip protestuotojai nuleido Ukrainos vėliavą ir vietoje jos iškėlė Rusijos karinių jūrų pajėgų simbolį – baltą Šv. Andriejaus vėliavą su mėlynu kryžiumi.

„Tai mano dalinys, ir turiu jį ginti!“ – vienas Ukrainos karys nuo bazės stogo sušuko Rusijos kariškiams.

Vienas rusų karininkas vėliau įėjo į pastato vidų derėtis su ukrainiečiai, o protestuotojų miniai buvo liepta pasitraukti. Vėliau kelios dešimtys ukrainiečių karių buvo pastebėti išeinantys iš bazės, o Rusijos kariai stovėjo šalimais.

V.Selezniovas citavo šaltinius toje bazėje, kurie sakė, jog dauguma užpuolikų buvo nevietiniai.

„Tarp užpuolikų esama vietinių, tačiau (taip pat) daug nevietinių. Mums jų veidai nepažįstami“, – V.Selezniovas citavo vieną šaltinį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3512)